Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: canon czy sigma - głownie do makro

Mieszany widok

kwasek
    Guest

Domyślnie canon czy sigma - głownie do makro

Czytałem trochę na forum, że sigma 70-300 nie współpracuje z niektóymi 350d (wyskakuje błąd w aparacie), i staram się wybrać między tą sigmą i canonem 100-300 (przez niektórych jest chwalony, przez innych nie). Mówią, ze w AF sigma jest wolna, canon szybki, ale że sigma lepiej ostrzy na 300mm.

Czy można oprosić o linki do przykłądowych fotek, wykonanych przy użyciu tych obiektywów (głównie chodzi mi o zbliżenia - owady, ptaki, itd)

Druga refleksja, czy canonem (któy pewnie lepiej będzie współpracował z 350d) będę mógł realizaować makro (ma większą minimalną odległość ostrzenia)

W innym dziale pytałem też o "dziurę w ogniskowych", któa powstanie między kitem a tele i cały czas obawiam się tego, a znów nie mam na razie kaski, żeby wziąć coś o większej rozpiętości

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Sigma napewno lepsza bedzie do makro bo ma skale odwzorowania 1:2 tryb "makro"
    350D

kwasek
    Guest

Domyślnie

właśnie ta sigma z powodu makro mnie intryguje, ale z drugiej strony boję się, że mi pszczółka odleci ;-) zanim przejdzie do historii na mojej fotce

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie jest tak zle z odlatywaniem... Chyba ze lata caly czas... Ale to setka makro USM wtedy raczej
    ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli to ma być "głównie do makro", to uwierz mi, ale ani jeden ani drugi się nie nadaje. Ogniskowe są długie, co za tym idzie, głębia jest bardzo bardzo mała, musisz dawać bardzo duże przesłony. Trzeba mieć niezłą wprawę, żeby focic @300mm z ręki, albo latać ze statywem. Przy @200mm da się wytrzymać, ale 1:3 to już nie jest żadne makro.

Jeśli chcesz się zmieścić w tym przedziale cenowym (wyłączamy Tamrona 90mm, Sigme 105mm) pomyśl o jakiejś kombinacji typu Canon 50mm f/1.8 (koniecznie wersja I) i pierścieniu odwrotnego mocowania.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez po_lak ; 22-07-2005 o 22:26
    Cyfrowe życie zabija mnie,
    Cyfrowy browar, cyfrowy chLeb,
    Aaaaaaaaaa!

kwasek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez po_lak
    pomyśl o jakiejś kombinacji typu Canon 50mm f/1.8 (koniecznie wersja I) i pierścieniu odwrotnego mocowania.
    Tylko jednocześnie chciałbym jakąś możliwość tele (a jak wujek nie jest szejkiem...) A może jakiś canon (on na pewno będzie dobrze współpracował) z ogniskową od xx do ok. 200 lub 300 z funkcją makro i jeszcze aby możan fotki robić nap. z 0,5 m przy makro

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwasek
    A może jakiś canon (on na pewno będzie dobrze współpracował) z ogniskową od xx do ok. 200 lub 300 z funkcją makro i jeszcze aby możan fotki robić nap. z 0,5 m przy makro
    Nie ma chyba żadnych zoomów Canona z funkcją makro w podobnej cenie co ten. Jak wystarczy Ci makro z Sigmy, to zamów sobie Sigme, przetestujesz, jak nie będzie działać to odeślesz. Wyjmiesz obiektyw w rękawiczkach, styki potem potraktujesz jakimś rozpuszczalnikiem, jak raz założysz nie będzie widać, że używany . W sklepach wysyłkowych można zwrócić towar w ciągu 10 dni bez podania przyczyny, o ile nie był używany.
    Aaaaaaaaaa!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

I jeszcze zeby kosztowal z 250pln max...
    ...

kwasek
    Guest

Domyślnie

najlepiej tak do 1500 może trochę więcej

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwasek
    najlepiej tak do 1500 może trochę więcej
    Myślałem, że masz mniejszy budżet; za te cene to poluj na używanego Tamrona 90mm albo nową Sigmę 105. Będzie super makro i lekki zoom , pisałeś, że "głównie do makro" więc IMO to najrozsądniejszy wybór.
    Ewentualnie kup sobie Canona bez USM i jeszcze Ci zostanie na kombinowane makro 50 lub 135mm
    Aaaaaaaaaa!

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów