Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: jak przygotować śłub i wesele fotografowi...

Domyślnie jak przygotować śłub i wesele fotografowi...

Witajcie
    znalazłem na stronach jednego z wrocławskich fotografów bardzo trafną instrukcje dla młodej pary, jak i gdzie zorganizować ślub i wesele żeby fotograf dał radę ...
    serdecznie polecam
    http://www.fotochwila.pl/?wcms_DD=Poradnik%20ślubny/

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jak przeczytalem tytul, to pomyslalem, ze kolejny absurd, a tu wbrew pozorom... calkiem nie glupi artykul. W koncu, to jakie zdjecia wyjda, to nie tylko od fotografa zalezy ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja bym napisał taką instrukcję zupełnie odwrotnie Kościół jak najciemniejszy, najlepiej z równomiernym, rozproszonym światłem, itd..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Nie znam się na fotografii ślubnej (swoją wiedzę opieram jedynie na teorii z serii DVD Masters of Wedding Photography) - zero praktyki, więc rad z tekstu nie skomentuję. Natomiast błędy ortograficzne osoby piszącej ten poradnik mogą zniechęcić kilka potencjalnych par...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

cytat ,,Moim zdaniem powinniśmy zapytać o następujące rzeczy:
    - w jakim formacie wykonywane są zdjęcia....
    Dobre stwierdzenie tyle że młodych to najmniej interesuje czy jpg. czy raw. o ile w ogóle wiedzą co to jest raw ,choć mogę się mylić , no chyba że zrobimy przed przyjęciem zlecenia wykład , uświadamiając młodych co daje nam raw i do tego lekcję poglądową obróbki w PSie.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    cytat ,,Moim zdaniem powinniśmy zapytać o następujące rzeczy:
    - w jakim formacie wykonywane są zdjęcia....
    Dobre stwierdzenie tyle że młodych to najmniej interesuje czy jpg. czy raw. o ile w ogóle wiedzą co to jest raw ,choć mogę się mylić , no chyba że zrobimy przed przyjęciem zlecenia wykład , uświadamiając młodych co daje nam raw i do tego lekcję poglądową obróbki w PSie.
    Po to jest ten poradnik by ich zaczęło interesować. Nie muszą wnikać w szczegóły z czym się je RAW, tylko wg poradnika - będą odrzucać fotografów robiących w jpg by nie ryzykować gorszej jakości zdjęć. Żadnej głębszej wiedzy młodym nie trzeba na ten temat.

Tylko proszę - jak rozpęta się tu tysięczna wojna RAW vs JPG to od razu zamykam wątek .

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

To jest raczej poradnik dla młodych , jak dobierać miejsca ceremonii ślubnej , by ułatwić życie fotografa !. Tym samym będzie to miało wpływ na efekt końcowy . Tylko w obecnych czasach , gdy salę wynajmuje się z rocznym , albo jeszcze dłuższy okresem wyprzedzający ceremonię , trudno cokolwiek planować . Trudno doświetlać kościół lub wybierać taki , jaki nam się podoba . W większości miast księża stosuja rejonizację . Bierzesz co jest i nie dyktujesz swoich żądań . Podobnie jest z wyborem sali . Nikt ci nie zagwarantuje , że w ciągo jednego czy półtora roku sala nie będzie remontowana i jaki będzie stopień remontu ?. Widziałem przypadek podzielenia sali weselnej na pół i dorobienia dwóch korytarzy - na dwa tygodnie przed ceremonią . Więc jaki sens ma taki poradnik i do kogo jest właściwie skierowany . Przed przyjęciem zlecenia powinieneś zapoznać się z aktualnymi miejscami swojej przyszłej pracy ( kościół i sala ), zaplanować swoje działanie , ustalić rodzaj i ilość sprzętu , zastanowić się nad drugim fotografem i podjąć decyzję czy dam radę ?. Możesz też porozmawiać z zarządzającymi obiektami , czy nie planują , do czasu imprezy , większego remontu . Jeśli decydujesz na tak , to podpisujesz umowę i ewntualnie ustalasz szczegóły czy jpg , czy RAW , itp.. Ustalasz jak młodzi mają Ci pomóc w twojej pracy - jakie fotki w domu , jakie pozy i ilość fotek . Gdzie ewentualnie będą zdjęcia plenerowe , jakie pozy i również ilość fotek . Uzgodnić formę współpracy ze świadkami . Reszta należy do Ciebie !!. Jeszcze sprawdzenie przed imprezą miesca pracy i w umówionym czasie do boju .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 06-03-2009 o 16:18
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Domyślnie

w innym miejscu piszą tak: "Standard edycji zdjęć:
    Wszystkie zdjęcia wykonujemy w formacie RAW, które następnie są konwertowane do formatu JPG (TIFF na życzenie klienta). Podczas konwersji na zdjęciach korygowana jest ekspozycja, temperatura barw, krzywe (kontrast), nasycenie barw i geometrie zdjęcia.
    Następnie dokonujemy poprawy kadrowania zdjęcia."

tzn - nie udaje nam się robić dobrych zdjęć, ale radzimy sobie z ich naprawianiem

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

OCZÓW mnie rozwaliło ale poradnik chyba dość przydatny...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Dopiero zaczyna Awatar Bejobejo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krissu Zobacz posta
    w innym miejscu piszą tak: "Standard edycji zdjęć:
    Wszystkie zdjęcia wykonujemy w formacie RAW, które następnie są konwertowane do formatu JPG (TIFF na życzenie klienta). Podczas konwersji na zdjęciach korygowana jest ekspozycja, temperatura barw, krzywe (kontrast), nasycenie barw i geometrie zdjęcia.
    Następnie dokonujemy poprawy kadrowania zdjęcia."

tzn - nie udaje nam się robić dobrych zdjęć, ale radzimy sobie z ich naprawianiem
    Każdy może interpretować ten tekst jak sobie chce, moim zdaniem twoja wypowiedz jest mocno naciągana, sam tak robie, ale nie nazwał bym tego „naprawianiem” zdjęć.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów