Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Phottix strato - uwaga problem

Mieszany widok

czerwcowy
    Guest

Domyślnie Phottix strato - uwaga problem

Witam
    Jakby ktos zamierzal zakupic takowy zestawik radiowego wezyka i wyzwalania lamp to ostrzegam, nie dziala on z lampami canona (u mnie np z 430ex i 580ex)
    Lampa wyzwalana jest tylko za pierwszym razem, niezależnie od sposobu wyzwalania ( przyciskiem na pilocie, czy poprzez aparat z pilotem umieszczonym w stopce aparatu). Przy kolejnych próbach lampa nie zostaje wyzwolona. Ponadto lampa przestaje reagować, zawiesza się (nie reaguje na wciskanie przycisków, nawet na próby ręcznego wyzwolenia błysku). Kolejne wyzwolenie lampy jest możliwe jedynie po wyłączeniu/włączeniu lampy, bądź wyłączeniu/włączeniu wyzwalacza.

Niestety dowiedzialem sie o tym po zakupie (na szczescie moge zwrocic towar). Sprzedawca o dziwo po mojej informacji potwierdzil (!!) ze ten zestaw ma problemy z lampami canona!

Domyślnie

no to już wiem, że tego nie kupię

fajnie wygląda Pilot Radiowy Phottix Cleon II

działa jako wężyk i wyzwalacz na pilota...
    testował ktoś??
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

RysiekP
    Guest

Domyślnie

Witam
    Jestem strasznie aktywnym członkiem forum (całe dwa posty!), ale czytam regularnie! Mam zupełnie inną informację co do pilota Phottix Strato. Kupiłem go w zeszłym tygodniu. Nie działało wyzwalanie lampy, ale problem okazał się trywialny - zimny lut na na "gorącym" styku stopki odbiornika. Teraz działa i funkcja wyzwalania aparatu (Canon 50D) i zdalne wyzwalanie lampy (Canon 580EX II). Lampa wyzwala się bez żadnych "zacięć" i zawieszeń tak z przycisku nadajnika jak i z aparatu. Tak, że coś jest na rzeczy raczej w egzemplarzu kolegi (a patrząc na luty nie dziwię się). Pozdrawiam.

Rysiek

czerwcowy
    Guest

Domyślnie

Nie wiem czy to byl zimny lut, bycmoze. Faktem jest, ze sprzedawca nie chcial wymienic towaru na inny egzemplarz, wolal zwrocic kase. Tlumaczyl przy tym ze mial juz informacje od innych uzytkownikow lamp canona o problemach z wyzwalaniem (czyzby wszyscy trafiali na zimne luty??)

Miasto
    Kraków

Domyślnie 40d + 430ex

Moj Phottix Strato bez problemu wspolpracuje z 40D + 430EX, i tak bylo od poczatku. Moze jakosc wykonania jest nienajlepsza i rzeczywiscie niedokladnie sa zlutowane...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W pilocie widze w stopcje tylko jeden bolec. Zapewne E-TTL nie dziala i lampa wali na max od razu??

Phottix CLEON kupie, ale mysle nad Strato - ale musze wiedziec, czy zadziala E-TTL.

edit:
    http://photography-on-the.net/forum/...=610866&page=5
    Wyglada na to, ze jest tylko TTL. :/
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 21-03-2009 o 16:11

Dopiero zaczyna Awatar Karoollapy

Domyślnie

Witam! Nie chcę zakładać nowego wątku, więc pytanie do posiadaczy STRATO piszę tutaj: Co możecie powiedzieć o tych wyzwalaczach? Chodzi mi o funkcję wyzwalania lamp. Czy zasięg rzeczywiście wynosi około 50 metrów? I czy lampa mzawsze wyzwala? Oczywiście mówię o lampach innych niż canon 430ex i 580ex ;p Aktualnie posiadam PT-04TM i jestem z tego zestawu bardzo średnio zadowolony... Czy przeskok jakości między pt-04tm a strato jest wystarczająco duży, żeby kupić ten zestaw?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na allegro pojawily sie nowe za 149zł + wysylka. Kupilem, ryzyk-fizyk zobaczymy co z tego bedzie Za ta cene mozna zbadac.

ps. W jednym opisie aukcji bylo napisane:
    w budynkach 20-50m
    otwarta przestrzen - 50-100m

pewnie trzeba liczyc 20(budynki)-50(otwarte) realnie
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 22-03-2009 o 14:56

Dopiero zaczyna Awatar Karoollapy

Domyślnie

Jeśli będzie taki "realny" zasięg, to i tak mnie ustawia. Oby tylko wyzwalały za każdym razem na 1/250s. siudym - Napisz krótką recenzję jak już będziesz miał zestaw proszę... może być na PW.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Doszlo. Demko - http://www.sdm.gower.pl/remote.mp4 - 4mb.
    Dziala ok, jako pilot bezproblemowo, jako wyzwalacza takze. Nie testowalem max odleglosci jeszcze. Wykonanie calkiem niezle jak na te chinskie produkty, zreszta phottix to jeszcze w miare jakosc trzyma z tych wszystkich wynalazkow..

(ps. testowalem bez szkla na filmiku, wiec niech nie dziwi brak fotek na lcd )

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów