Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czytałem trochę na forum, że sigma 70-300 nie współpracuje z niektóymi 350d (wyskakuje błąd w aparacie), i staram się wybrać między tą sigmą i canonem 100-300 (przez niektórych jest chwalony, przez innych nie). Mówią, ze w AF sigma jest wolna, canon szybki, ale że sigma lepiej ostrzy na 300mm.
Czy można oprosić o linki do przykłądowych fotek, wykonanych przy użyciu tych obiektywów (głównie chodzi mi o zbliżenia - owady, ptaki, itd)
Druga refleksja, czy canonem (któy pewnie lepiej będzie współpracował z 350d) będę mógł realizaować makro (ma większą minimalną odległość ostrzenia)
W innym dziale pytałem też o "dziurę w ogniskowych", któa powstanie między kitem a tele i cały czas obawiam się tego, a znów nie mam na razie kaski, żeby wziąć coś o większej rozpiętości
Jeśli to ma być "głównie do makro", to uwierz mi, ale ani jeden ani drugi się nie nadaje. Ogniskowe są długie, co za tym idzie, głębia jest bardzo bardzo mała, musisz dawać bardzo duże przesłony. Trzeba mieć niezłą wprawę, żeby focic @300mm z ręki, albo latać ze statywem. Przy @200mm da się wytrzymać, ale 1:3 to już nie jest żadne makro.
Jeśli chcesz się zmieścić w tym przedziale cenowym (wyłączamy Tamrona 90mm, Sigme 105mm) pomyśl o jakiejś kombinacji typu Canon 50mm f/1.8 (koniecznie wersja I) i pierścieniu odwrotnego mocowania.
pomyśl o jakiejś kombinacji typu Canon 50mm f/1.8 (koniecznie wersja I) i pierścieniu odwrotnego mocowania.
Tylko jednocześnie chciałbym jakąś możliwość tele (a jak wujek nie jest szejkiem...) A może jakiś canon (on na pewno będzie dobrze współpracował) z ogniskową od xx do ok. 200 lub 300 z funkcją makro i jeszcze aby możan fotki robić nap. z 0,5 m przy makro
A może jakiś canon (on na pewno będzie dobrze współpracował) z ogniskową od xx do ok. 200 lub 300 z funkcją makro i jeszcze aby możan fotki robić nap. z 0,5 m przy makro
Nie ma chyba żadnych zoomów Canona z funkcją makro w podobnej cenie co ten. Jak wystarczy Ci makro z Sigmy, to zamów sobie Sigme, przetestujesz, jak nie będzie działać to odeślesz. Wyjmiesz obiektyw w rękawiczkach, styki potem potraktujesz jakimś rozpuszczalnikiem, jak raz założysz nie będzie widać, że używany . W sklepach wysyłkowych można zwrócić towar w ciągu 10 dni bez podania przyczyny, o ile nie był używany.
Cyfrowe życie zabija mnie,
Cyfrowy browar, cyfrowy cheb,
Aaaaaaaaaa!
Myślałem, że masz mniejszy budżet; za te cene to poluj na używanego Tamrona 90mm albo nową Sigmę 105. Będzie super makro i lekki zoom , pisałeś, że "głównie do makro" więc IMO to najrozsądniejszy wybór.
Ewentualnie kup sobie Canona bez USM i jeszcze Ci zostanie na kombinowane makro 50 lub 135mm
Cyfrowe życie zabija mnie,
Cyfrowy browar, cyfrowy cheb,
Aaaaaaaaaa!
Ideałem byłoby gdyby można kupić jeden super uniwersalny obiektyw do wsystkiego i to jeszcze za grosze. Tylko, że optyki nie da się oszukać. Zawsze obowiązuje zasada coś za coś, jak zoom to nie makro itd. Kwasek musisz jednak zdecydować się co jest Tobie teraz najbardziej potrzebne i zwydatkować stosowną ilość kasy.
Osobiście polecam Sigmę 105, super szkiełko.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
na tak, fajnie gdybym mógł kupić i stałkę do makro i coś dłuższego 200/300.
Byłem dziś w sklepie (a właściwie dwóch) i w jednym namawiali mnie do zakupu canona 70-300 - na forum jest on dość krytykowany i często można spotkać twierdzenia, że 100-300 jest znacznie lepszy optycznie.
Szczerze, to mam mętlik w głowie i nie wiem co kupić, a chciałbym ten obiekty wziąć ze sobą na wakacyjny wyjazd, a wcześniej jeszcze trochę się nim pobawić.
Miałem dwa znaki zapytanie - sigma 70-300 i canon 100-300, a teraz mam cztery (albo i więcej): coś do makro (ale co??), sigma 70-300, canon 100-300 i canon 70-300.
Zamieszczone przez Mac
Ideałem byłoby gdyby można kupić jeden super uniwersalny obiektyw do wsystkiego i to jeszcze za grosze.
dlaczego nikt tego jeszcze nie wymyślił - sukces gwarantowany...
No to masz nad czym myśleć a wszystko dlatego, że masz skromny budżet i duże potrzeby. Chronologicznie kupiłem najpierw 20D z 50/1.8, do tego Sigmę 50 Macro i Canona 17-85 IS USM i jak się tym trochę pobawiłem to mi ukradli wszystko poza 50 Canona bo zostawiłem ją w domu. Popatrzyłem wówczas na swoje foty i na to czego potrzebuję pod kątem tego co focę. Nie miałem kasy na drugi 20D więc kupiłem 350D i uważam, że na razie do nauki mi wystarczy. Za to różnice zainwestowałem w szkła. Najpierw Sigma makro ale 105, bo dla moich foceń jest lepsza. Potem kupiłem 70-200 4L a na końcu Tamrona. Mam jeszcze braki, chciałbym jakiś szeroki kąt no i lampę ale to może jeszcze poczekać. Na razie kupują telekonwerter do makro.
Wracając do Twojego pytania, kup to co ma Vitez, czyli Sigmę 70-300 APO. Tańsze szkła Canona nie mają dobrej prasy. Możesz podejść jeszcze inaczej, kupujesz tanie szkła na teraz a potem docelowe kupisz sobie coś dobrego.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz