No tak, to zadziała, myślałem o lampie poza sankami aparatu. No i tak z ciekawości na odbiornik kabelkiem podłączonym do aparatu zarzuciłem lampę, wyzwalałem nadajnikiem i fakt, lampa błyska, ale nie w tym czasie co trzeba - brak synchronizacji.
No tak, to zadziała, myślałem o lampie poza sankami aparatu. No i tak z ciekawości na odbiornik kabelkiem podłączonym do aparatu zarzuciłem lampę, wyzwalałem nadajnikiem i fakt, lampa błyska, ale nie w tym czasie co trzeba - brak synchronizacji.
400d/bge3, s30/1.4, c50/1.8, 580exII, 540ez, strato c6, 600r
zamierzam zakupic jakas druga lampe w granicach 500 zl ... czytalem ze z nissin di622 nie za bardzo chce dzialac .... czy ktos pracuje na lampach sunpaka, metza, nissina ?
Tanie sunpaki nie mają trybu manualnego. Spróbuj może poszukać canona 540 ez, vivitara 285hv albo nikona sb-24, sb-26, sb-28. Sam zamierzam podobnie. Natomiast wczoraj na szybko zapiąłem odbiornik na sb-600 nikonowego i nie błyskała (tryb manual). Muszę z jakąś inną na spokojnie sprawdzić.
Hehe. No tak, ale to już jest natywne działanie wyzwalacza lampy - wtedy już nie używasz funkcji pilota - nadajnik (pilot) masz na aparacie, a nie w łapach.
Właśnie kupiłem 540ez i jest podobnie jak piszecie z 430ex - błyska pierwszy raz, a potem cisza. Ale ale, jak próbuję po takim błysku błysnąć przyciskiem pilot na lampie, nie błyska, natomiast po tym błyska znowu ze strato. Czyli po każdym wyzwoleniu przez strato trzeba wcisnąć pilot na lampie. Z 430ex jest podobnie? Gdzieś mi się rzuciło, że w lampie jest coś co zmienia polaryzację, mogłoby pasować. Będę drążył.
No dobra, przyszedł mi drugi odbiornik do Strato i działa dobrze zarówno z 580ex II jak i z 540 ez. Nie chce mi się więc jednak bawić z poprzednim, wystarczy mi, że działa z 580ex II, chociaż znalazłem, że bywa problem z jednym scalakiem (mostek zmieniający polaryzację?), którego należy wywalić i/albo zewrzeć odpowiednie w nim piny.
Mam dwa odbiorniki Phottix Strato. Testuje je z 420EX, 550EX, 580EX (I). Jeden działa. Drugi wykazuje typowe objawy dla Strato - lampa błyska 1 raz i się zawiesza (pomaga wyłączenie lampy lub zdjęcie jej z sanek odbiornika).
I teraz ciekawostka: Podłączyłem ten trefny odbiornik do lampy za pomocą Canonowskiego Off-Camera Shoe Cord 2 (tego ze skręconym kabelkiem). I trefny odbiornik Phottix Strato zaczął działać ze wszystkimi lampami! Po rozebraniu tego kabelka okazało się, że po drodze do środkowego styku dla lampy (tego okrągłego) jest dioda! I to prawdopodobnie obecność tej diody powoduje, że odbiornik Strato zaczyna działać.
Nie próbowałem jeszcze wlutowywac diody do samego odbiornika, ale spodziewam się, że powinna pomóc. Byc może pomoże też zamiana polaryzacji kabelków w odbiorniku. Zastrzegam jednak, że nie biorę odpowiedzialności ze efekty Waszych ewentualnych przeróbek odbiorników 8)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprawdziłem, że prosta zamiana polaryzacji kabelków w odbiorniku nie pomaga. Trzeba będzie zakupic diodkę...
Ostatnio edytowane przez steku ; 23-07-2009 o 23:08 Powód: Automerged Doublepost
Piotr
u mnie taki objaw "zawieszania sie" jednego z odbiornikow byl spowodowany po prostu slaba bateria ... po zmierzeniu miernikiem okazalo sie, ze nie trzyma w ogole napiecia ... po wymianie na nowa problem zniknal
Pozdrawiam
Adam