Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 99

Wątek: Średni format - co wybrać?

Domyślnie

Myślę że do fotek takich jak Twoje dobre byłyby Yashica, i Rolleiflex. Trzeba na matówkę patrzyć z góry, ma to zwoje zalety. Do kupienia są również drugie obiektywy. Najczęściej jesteś pomiędzy odpowiednio 50 a 90mm więc i od pasa w górę i cała postać. W studio spokojnie, do tego kwadrat. Obydwa mają dobre szkła i są lekkie. Mamiya jest ciężka jak diabli. Najlepsza na statywie właściwie bez statywu to trudna sprawa. Do tego każde szkło to wydatek od 1200zł. Jedyne zalety to większy wybór szkieł oraz zakładana kaseta

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

a ja polecę Kieva 66 - w moich rękach zrobił już ponad 30 rolek przez rok
    nie nakłada klatek
    pasuje gama dobrych szkieł od Psixa
    kominek lub pryzmat TTL
    Kwadrat z możliwością serwisowego przestawienia na 6x4.5

Coś już napisał Awatar altowiolistka
    Miasto
    Warszawa/Kraków

Domyślnie

ja na zadne wyparawki nie chodze foce ludzi

jakos chyba psix mnie teraz bardziej przekonuje...

a na nowke araxa mnie nie stac:]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez bj5 Zobacz posta
    Myślę że do fotek takich jak Twoje dobre byłyby Yashica, i Rolleiflex. Trzeba na matówkę patrzyć z góry, ma to zwoje zalety. Do kupienia są również drugie obiektywy. Najczęściej jesteś pomiędzy odpowiednio 50 a 90mm więc i od pasa w górę i cała postać. W studio spokojnie, do tego kwadrat. Obydwa mają dobre szkła i są lekkie. Mamiya jest ciężka jak diabli. Najlepsza na statywie właściwie bez statywu to trudna sprawa. Do tego każde szkło to wydatek od 1200zł. Jedyne zalety to większy wybór szkieł oraz zakładana kaseta
    tez myslalam o rolleifleixie, ale dobry i sprzwny rowniez duzo kosztuje.
    trzymajmy sie ceny:P
    Ostatnio edytowane przez altowiolistka ; 09-03-2009 o 13:21 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Ja mam Lubitela, sprzet kupiony w dobrym stanie za 25 zl.
    Oczywiscie sa problemy z ustawieniem ostrosci, ale jak sie wytrenuje od jakiej odleglosci jest ostro to potem juz sie nad tym panuje.
    Jako pierwsza zabawka srednioformatowa to moim zdaniem jest ok.
    Potem po zobaczeniu co i jak, to juz chyba cos znacznie lepszego firmowego.
    To jest troche inna bajka w porownaniu z cyfra i małym obrazkiem.
    Pewnie w jakiejs szkole cisna na te analogi ?
    40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
    infotografia.pl - fotografia ślubna

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

za 500-700zl kup sobie yashice mat 124g. na poczatek. pozniej jak juz ogarniesz to, to kup cos lepszego. na kieva i psixa szkoda czasu i nerwow. z czasem pomysl dalej - przy malym budzecie bronica, przy wiekszym hasselblad, albo cos.

aha, zeby mi tu ktos nie wyjezdzal ze kiev i six sa super. przeszedlem przez lata wszystkie te aparaty. mialem lubitela, mialem kieva, mialem sixa, obecnie mam system hassela. uzywalem bronici, mamiyi rb/rz/m7 i sporo innego zelastwa.

dla poczatkujacego polecam yashice mat 124g - niewymienna optyka, ale naprawde niezla, fakt faktem problem z paralaksa, ale wystarczy o tym pamietac przy bliskich kadrach.

ewentualnie za 1200zl mozna lyknac juz rb67 ze standardem, ale to troche klocek, nie mniej wykonanie nie do zajechanie i kadr 6x7, ktory uwazany jest za najbardziej uniwersalny format.
    Martin Gorczakowski

Miasto
    Warszawa/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herna Zobacz posta
    Pewnie w jakiejs szkole cisna na te analogi ?
    ehe :]
    ja tez sie cisne w sumie

Domyślnie

No więc mam rozwiązanie. Wygląda archaicznie ale warto. Kwadrat Agfa 6x6 lub Zaiss Ikon Tessar. Obydwa mieszkowe. Tego drugiego bardzo rzadko osobiście używam. rysuję świetnie. Czasy co prawda tylko do 250 ale za to światło od 3,5. Można na aukcjach kolekcjonerskich kupić za 200 - 300 zł. Ech a jakie wydaje dźwięki

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

W grudniu kupiłem sobie PSIX'a i jest ok.
    Póki co wszystko działa jak trzeba, jedyne co zauważyłem że gdy jest zbyt długo naciągnięta migawka (chodzi o kilka dni) to potrafi się kilka klatek rozjechać, ale to nie tylko moja sztuka tak ma.
    Szczerze mówiąc, jeśli chcesz 6x6 w tej cenie, to nie jest to zły wybór.
    Można jeszcze KIEVy 80 i 88 wybierać, one mają jedną zaletę, kasety na film. Zmienią Ci się warunki pogodowe, to podpinasz inną kasetę z innym filmem i robisz dalej. W PSIXie jest się jednak skazanym na te 12 (wchodzi 13) klatek na jednym filmie.

Alto - jeśli jesteś z Wawy to odezwij się na gg, dam Ci numer do pewnego gościa od którego brałem swojego SIXa. Mogłem u niego wybierać z kilku sztuk.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Miasto
    Warszawa/Kraków

Domyślnie

ajm from Krakał
    licytuje psixa z Krk, mam nadzieje ze będzie ok
    podjadę ze znajomym i go sprawdzę jakby co.

dzięki za opinie!

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Do PSixa jest kilka przepięknych szkieł, Biometar 120, Sonnar 180, Flektogon 50. Nawet standardowa 80tka ślicznie rysuje. Dla mnie jedyną wadą tego aparatu jest jego "niekasetowość".
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów