Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Tokina atx-pro 80-200 f/2,8

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Tokina atx-pro 80-200 f/2,8

Tokina atx-pro 80-200 f/2,8

Witajcie - jak ocenic ten obiektyw? Chodzi mi o szybki (w miare) autofocus i ostrosc rysowania ksztaltow...Cena gralaby role i chcialbym spytac o alternatywe. Chodzi mi o uzupelnienie do tamrona 28-75.....

PS
    nie moglem wyedytowac tytulu watku - sorki za zamieszanie...
    Ostatnio edytowane przez Glorf ; 23-07-2005 o 03:19

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dlaczego tytul posta to Tamron 28-300 a w poscie pytasz sie o Tokine 80-200 ?
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bo tytulow nie da sie zmieniac. Juz naprawilem.

Początki nałogu

Domyślnie

Tak, wyslalem omylkowy temat, ale juz niewazne...

Wracajac do sprawy to potrzebuje jakiegos zmiennoogniskowego zooma...myslalem o canonie 100-300, sigmie 135-400, jasnej sigmie 70-200...a moze sigma apo 70-300????No jakos nie moge na nic madrego wpasc... :neutral:

Chodzi mi o podstawowe uzupelnienie tamrona 28-75...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf
    Chodzi mi o podstawowe uzupelnienie tamrona 28-75...
    Sigma 70-200 2.8 EX .
    Jak sie okaze za krotka to telekonwerter Sigmy 2x do niej calkiem niezle pasuje (ludzie nie narzekaja ogolnie choc wiadomo ze psuje nieco jakosc i sciemnia szklo o dwie dzialki).
    Jakosc na co najmniej podobnym jak nie wyzszym poziomie niz Tamron. Jasnosc ta sama. A pozniej jako szeroki kat np Canon 20 2.8 zeby utrzymac podobna jasnosc (chyba ze na 16-35 2.8 L cie bedzie stac ), ostatecznie ciemniejszy ale lepszy 17-40 4L .

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf
    Tokina atx-pro 80-200 f/2,8

Witajcie - jak ocenic ten obiektyw? Chodzi mi o szybki (w miare) autofocus i ostrosc rysowania ksztaltow...Cena gralaby role i chcialbym spytac o alternatywe.
    Podobno (to nie moje doświadczenia):
    - dość wolny
    - b. solidnie wykonany
    A poza tym starsze modele nie są kompatybilne z lustrzankami cyfrowymi - to wiem na 100% w efekcie korespondencji z producentem. Wymiana chipa raczej w PL nie wchodzi w rachubę, toteż sugerowałbym test zanim zakupisz.

Początki nałogu

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi! Nawiazujac do Sigmy 70-200 2.8 EX - sa jej rozne wersje czy...? Zerknalem do ofert sklepow i widze ze niektore wersje zostaly wycofane...Jaka jest roznica miedzy stara a nowa jesli wogole?

I jeszcze jedno pytanie: Jak ocenilibyscie canona 35-105mm F/3.5-4.5? Np w stosunku do wspomnianego Tamrona 28-75? Wiem ze zakres ogniskowych nieco inny ale chodzi mi glownie o szybkosc, ostrosc i jakosc fot.
    Ostatnio edytowane przez Glorf ; 25-07-2005 o 01:08

ARF-FOTO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Podobno (to nie moje doświadczenia):
    - dość wolny
    - b. solidnie wykonany
    A poza tym starsze modele nie są kompatybilne z lustrzankami cyfrowymi - to wiem na 100% w efekcie korespondencji z producentem. Wymiana chipa raczej w PL nie wchodzi w rachubę, toteż sugerowałbym test zanim zakupisz.
    chyba używałeś uszkodzony model - chodzi bez zastrzeżeń z canonem ja natomiast wiem z praktyki - tokina jest na tyle solidna że współpraca obiektywów jest bez zastrzeżeń z korpusami cyfrowymi canona w przeciwieństwie np do Sigmy :-)

Obiektyw jest dość wolny ale solidny i nieżle rysuje, jednak jeśli chodzi o lepszy zakup to USMka 70 - 200 f4 L-ka

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARF-FOTO
    chyba używałeś uszkodzony model - chodzi bez zastrzeżeń z canonem ja natomiast wiem z praktyki - tokina jest na tyle solidna że współpraca obiektywów jest bez zastrzeżeń z korpusami cyfrowymi canona w przeciwieństwie np do Sigmy :-)
    Ja to wiem z korespondencji z Tokiną, bo kiedyś zamierzałem taki obiektyw kupić. I co Ty na to

ARF-FOTO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Ja to wiem z korespondencji z Tokiną, bo kiedyś zamierzałem taki obiektyw kupić. I co Ty na to
    pisz i ślij listy dalej i tyle bedziesz wiedział - ja użytkowałem taki obiektyw z Eosem 350D więc mówię ci to z praktyki ( z korpusem używam również Tokiny ATXPro 28-70 2,6 - 2,8 i jakoś też działa )

AF w Canonowski 70-200 jest szybszy z uwagi na inna konstrukcję mechaniczną obiektywu - Tokina ostrzy poprzez przesunięcie całej grupy przednich soczewek ( największe i w dodatku najwięcej ważą wiec silnik musi nieżle się napracować, mechaniczne posiada bardzo duże przełożenie napęd / optyka z uwagi na łatwiejsze kontrolowanie ruchu soczewek które z uwagi na swoją wagę mają b.dużą bezwładność ) Canon ma wewnętrzne ogniskowanie silnik USM jest w stanie szybko i pewnie ruszać małą grupą szkieł a dodatkowo szkło posiada soczewke z fluorytu i asferyczną co daje b.wysoka jakość obrazu - Lki z reguły są obiektywami o wysokim kontraście i ostrości

Tokina pomimo dużej jasności zaczyna dopiero b.ostro rysować od f 5,6 a Lka Canonowska już taką jakość oferuje od f 4

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów