Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Phottix strato - uwaga problem

Dopiero zaczyna Awatar drg
    Miasto
    wrocław

Domyślnie

Ja mam jeden odbiornik, który działa z 540ez i 580ex II, drugi tylko z 580ex (z 540ez działa pierwszy błysk, ew. trzeba pyknąć błysk pilotem lub restart lampy). Przy czym też ten działający tylko z 540ez działa ale tylko wtedy, kiedy baterie w lampie (sic!) są mocne, jeżeli się trochę osłabią, zauważyłem, że trzeba czekać jakby dwu-trzy-czterokrotny okres ładowania lampy, żeby błysnęła zdalnie. Te same baterie z 580exII działają oczywiście bardzo dobrze. Zamieniałem generalnie też baterie odbiorników z jednego na drugi i ten działający tylko z 580exII wcale nie działał lepiej, ew. spróbuję z zupełnie nową.

steku, możesz pyknąć fotkę tego kabelka, albo jakiś schemat, co to za dioda tam jest?
    400d/bge3, s30/1.4, c50/1.8, 580exII, 540ez, strato c6, 600r

Coś już napisał Awatar steku
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

U mnie wymiana bakteryjek nie pomagała. Pomogło podłączenie poprzez off shoe camera cord.
    Zdjęcie diody w tym wątku:
    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=701740
    Piotr

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Potwierdzam, że w moim przypadku (Phottix Strato "zawieszał" 420EX, 550EX i 580EX (I)) instalacja diody w sposób pokazany na obrazku rozwiązała problem. Odbiornik działa teraz prawidłowo, ze wszystkimi wymienionym lampami (nie testowałem z 430EX, bo nie posiadam takowej). Na pomysł instalacji diody wpadłem eksperymentując z odbiornikiem i Canon off shoe camera cord (patrz wyżej w tym wątku).

Proszę nie pytajcie jakiej użyłem diody, bo nie spisałem oznaczenia. Kupiłem ją w sklepie elektronicznym za 1 zł, podając że ma pracować na napięciu kilku V. Panowie sprzedawcy mówili coś, że dioda którą mi sprzedają jest "szybka".

Podczas lutowania uważajcie, aby nie nagrzać za bardzo pinów stopki w odbiorniku. Jeśli to zrobicie, pin może się wytopić z plastikowej obudowy. Dlatego właśnie nie chcę wylutowywać diody, aby sprawdzić jej oznaczenie - nie pytajcie mnie o nie, widać to co na zdjęciu.
    Na zdjęciu może się wydawać, że dioda jest przylutowana do 2 pinów, ale tak nie jest - jest przylutowana tylko do środkowego pina, tam gdzie oryginalnie był przylutowany czerwony kabelek. Z drugiej strony dioda jest przylutowana do tego właśnie czerwonego kabelka.
    Dioda to toto czarne, ze srebrnym paskiem (ten pasek musi być przylutowany do kabelka, dioda wlutowana odwrotnie prawdopodobnie nie da oczekiwanego efektu).

Mam też drugi, na oko taki sam odbiornik, który działał prawidłowo od razu, bez konieczności instalowania żadnych diód. W obu odbiornikach wszystkie oznaczenia płytek są identyczne, scalaki i wszystkie komponenty elektroniki też wyglądają na identyczne. Nie mam pojęcia czemu jeden odbiornik działał od razu, a drugi wymagał cudowania z diodką.

Przy okazji sugeruję zabezpieczyć bateryjkę w odbiorniku przed przypadkowym rozładowaniem poprzez włożenie pomiędzy bateryjkę a styk kawałka tekturki, wyjmowanego przed foceniem i zakładanego na czas przechowywania.

Znalazłem też ciekawy wątek o "bastrad spring" czyli zagrożeniach przy wymianie bateryjki w nadajniku.

http://paulophotoblog.blogspot.com/2...ix-strato.html

I jeszcze jedna ciekawostka. Chciałem wyprostować miedziany drucik, który chyba robi za antenę odbiornika (w środku zdjęcia, lekko wygięty). Po jego wyprostowaniu dramatycznie spadł zasięg pracy odbiornika. Wygiąłem go z powrotem leciutko (tak jak na zdjęciu) i zasięg wrócił do normy... Nie mam pojęcia czy był to przypadek, czy też miało to jakiś głębszą przyczynę. Lepiej chyba nic nie prostować...
    Ostatnio edytowane przez steku ; 25-07-2009 o 00:22
    Piotr

Dopiero zaczyna Awatar drg
    Miasto
    wrocław

Domyślnie

Ja spróbowałem z diodą prostowniczą 1n4007 (akurat taką miałem pod reką) i nie dało rady - z 580exII dalej działało, z 540ez dalej nie działało. Po zmianie polaryzacji diody przestało działać również z 580exII.
    400d/bge3, s30/1.4, c50/1.8, 580exII, 540ez, strato c6, 600r

Domyślnie

trzeba tam zamontować diodę shootky'ego 1A 30V ona jest szybka i daje dobre czasy reagowania.

kupiłem 3 odbiorniki i nadajnik pt 04 II (phottix tetra), i po kupnie działały na parę metrów, więc pomyślałem co by nie przerobić wg opisów do PT04 i nic...

okazuje sie, że przy wysokich częstotliwościach takich jak 433mhz dokładność ma ogromne znaczenie a tam wszędzie były zimne luty, było wszystyko zrobione do d***

po przerobieniu odbiorników działa to na 80m z 100/100 strzałów, odbiera na około 100m ale nie wszystkie strzały celne, wszystko fajnie bo to widać na diodach odbiór-nadawanie

po spada do paru centymetrów i dopiero zamontowanie tej diody ma poprawić działanie wyzwalania ktore nie dzialaja (mam 3 sztuki 430 EX II)

aha, jeszcze jedna opcja co do odbiorników i nadajników, tam za robi drut miedziany o długości dokładnie 16mm, zamiast tego polecam

http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/12414

tylko płytka jest dwustronna i trzeba to dobrze wlutować - powinno działać lepiej

wtedy nie trzeba się bawić w kable i inne historie
    Ostatnio edytowane przez bass98 ; 30-07-2009 o 02:07 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zwracam uwagę, że moje rozwiązanie z diodą dotyczyło Phottix Strato, a nie PT04.
    Piotr

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bass98 Zobacz posta
    ...jeszcze jedna opcja co do odbiorników i nadajników, tam za robi drut miedziany o długości dokładnie 16mm, zamiast tego polecam

http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/12414
    Po przeczytaniu iż taka antena posiada 0.5 dBi zysku o mało nie spadłem z krzesła. Przecież osoby które podają takie informacje nie mają kompletnie żadnego pojęcia o tym czym jest zysk energetyczny anteny i jak się go mierzy. To taka moja mała dygresja jeżeli chodzi o temat anten.
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Również potwierdzam, że po dolutowaniu diodki w odbiorniku zestaw działa pięknie. Wcześniej zawieszał się po wykonaniu jednego błysku.

Domyślnie

Witam,

Może ktoś wie jaki wtyk jest na odbiorniku tego strato? Da się tym podłączyć jakąś starą lampę za pomocą kabelka i gorącej stopki?
    Zastanawiam się też czy można tak wyzwolić 580EXII kabelkiem (odbiornik-micro/mini-jack? - pc).

nie bijcie jeśli prawię androny ;-)

pozdrawiam,

Zbyszek
    5DMkII; 17-40L; 24-105L; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 70-200/2,8L; Samyang 14/2,8; 580EXII; 580EX, Sb-28; Pixel TR-332; YN RF-602...
    http://zbigniewkrawczyk.wordpress.com

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A po co kabelkiem skoro można lampę (np. 580EX II czy jakąkolwiek inną, niekoniecznie z dedykacją Canona, wszak na zdjęciu widać, że styki dedykowane są do niczego nie podłączone) założyć wprost na stopkę odbiornika Phottix Strato?
    Starych lamp nie próbowałem wyzwalać, wątpliwości mogą chyba budzić jednak tylko lampy z wysokim napięciem na stopce,a więc faktycznie stare.
    Gniazdo w odbiorniku nie służy do wyzwalania lamp. Służy do wyzwalania migawki poprzez kabelek.
    Piotr

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów