Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Który ILFORD do B&W?

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nie wiem czy za szybko nie włożyłem filmu pod powiększalnik,to znaczy zaraz jak się troche podsuszył po wywołaniu,choć mi się kiedyś obiło o uszy że dobrze niewysuszony negatyw jest zdeczka napęczniały i może mieć większe ziarno,papier był normalny stałogradacyjny Foma 30x40,kontrast jak diabli i być może to spotęgowało mi ziarno,jedna odbitka wyszła mi jakimś dziwnym cudem na zaświetkonym papierze ,nie mam pojęcia co było tego przyczyną ,ale w mniejszym kontraście ziarno prawie niewidoczne,powiem że zgłupiałem narazie,musze to przemyśleć.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

niestety tej tezy nie jestem w stanie potwierdzić, ponieważ u mnie od wywołania do powiększania upływa tyle czasu, że filmy zdążą wyschnąć na przysłowiowy pieprz.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Kłamstwo :-)

Kolejna nieprawda :-)
    Kupiłem kiedyś większą ilość Delty, an_zak namordował się wołając mi każdą w inny sposób, aby wyszła po ludzku, wszystko na marne. Słaba rozpiętość tonalna, paskudne ziarno
    Jak to każdą w inny sposób? Jeśli negatyw nie jest skalibrowany to wiadomo, że może wyjść cokolwiek. A zwłaszcza nic. Napisz, że nie potrafisz obrabiać tego negatywu a nie, że jest kiepski. Bo to jest kompletna nieprawda.

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    dużego doświadczenia w skanowaniu czarno-białych negatywów nie mam,ale zauważyłem że się bardzo źle skanują,szczególnie te bardzo kontrastowe,ostatnio walczyłem z Rollei iso 25 wywołanym w Neofinie,fatalna sprawa,odbitki też mi się ciężko z tego robiło,bez super miękkiego papieru nie ma co podchodzić,fakt był troche prześwietlony ,ale kontrast ma taki że jaja urywa,lepiej jest zeskanować odbitke na płaszczaku niż negatyw.Jak ktoś nie ma potrzeby robić B&W na papier to niech sobie odpuści skanowanie takich materiałów,kolorowe negatywy są dużo tańsze i po przekonwertowaniu w B&W wyjdą lepiej niż bezpośrednio skany z B&W,taki Color Plus Kodaka z którego sample zamieściła Paenka się super skanuje a kosztuje grosze.
    Jeśli prześwietlone a potem jeszcze przewołane to co się dziwić?

Cytat Zamieszczone przez pdpd Zobacz posta
    mam pytanie, w czym najlepiej wywoływać T-max`a i Delte?
    J t-max'a wołam w T-max RS. Wychodzi git. Ale jest to dość wybredna para, musisz poświęcić parę negatywów na kalibrację. Ale potem to już tylko automatycznie kopiować i zawsze półtony będą najwyższej klasy

Pozdrawiam,
    Arek
    Ostatnio edytowane przez Arek (G) ; 21-02-2010 o 00:53 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

witam

da sie jeszcze cos zrobic na tych kliszach ??

http://www.allegro.pl/item1075879288..._promocja.html

http://www.allegro.pl/item1078543006..._promocja.html

bylem przy okazji niedaleko p[rzesylki nie musialem placic to wzialem pare sztuk, ciekaw jestem teraz tylko czy uda sie cos na nich jeszcze zrobic.

Nie zauwazylem zeby byly trzymane w lodowce

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no to myślę, że możesz się spodziewać wszystkiego
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Zrob dla pewnosci 400 na E.I. 200 i 100 na E.I. 50 i powinno byc OK. Dziesiatki przeterminowanych filmow zrobilem i tylko Kodak Portra mnie zawiodl.
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Dla mnie to takie filmy powinny być góra po 50gr a tu doliczając koszt wysyłki 10 filmów wychodzi minimum 4,40 za film. Filmy są już zdrowo przeterminowane i jak ktoś wie jakie zmiany zachodzą w emulsji i to od wyprodukowania filmu a nie od upłynięcia terminu ważności to nie weźmie takiego czegoś do ręki. No chyba, że nie ma szacunku do własnej pracy i wykonywanych zdjęć.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Albo lubi nutkę losowości.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Dla mnie to takie powinny być góra po 50gr a tu doliczając koszt wysyłki 10 wychodzi minimum 4,40 za film. Filmy są już zdrowo przeterminowane i jak ktoś wie jakie zmiany zachodzą w emulsji i to od wyprodukowania a nie od upłynięcia terminu ważności to nie weźmie takiego czegoś do ręki. No chyba, że nie ma szacunku do własnej pracy i wykonywanych zdjęć.

obecnie mam pro foto 100 , te filmy wzialem na nauke poslugiwania sie analogiem, jak juz bede pewien ze sie mnie slucha jak nalezy to z nowu kupie lepsze filmy

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

profoto 100 to kapitalne filmy. mimo nazwy "pro" zaczynają się łamać w kierunku żółci dopiero po pięcioletnim przeterminowaniu.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów