Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Canon 17-40 czy to nie za duża abberacja?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 17-40 czy to nie za duża abberacja?

Uprzejmie proszę o ocenę poniższych wycinków zdjęć; przedstawiają one (według mnie dużą) abberację chr. występującą w obiektywie Canon 17-40/f4 L

Zastanawia mnie czy posiadacze tego obiektywu również maja spostrzeżenia, że na 17mm do f9.0 jest dość widoczna abberacja.

Czytając testy oraz opinie utwierdzałem się w przekonaniu, że wada ta występuje jedynie na 17 mm do zakresu f4.0-f5.6 dalej jest ona niezauważalna lub bardzo mała.

Poniżej zdjęcia zrobione na 17 mm przy odpowiednio f6.3, f8.0, f5.0, f9.0.

Proszę Was również o sugestie, być może na abberację ma wpływ odległość od obiektów; optyczni mierzą ją na tablicy w odległości 70 cm od aparatu.

Wielkie dzięki za odpowiedzi.
    http://img9.imageshack.us/gal.php?g=obrazek1b.png

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Patrzać na te sample nie widze wyjątkowo uciażliwej CA zważywszy na warunki pogodowe na tych zdjęciach jest bardzo duzy kontrast i przepalone do bólu niebo co zapewne zwiekszą ww. wadę. Co wiecej, ostrość gdzieś odpłyneła co również powoduje ze CA jest bardziej widoczna. Pokaz sample w lepszych warunkach, gdzie niebo jest niebieskie a wiosenne słoneczko równo oswietla scene zza obiektywu
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez armageddon Zobacz posta
    zważywszy na warunki pogodowe na tych zdjęciach jest bardzo duzy kontrast i przepalone do bólu niebo
    Witaj jestem początkującym amatorem; szczerze to nie wiem czy jest jeszcze niższa liga )) rozumiem zatem, że abberacja jest zależna i na danym kadrze może wyglądać zupełnie inaczej w zależności od wymienionych przez Ciebie czynników innymi słowy maja one na nie duży wpływ?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gooduser Zobacz posta
    rozumiem zatem, że abberacja jest zależna i na danym kadrze może wyglądać zupełnie inaczej w zależności od wymienionych przez Ciebie czynników innymi słowy maja one na nie duży wpływ?
    Tak, armageddon dobrze gada:-) Szczerze mówiąc nie zauważyłem, żeby odległości miała wpływ na aberrację, co najwyzej ogniskowa. Jeśli to ostatnie zdjęcie było robione na 17mm przy f/9.0 to trochę się dziwię.. Z testów nie wynikałoby, żeby na tej przysłonie aż tak aberrował, bo nawet warunki nie były tak złe.. No nic. Wyjątek potwierdza regułę..:grin: a ja na dodatek nie używam tego szkła

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów