Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 50D SanDisk III 16GB i zapis S-raw

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie 50D SanDisk III 16GB i zapis S-raw

Witam . Objaw jest taki że przy zapisie do pełnych Raw aparat wyświetla poprawnie ponad 600 zdjęć i licznik maleje po wykonaniu ujęcia .
    Jednak przy zapisie S-raw ciągle mam 999 zdjęć . Podejrzewam że fizycznie przy "7MB" pliku zdjęć jest np. 1200 i stąd ten błąd bo licznik się kończy na 999 swoją drogą jak już się daje możliwość zapisu w mniejszych plikach warto by dodać 1-2 cyfry do licznika żeby było poprawnie...no ale po co niech się zastanawiają.

Pytanko czy ktoś już zapisywał większą ilość zdjęć w S-raw na karcie 16 GB.. nie chce mi się trzaskać bez sensu klatek żeby to sprawdzić a w sobotę mam reportaż i nie chcę niespodzianek że zdjęcia gdzieś wcięło itp.

Dzieki.

Pozdr. DD
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

Tak, jeśli jest miejsce na więcej, niż 999 zdjęć, to ciągle się wyświetla 999.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

wystarczy że wcisniesz info i pokaże ci faktyczną liczbe zdjęc

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Witam . Objaw jest taki że przy zapisie do pełnych Raw aparat wyświetla poprawnie ponad 600 zdjęć i licznik maleje po wykonaniu ujęcia .
    Jednak przy zapisie S-raw ciągle mam 999 zdjęć . Podejrzewam że fizycznie przy "7MB" pliku zdjęć jest np. 1200 i stąd ten błąd bo licznik się kończy na 999 swoją drogą jak już się daje możliwość zapisu w mniejszych plikach warto by dodać 1-2 cyfry do licznika żeby było poprawnie...no ale po co niech się zastanawiają.

Pytanko czy ktoś już zapisywał większą ilość zdjęć w S-raw na karcie 16 GB.. nie chce mi się trzaskać bez sensu klatek żeby to sprawdzić a w sobotę mam reportaż i nie chcę niespodzianek że zdjęcia gdzieś wcięło itp.

Dzieki.

Pozdr. DD
    To nie jest objaw tylko standardowe działanie aparatu. Tak jak napisał kolega wczesniej wystaczy nacisnąć przycisk info i będziesz wiedział dokładnie ile masz jeszcze miejsca i szacowaną ilość zdjęć - chodz na LCD pokazuje 999.

Żeby dodac dodatkowe cyfry to wymagało by to zmian produkcyjnych wyświetlacza - pewno zrobią w kolejnym modelu jak zrobią.

Ja na karcie 16GB jak juz pstrykam jako RAW - wydaje mi się ze dla mnie sa lepsze. Jeżeli wolisz SRAW to pstrykaj będziesz miał wiecej fotek na tej karcie - a tak na marginesie SRAW wolisz?

Zdjęć napewno ci nie wciągnie jeżeli karta ci sie nie uszkodzi ale standard to chyba miec kilka kart CF.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bo te info na LCD nie ma na celu pokazywanie faktycznej i maksymalnej ilosci footek - od tego jest wlasnie INFO. Prawdziwym jego zadaniem jest szybkie (jednym zerknieciem oka) informowanie nas o malej ilosci zdjec do wykonania - np. ze zostalo 5 czy 20 fotek i trzeba juz cos wykombinowac jesli mamy zamiar zrobic wiecej Wiec te 999 to i tak z wielkim nadmiarem

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

a tak na marginesie SRAW wolisz?

Nie wole. Robie s-raw bo zwiększa się zakres tonalny o ok 1EV na wyższym iso
    W kościele i na sali pojechałem na razie Iso 1250 jest super docelowo 1600
    troszkę się bałem za pierwszym razem

Dzięki za info . Już po ślubie , zdjęcia mimo że sraw mulą DPP trzeba sybki dysk.

pzdr. DD
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

co do 999 to kłania się instrukacja obsługi tam wszystko piszą, a co do sraw to dziwi mnie fakt, że korzystacie z tego trybu. Ja w moim 40D nie zauważam innych zmian pozatym że zamiast 10mpx w normalnym rawie mam 2,5mpx w srawie, a jeśli ktoś się zapyta po co mu taka rozdzielczość skoro zaoszczędzi miejsce, zobaczy kiedy ktoś zaproponuje mu fajną kasę za publikacje jego "dzieła" w formie kalendarza czy choćby jakiegoś plakatu, okaże się wtedy, że może sobie te wolne miejsce razem z kontraktem wsadzić... do szuflady.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robinq Zobacz posta
    co do 999 to kłania się instrukacja obsługi tam wszystko piszą, a co do sraw to dziwi mnie fakt, że korzystacie z tego trybu. Ja w moim 40D nie zauważam innych zmian pozatym że zamiast 10mpx w normalnym rawie mam 2,5mpx w srawie, a jeśli ktoś się zapyta po co mu taka rozdzielczość skoro zaoszczędzi miejsce, zobaczy kiedy ktoś zaproponuje mu fajną kasę za publikacje jego "dzieła" w formie kalendarza czy choćby jakiegoś plakatu, okaże się wtedy, że może sobie te wolne miejsce razem z kontraktem wsadzić... do szuflady.
    Tylko, że w 50D sRAW ma 7,1 mpix i w większości przypadków jest wystarczający. 2,5 mpix wystarczy na pocztówkę 10x15.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

chodzi mi o sam fakt tego, że mamy możliwość wykorzystania pełnej rozdzielczości (jaka by nie była) aparatu a nie korzystamy z tego. W moim mniemaniu z niezrozumiałych powodów, bo gdy przyzwyczaimy się do trybu s to na pewno w momencie kiedy trafi nam się bardzo potrzebna fotka nie przestawimy się na full rozdzielczość a później już można tylko żałować.

Domyślnie

Czy w 50D dla zdjęć zapisanych w formacie sRAW zakres tonalny zwiększa się i szumy są tak niskie jak to zostało przedstawione w teście na optyczne.pl ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów