Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Tania lampa zewnętrzna z manualem

Mieszany widok

Domyślnie Tania lampa zewnętrzna z manualem

Witam,
    Poszukuje taniej lampy błyskowej (max 150 zł). Lampy będę używał tylko i wyłącznie do wyzwalania zewnętrznego przez radio do oświetlania sceny makro, więc nie potrzebuję ettla i dużej mocy. Zależy mi natomiast na manualu.

Myślałem o tej lampie:
    http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=2270 - znalazłem ją na allegro za 66 zł, wszystko fajnie. Moc 20, niby jest manual itd.., ale kurcze nie wiem jak działa manual w takiej lampie. Czy możliwe żeby napisali tryb ręczny przy lampie, która nie ma regulacji mocy i wali tylko maksymalną siłą?

Znacie może jakieś inne tanie lampy z możliwością ręcznego ustawiania siły błysku?

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

tak wygląda ta lampka od dupki strony: http://img136.imageshack.us/img136/8011/dsc6645yf6.jpg
    raczej kiepska lampka

na polskim allegro można upolować vivitary 283 do 150 zł albo brać Sunpaki Power Zoom 4000 AF lub inna nazwa METZ 40AF-4N po 110 zł, mają manualny podział błysku 1:1 i 1:16, maks. moc to 40. Poluj na jakieś Nationale PE z manualem, przeszukuj allegro.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

I raczej na okazje nie licz, popyt na tego typu lampy jest ogromny i ceny dobrych modeli praktycznie zawsze dochodzą do sporych kwot. Przerabiałem to z nikonami sb-28 - ceny niemal w każdej aukcji dochodzą do 400zł.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A czym taka lampa powinna sie wg was charakteryzowac zeby byla dobra ? Oczywiscie mowimy o takiej bez zadnego ttl'a itp. Na pewno regulacja mocy - ale w jakim przedziale ? Cos wiecej ?

Domyślnie

Hmm, chcę wyzwalać lampę chińskich wyzwalaczem radiowym i odbijać światło od parasolki. Tego zestawu chcę używać do makro i dobrze by było żeby lampa mogła stać w miarę blisko obiektu fotografowanego. Jak wiadomo w plenerze różnie bywa, czasami mogą być jakieś drzewa i nie zawsze da radę odsunąć lampę od obiektu. Dlatego tak zależy mi na regulacji mocy. Hmm jaka regulacja wg Was wystarczy?

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

mi wystarcza 1:1 1:8 i 1:16 jak nie ma podziału mocy to czasami doklejam kilka kartek papieru albo zmieniam zakres zooma. Dla mnie takim tanim ideałem jest właśnie Sunpak 4000 AF, cena nie przekracza 150 zł a dostajemy mocną lampkę z podziałem 1:1 i 1:16, do tego działającą z "ebay triggers", tutaj przestrzegam przed Sigmą...

ciekawy wydaje mi się również nikon sb-27
    Manual control: full 1/2, 1/4, 1/8 and 1/ 16 output
    Guide number (ISO 100, m): 30 (with zoom head set at 35mm)
    Flash coverage: 50mm, 35mm, 28mm, 24mm (horizontal position); 70mm, 50mm, 35mm (vertical position)
    Ostatnio edytowane przez Tomek_P ; 09-03-2009 o 14:48

Domyślnie

A jakie lampy polecilibyście do 250 zł?

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

ja wyszukałem nawet coś fajnego za 100 zł

http://www.allegro.pl/item578250055_...kon_canon.html

mocna lampa, z podziałem w manualu 1:1 1:4 i 1:16. chciałem kupić właśnie na tej aukcji ale wylicytowałem na ebayu Vivitara 283, którego wcześniej czy później i tak sprzedam, bo mam dwa

Domyślnie

Cześć,
    Dzięki za odpowiedź. Mam pewne wątpliwości, nie wiem czy słuszne, co do lampy National PE-3057. Niby wszystko ładnie, pięknie, ale znalazłem w google taki temat - http://www.pentaxuser.co.uk/forum/to...-Triggers-8955

Nie znam dobrze angielskiego, ale chyba lampa nie chciała współpracować z wyzwalaczami radiowymi. Lampa jest mi potrzebna właśnie do wyzwalania radiowego.

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Nie miałem tej lampy więc zaprzeczyć nie mogę. Jeden post o tym że "nie działa" nie musi skreślać tej lampy. Wyszukaj na www.flickr.com zdjęcia z użyciem tego nationala i wyzwalaczy, ja widzę takich baaaardzo dużo. Zawsze możesz sprzedać lampę i niekoniecznie na tym stracić.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów