Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Ustawienia C.fn w 50D

Domyślnie Odp: Ustawienia C.fn w 50D

Ok. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi
    BTW. a możecie koledzy podpowiedzieć inne ustawienia aparatu, które pozwolą wycisnąć max jakości zrobionego obrazka ? Lub ewentualnie przekierować do odpowiedniego tematu, bo wyszukiwarka mnie coś chyba nie lubi

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Grajam Zobacz posta
    BTW. a możecie koledzy podpowiedzieć inne ustawienia aparatu, które pozwolą wycisnąć max jakości zrobionego obrazka ? Lub ewentualnie przekierować do odpowiedniego tematu, bo wyszukiwarka mnie coś chyba nie lubi
    Ty weź podaj tą sekwencję co Ci poprawiła zdjęcia, bo ja jestem bardzo ciekawy.
    Ja jako świadomy użytkownik swojego aparatu mam wyłączone praktycznie wszystkie opcje (odszumiania, jasne brzegi, itd ) mam jedynie podbity kontrast i ostrość w stylach obrazu, ale nie za bardzo wiem po co, bo i tak robię w rawach
    SONY

Pełne uzależnienie

Ustawienie aparatu na dobrym statywie (czytaj odpowiednio drogim) wyciśnie max z jakości z obrazka, spowolni prace na tyle ze masz czas się zastanowić nad tym co robisz i ustabilizuje aparat ale trzeba jeszcze kupić wężyk lub zastosować coś co wyzwoli migawkę bez dotykania aparatu. W takim przypadku warto się zastanowić na opcją wstępnego podnoszenia lustra - ustawia się odpowiednim CFn-em - też może wycisnąć max jakości zdjęcia (ale niestety nie na statywie z biedronki).

Też jestem ciekaw tej magicznie poprawiającej jakość zdjęcia sekwencji cfn podpinam się ponownie pod prośbę salasa już pytałem ale nadal brak odpowiedzi, kolega chyba nie chce się dzielić wiedzą a tylko ją zassać z forum
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 24-01-2015 o 11:34
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Witam ponownie. Przepraszam za zwłokę, ale cierpiałem trochę na brak czasu
    Bawiłem się, z ciekawości, w różne sekwencje ustawień Głownie wyłączyłem optymalizację jakości i redukcję zakłóceń, to dało znaczącą poprawę jakości obrazka ( głownie ostrości). Dlatego byłem ciekaw czy jeszcze jakieś opcje lub odpowiednio ustawione sekwencje mogą bardziej poprawić jakość obrazka.
    Co do statywu, wężyka, RAW'ów - znam, lubię i stosuję, ale czasem, zwłaszcza przy fotografowaniu pokazów lotniczych czy sportu samochodowego ciężko o zabawę ze statywem i wężykiem
    Dziękuję kolegom za pomoc i uświadomienie mnie.
    Jednak chciałbym ponowić pytanie: czy są ustawienia ( nie mówię już o C.fn), które pozwolą na otrzymanie najlepszej jakości tworzonego obrazka ? Jeśli tak, to proszę o radę. Jeśli powstał już o tym wątek, to o przekierowanie ( jak wspominałem wyszukiwarka mnie nie lubi - wpisując "50D" pokazuje, że nie ma żadnego tematu .

Pozdrawiam

Miasto
    KIELCE

Ja Ci wiecej nie powiem jak mi Ty nie odpowiesz
    SONY

Pełne uzależnienie

Ja wiem jak można uzyskać zdecydowaną poprawę jakości - ale nie powiem .
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    KIELCE

jaś ale zmiana aparatu/obiektywu się nie liczy!
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    jaś ale zmiana aparatu/obiektywu się nie liczy!
    nie to miałem na myśli, chodzi o ustawienia aparatu - ale nie powiem - wydaje się że sporo już w tym wątku napisałem a nadal nic się nie dowiedziałem jakaś równowaga w przyrodzie musi być
    Jestem szumofobem

Pełne uzależnienie

Jednak chciałbym ponowić pytanie: czy są ustawienia ( nie mówię już o C.fn), które pozwolą na otrzymanie najlepszej jakości tworzonego obrazka ? Jeśli tak, to proszę o radę. Jeśli powstał już o tym wątek, to o przekierowanie ( jak wspominałem wyszukiwarka mnie nie lubi - wpisując "50D" pokazuje, że nie ma żadnego tematu .

Pozdrawiam
    oczywiscie , ze istnieja :

1. nastawiaj prawidlowa odleglosc - tzn odleglosc nastawiona na skali winna odpowiadac rzeczywistej odleglosc przedmiotu od aparatu
    2. nastawiaj prawidlowa przyslona - w okolicach przyslony najwiekszej rozdzielczosci - najczesciej ok 5,6
    3. nastaiwaj prawidlowy czas naswietlania - mozliwie najkrotszy.
    4. nastawiaj mozliwie najnizsza czulosc ISo

reszte sie koryguje w komputerze.

z aparatu nie "wycisniesz " wiecej niz dali mu konstruktorzy.
    chodzi o to , zeby nie ograniczac tego przez nieoptymalne nastwy , co mu dano.

dla 2 , 3 , 4 znajdziesz w sklepach foto - optyki tapelkie naswieten , kosztuje ok 5 zlotych - warto przestudiowac.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Dobrze zrobione zdjęcie to dobrze (odpowiednio) naświetlone zdjęcie (low czy high key to indywidualne wybory) o odpowiedniej GO, dobrej kompozycji i odpowiednim kadrze, chociaż ten możesz skorygować w pp, i tego się trzymaj. Nie ma cudownych suwaczków, czy ustawień c-fn. Zalecane przez przedpiśców wyłączenie niektórych funkcji ma na celu poprawę jakości obrazu, ale nie samej z siebie, tylko ma Ci to ułatwić uzyskanie pożądanego efektu w trakcie obróbki. Wykonanie zdjęcia nie kończy się na wyzwoleniu migawki, sam strzał to drobina całości przygotowań, zdobywania wiedzy i doświadczenia. Lustrzanka cyfrowa to bardzo dobre narzędzie, ale trzeba go poznać tak samo dobrze, jak i podstawy fotografii. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 01-02-2015 o 23:29

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów