czy ktoś z Was robi na Adox CHS50 ART ?,dzisiaj wywołałem ,a właściwie wczoraj i mam ziarno wielkie jak z kolorowej dwusetki,wywoływacz Neofin Blau .
czy ktoś z Was robi na Adox CHS50 ART ?,dzisiaj wywołałem ,a właściwie wczoraj i mam ziarno wielkie jak z kolorowej dwusetki,wywoływacz Neofin Blau .
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
ja wołałem.
ID-11 1+1
rodinal 1+100
ziarno drobne (nawet w rodinalu), kontrast troszkę zbyt duży, ale do przełknięcia. trochę ciężko się powiększa, ale splitgrading robi robotę, jak mawiają.
za to chs100 naświetlana jako 100 to porażka i makabra. ale już przepalona do 50 - cud malina sandomierska.
Ostatnio edytowane przez rbit9n ; 15-04-2009 o 13:53
nie wiem czy za szybko nie włożyłem filmu pod powiększalnik,to znaczy zaraz jak się troche podsuszył po wywołaniu,choć mi się kiedyś obiło o uszy że dobrze niewysuszony negatyw jest zdeczka napęczniały i może mieć większe ziarno,papier był normalny stałogradacyjny Foma 30x40,kontrast jak diabli i być może to spotęgowało mi ziarno,jedna odbitka wyszła mi jakimś dziwnym cudem na zaświetkonym papierze ,nie mam pojęcia co było tego przyczyną ,ale w mniejszym kontraście ziarno prawie niewidoczne,powiem że zgłupiałem narazie,musze to przemyśleć.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
niestety tej tezy nie jestem w stanie potwierdzić, ponieważ u mnie od wywołania do powiększania upływa tyle czasu, że filmy zdążą wyschnąć na przysłowiowy pieprz.
no to myślę, że możesz się spodziewać wszystkiego![]()
Zrob dla pewnosci 400 na E.I. 200 i 100 na E.I. 50 i powinno byc OK. Dziesiatki przeterminowanych filmow zrobilem i tylko Kodak Portra mnie zawiodl.
2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape
Dla mnie to takie filmy powinny być góra po 50gr a tu doliczając koszt wysyłki 10 filmów wychodzi minimum 4,40 za film. Filmy są już zdrowo przeterminowane i jak ktoś wie jakie zmiany zachodzą w emulsji i to od wyprodukowania filmu a nie od upłynięcia terminu ważności to nie weźmie takiego czegoś do ręki. No chyba, że nie ma szacunku do własnej pracy i wykonywanych zdjęć.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Albo lubi nutkę losowości.
profoto 100 to kapitalne filmy. mimo nazwy "pro" zaczynają się łamać w kierunku żółci dopiero po pięcioletnim przeterminowaniu.