Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Ustawienia C.fn w 50D

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie Odp: Ustawienia C.fn w 50D

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jeżeli liczysz że po zmianie ustawień c.fn zacznie robić lepsze zdjęcia i to w dodatku sam z siebie muszę Cię rozczarować...
    C.fn służą optymalizacji obsługi, adekwatnie do upodobań i potrzeb użytkownika. Jeśli się tego nie rozumie najlepiej nie ruszać ich wcale, bo konsekwencją będzie kolejny wątek na tym forum, zaczynający się od słów "Ratujcie, nie wiem co robić, mój aparat przestał robić zdjęcia".
    Tu masz wyjasnienie.
    pozdrawiam.

Miasto
    śląskie

Witam w temacie
    Odnoszę wrażenie po odpowiedziach z 2009 roku, że ustawienia C.Fn dla niektórych to jak przepis na Coca-Colę jest ich najskrytszą tajemniczą recepturą na być może:
    a) lepsze zdjęcia,
    b) wygodniejszą obsługę aparatu.
    Podpisując się pod prośbą Grajama może jednak inaczej postawię sprawę.
    Jeżeli to nie jest recepta na Coca-Colę to kto ma czas i dobrą wolę nie poda swoje ustawienia z uzasadnieniem
    czym się kierował wybierając takie a nie inne wielkości/parametr. Pozdrawiam FF

Cytat Zamieszczone przez five_fox Zobacz posta
    Witam w temacie
    Odnoszę wrażenie po odpowiedziach z 2009 roku, że ustawienia C.Fn dla niektórych to jak przepis na Coca-Colę jest ich najskrytszą tajemniczą recepturą na być może:
    a) lepsze zdjęcia,
    b) wygodniejszą obsługę aparatu.
    Podpisując się pod prośbą Grajama może jednak inaczej postawię sprawę.
    Jeżeli to nie jest recepta na Coca-Colę to kto ma czas i dobrą wolę nie poda swoje ustawienia z uzasadnieniem
    czym się kierował wybierając takie a nie inne wielkości/parametr. Pozdrawiam FF
    A z jakimi konkretnie ustawieniami masz wątpliwości?
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    śląskie

A z jakimi konkretnie ustawieniami masz wątpliwości?
    Zaproponowałem wypowiedzi wg schematu: [...]moje ustawienia i uzasadnienie czym się kierował[...]; z uzyskanych odpowiedzi powstałaby jakaś statystyka być może wykorzystana w praktyce potem wnioski i wątpliwości. Bez wiedzy nie ma ostatnich.
    Chyba, że moja metoda jest bez sensu. Wtedy proszę o wyjaśnienie dlaczego.

Pełne uzależnienie

Ja we wszystkich canonach rozdzielam AF od migawki i pomiaru światła gdybym miał 50D tez bym to zrobił na obrazek generowany przez korpus nie ma to wpływu, przy cropowym korpusie jeśli robisz zdjęcia na długich czasach (ale takich rzeczywiście długich 30 sek minuta czy więcej) warto włączyć odszumianie na długich czasach to ma wpływ na obrazek, na raw również wbrew temu co się często na forum czyta ale skutkuje dwukrotnym zwiększeniem czasu wykonania zdjęcia więc nie warto włączać na wszelki wypadek. CFn służy do dopasowania korpusu do swoich potrzeb - każdy ma trochę inne potrzeby - metoda statystycznie nie ma sensu - metoda jako omijanie przeczytania instrukcji ma odrobinę większy sens ale warto zacząć od instrukcji i zadać pytanie do konkretnego CFn .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Kolego Italy czytaj ze zrozumieniem. Bawiąc się ostatnio właśnie ustawieniami C.Fn zauważyłem, że po ustawieniu odpowiedniej sekwencji zdjęcia zaczęły wychodzić wyraźniejsze, a i czas pracy aparatu po długim naświetlaniu, z kilkudziesięciu sekund zszedł do kilku.
    Stąd moje pytanie. Może jest jakaś sekwencja ustawień pozwalająca na wyciśnięcie maksimum z JAKOŚCI zdjęcia. Już milion razy słyszałem, że zdjęcia nie robi aparat tylko fotograf ( nomen omen zawsze od osób, które maja lustrzankę, a z reguły ich zdjęcia nie powalały - taka ciekawostka), ale nie chodzi mi o to żeby aparat zrobił za mnię zdjęcie, tylko aby dał mi jak najlepszą jakośc wyjściową do dalszej obróbki... bo idąc tokiem Twojego myslenia, to po co robić zdjęcia w RAW, skoro można jpg, bo i tak po zmianie na RAW aparat nie będzie robił lepszego zdjęcia Rozumiesz, o co mi chodzi ?
    To jak Koledzy, pomożecie ?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Grajam Zobacz posta
    Kolego Italy czytaj ze zrozumieniem. Bawiąc się ostatnio właśnie ustawieniami C.Fn zauważyłem, że po ustawieniu odpowiedniej sekwencji zdjęcia zaczęły wychodzić wyraźniejsze
    jaka "sekwencja" dziala tak cudownie

a i czas pracy aparatu po długim naświetlaniu, z kilkudziesięciu sekund zszedł do kilku.
    to akurat normalne wyłączyłeś odszumianie na długich czasach - na cropie obrazka to nie poprawi - crop i długie czasy to nie jest dobra kombinacja - znaczy żyć się daje ale co to za życie.

To jak Koledzy, pomożecie ?
    pomożemy, ale obawiam się że z tym obrazkiem to tylko psychika i tylko na tej płaszczyźnie możemy działać - znaczy jako grupa wsparcia, bo realnie obrazka cf.n-ami zmienić się nie da.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu

Myślę, że w poście nr 8 znajdziesz kompletną odpowiedź...

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Już nie mam 50-tki, ale dodatkowe czułości włączone.
    Redukcja high ISO - standard, Priorytet jasnych partii - wyłączony.
    Korekty w RAW-ie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Ja we wszystkich canonach rozdzielam AF od migawki i pomiaru światła
    Również tak niekiedy robię, zwłaszcza w "polu", to dobre rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 21-01-2015 o 00:25

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Rozdzielam pomiar od migawki, bardzo rzadko robię inaczej. Ustawiam inną kolejność bracketingu - żeby było rosnąco, tak mi normalniej. Do menu podręcznego daję włącz/wyłącz podnoszenia lustra.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów