Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
Ja to wiem z korespondencji z Tokiną, bo kiedyś zamierzałem taki obiektyw kupić. I co Ty na to
pisz i ślij listy dalej i tyle bedziesz wiedział - ja użytkowałem taki obiektyw z Eosem 350D więc mówię ci to z praktyki ( z korpusem używam również Tokiny ATXPro 28-70 2,6 - 2,8 i jakoś też działa )

AF w Canonowski 70-200 jest szybszy z uwagi na inna konstrukcję mechaniczną obiektywu - Tokina ostrzy poprzez przesunięcie całej grupy przednich soczewek ( największe i w dodatku najwięcej ważą wiec silnik musi nieżle się napracować, mechaniczne posiada bardzo duże przełożenie napęd / optyka z uwagi na łatwiejsze kontrolowanie ruchu soczewek które z uwagi na swoją wagę mają b.dużą bezwładność ) Canon ma wewnętrzne ogniskowanie silnik USM jest w stanie szybko i pewnie ruszać małą grupą szkieł a dodatkowo szkło posiada soczewke z fluorytu i asferyczną co daje b.wysoka jakość obrazu - Lki z reguły są obiektywami o wysokim kontraście i ostrości

Tokina pomimo dużej jasności zaczyna dopiero b.ostro rysować od f 5,6 a Lka Canonowska już taką jakość oferuje od f 4