Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Który ILFORD do B&W?

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Kłamstwo :-)

Kolejna nieprawda :-)
    Kupiłem kiedyś większą ilość Delty, an_zak namordował się wołając mi każdą w inny sposób, aby wyszła po ludzku, wszystko na marne. Słaba rozpiętość tonalna, paskudne ziarno
    Jak to każdą w inny sposób? Jeśli negatyw nie jest skalibrowany to wiadomo, że może wyjść cokolwiek. A zwłaszcza nic. Napisz, że nie potrafisz obrabiać tego negatywu a nie, że jest kiepski. Bo to jest kompletna nieprawda.

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    dużego doświadczenia w skanowaniu czarno-białych negatywów nie mam,ale zauważyłem że się bardzo źle skanują,szczególnie te bardzo kontrastowe,ostatnio walczyłem z Rollei iso 25 wywołanym w Neofinie,fatalna sprawa,odbitki też mi się ciężko z tego robiło,bez super miękkiego papieru nie ma co podchodzić,fakt był troche prześwietlony ,ale kontrast ma taki że jaja urywa,lepiej jest zeskanować odbitke na płaszczaku niż negatyw.Jak ktoś nie ma potrzeby robić B&W na papier to niech sobie odpuści skanowanie takich materiałów,kolorowe negatywy są dużo tańsze i po przekonwertowaniu w B&W wyjdą lepiej niż bezpośrednio skany z B&W,taki Color Plus Kodaka z którego sample zamieściła Paenka się super skanuje a kosztuje grosze.
    Jeśli prześwietlone a potem jeszcze przewołane to co się dziwić?

Cytat Zamieszczone przez pdpd Zobacz posta
    mam pytanie, w czym najlepiej wywoływać T-max`a i Delte?
    J t-max'a wołam w T-max RS. Wychodzi git. Ale jest to dość wybredna para, musisz poświęcić parę negatywów na kalibrację. Ale potem to już tylko automatycznie kopiować i zawsze półtony będą najwyższej klasy

Pozdrawiam,
    Arek
    Ostatnio edytowane przez Arek (G) ; 21-02-2010 o 00:53 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów