Wedlug niemieckiego Foto-Magazin z czerwca 2005 poziom szumow jest minimalnie wyzszy w 350D niz w Pentax istD czy Nikon D70.Zamieszczone przez elmalier
Duzo bardziej szumi Olympus E-300. Minolty 5D jeszcze w tym tescie nie bylo.
Wedlug niemieckiego Foto-Magazin z czerwca 2005 poziom szumow jest minimalnie wyzszy w 350D niz w Pentax istD czy Nikon D70.Zamieszczone przez elmalier
Duzo bardziej szumi Olympus E-300. Minolty 5D jeszcze w tym tescie nie bylo.
Ostatnio edytowane przez marcin001 ; 22-07-2005 o 14:11
albo optymalny albo kit zdecyduj sie :-)... poza tym ja widze ze Ty nie masz co sie zastanawiac nad wyborem aparatu bo juz dobrze wiesz jaki chcesz kupic, wiekszosc osob z tego forum (99%, ja tez) bedzie cie przekonywalo do Canona... D70 mozna porownywac z 300d natomiast 350D jest juz znacznie lepszy... poza tym trzeba sobie uzmysowic ze zakup body to jkaies 50% naszych poczatkowych wydatkow na budowe 'systemu' bo dopiero posiadajac odpowiednia ilosc obiektywow i innych ******* mozna robic zdjecia zgodnie z przeznaczeniem dSLR, jesli ktos nie ma zamiaru rozbudowywac swojego zestawu to niech kupi compakta - bedzie bardziej zadowolonyZamieszczone przez marcin001
W czym jest lepszy? Pytam powaznie, bo dopiero jestem na etapie podejmowania decyzji co kupic...Zamieszczone przez Jac
Jak sie nie ma za duzo kasy, to jakosc kitowego obiektywu ma bardzo duze znaczenie.Zamieszczone przez Jac
marcin001 - wiesz, kup sobie d70. bedziesz zadowolony. to naprawde znakomity aparat dla ciebie.
Nie wiem. Musze sie jeszcze zastanowic. Minolta D7D i Canon 20D bardzo mi sie podobaja, ale to juz inna cena...Zamieszczone przez sven
no tak 350D jest DUZO LEPSZY, ale W CZYM TA LEPSZOSC SIE OBJAWIAo to mi chodzi
bo ze Słowacki wielkim poetą był - to wiadomo....
Jak już chcesz przekonywać do D70 to rób to z sensem. IMO jedyną istotną przewagą tego aparatu nad 350D są rozmiary a co za tym idzie, wygoda obsługi. Ja sam przesiadłem się na 350 z analogowej 50 i... z początku nie wiedziałem jak to trzymaćZamieszczone przez marcin001
A poza tym:
Najkrótszy czas migawki, wyświetlacz, światełko do AF (jak sie robi fotki tam gdzie jest ciemno to lampę niestety trzeba ze sobą nosić) i nawet czas synchronizacji z poj. błyskiem to w gruncie rzeczy drugorzędne sprawy. No może to ostatnie ma największe znaczenie. Ale biorąc pod uwagę kiedy jest to potrzebne (przy doświetlaniu z dużym światłem zastanym gdy nie chcesz używać małego otworu wzgędnego) to te 1 i 1/3 działki o jaką musisz bardziej przymknąć przysłonę w 350D nie jest najistotniejszą sprawą.
Wyświetlacz: używałem troszkę Pentaxa ist DS z 2 calowym, naprawdę ładnym wyświetlaczem. Ten w 350 jest gorszy, ale biorąc pod uwagę do czego jest wyświetlacz w dSLR, nie ma znaczenia
Co do problemów z nastawianiem ostrości - pomyliło Ci się chyba z 10D. I to też z niektórymi egzemplarzami...
Natomiast naprawdę istotnym parametrem w DSLR jest matryca. I ta jest znacznie lepsza w 350D.
No a już stwierdzenie ze D70 jest lepszy bo ma lepszego kita.... hmm jeśli tak to proponuje kupić sobie kompakt. Albo przynajmniej nie wyrażanie autorytatywnych opinii porównawczych bo śmiech bierze.
Ale to wszystko jest OT.
Autor wątku pytał o szkła do 350D
Jako uniwersalne: Sigma 18-125, 18-200, lub Tamron 18-200.
Macro: EF 100 f2,8, Sigma 105 f2,8 lub Tamron 90 f2,8.
Ja nie chce przekonywac. Sam sie namyslam co kupic. A istotnych przewag wymienilem wiecej.Zamieszczone przez ukasz
Zima, w pelnym sloncu, czesto mi sie przydaje.Zamieszczone przez ukasz
Ale blyskanie komus po oczach tylko po to, zeby nastawic ostrosc, jest rozwiazaniem malo eleganckim, zwraca uwage, no i osoba "blyskana" mruzy czy wrecz zamyka oczy.Zamieszczone przez ukasz
Niemiecki Chip z lipca 2005 tak twierdzi w swoich testach, strona 60.Zamieszczone przez ukasz
Na jakosc zdjec sie to nie przeklada.Zamieszczone przez ukasz
Jest jak mi sie wydaje lepszy pod wieloma wzgledami, a jak ma jeszcze lepszy kitowy obiektyw, to tylko na plus mu sie liczy.Zamieszczone przez ukasz
No tak, jeśli w tak fachowej gazecie fotograficznej jak Chip napisali o błędach AF w 350D to naprawdę musi być to syf
Co do błyskania po oczach: chyba sie nie zrozumieliśmy. Mam zewnętrzną lampę, która wspomaga AF. Czerwonym wzorkiem. A, i ma HSS. To w zasadzie załatwia mi też kwestię doświetlania w jasnych warunkach.
No ale załóżmy że chcę doświetlić pojedynczym błyskiem. Zawsze mogę przymknąć obiektyw o 1 działkę i mam to samo jakbym miał krótszy czas synchronizacji. Pisałem o tym przed chwilą i znów chyba się nie zrozumieliśmy
Ilość szumów nie przekłada się na jakość zdjęć... Jakość obiektywów też nie. Najlepiej mieć kita. Zewnętrzna lampa też jest zbędnym ciężarem. A w ogóle to to body jest za wielkie, lepiej mieć kompakt![]()
No dobrze miec lampe, obiektywy, a do tego jeszcze lepsze body.Zamieszczone przez ukasz
A co do szumow, to wg niemieckiego Foto-Magazin z 06/2005 w 350D sa minimalnie wieksze niz w D70. Poza tym wg tego testu zdjecia z D70 maja lepszy kontrast, a poza tym 350D czesto "przepala" swiatla w sloncu.