stawiasz chyba 600-tke na zlej polce, amator EOS ? polecam strone bleysa, 500n i 600 to na moje oko rowniez dwie rozne polki... ale ja go nie posiadam, moze sie nie znam![]()
stawiasz chyba 600-tke na zlej polce, amator EOS ? polecam strone bleysa, 500n i 600 to na moje oko rowniez dwie rozne polki... ale ja go nie posiadam, moze sie nie znam![]()
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Zamieszczone przez Fotos
niezłe. proponuję jeszcze raz przeczytać poprzednie posty. puszka nie ma znaczenia, o ile nie ograniczna fotografa swoimi mankamentami. więc ew. możesz sprawdzić poprawność pomiaru światła, trzymanie czasu, to czy kontaktują styki obiektywu ;-) plus tego typu dzinksy...
to już*dość stare modele, więc mają prawo. 500N to jest amatorski aparat. dość długo produkowany w różnych mutacjach z datownikami bez etc. jego zaleta to niska cena i waga. 600tka to półka wyżej. dla zaawansowanych amatorów. idzie za tym wyższa waga, bo więcej elementów jest metalowych oraz osiągi: 3 klatki w trybie AIServo i 5klatek w Oneshot. podejrzewam, że za tym też idzie trwałość etc.Zamieszczone przez Fotos
bierzesz pod uwagę jak taki aparat może być*zajeżdżony przez profesjonalistę? ;-)Zamieszczone przez Fotos
gra i buczy bebop
... ale dobrze piszesz, jeden to amatorska lustrzanka a drugi to aparat dla zaawansowanych amatorów. dzisiejsza kontynuacja 600-tki to w jakimś stopniu 33/30 vZamieszczone przez thorin
gra i buczy bebop
No i prosze - stara 600 wygenerowala chyba najaktywniejszy watek na tym forum :-) Cos jest w tym aparacie...
No coz, kupowanie starocia to zawsze ryzyko, dlatego cena wazna, aby w razie czego nie zalowac. Mysle jednak, ze te ceny powoduje przede wszystkim wymiana na cyfraki. Dopoki byly same analogi, kazdy trzymal to co mial w szafie, bo mozna bylo zmienic co najwyzej na inny model. Teraz mozna zmienic sama technike.bierzesz pod uwagę jak taki aparat może być*zajeżdżony przez profesjonalistę?
Brak drabinki w manualu może być uciążliwy ( czyt. wkur.... ) jeśli korzystasz z wbudowanego światgłomierza.
Osobiście korzystam z zewnętrznej celi i ustawiam aparat wg. jej wskazań.
To co sygnalizuje aparat "wisi mi koło drąga". :wink:
Co nie zmienia faktu, że drabinka dobra jest...
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Eos 600-ma niezły AF jak na swoje lata.wprawdzie w ciemniejszym wymięka i nie cierpi skośnych linii to przy umiejętnym przechylaniu aparatu mozna nim zawsze utrafic ostrość.Af jest szybki.I pewny.Mój korpus ma 16 lat a ostrośc łapie znacznie pewniej niż jego najmłodsi cyfrowi bracia.Wzorem jest jednak Eos5/1N-droższych konstrukcji nie znam.600 jest pancerna i nie do zajechania.Należy pamiętać,że wizyty w serwisach to norma raz na 5 lat.Z samochodami odwiedzamy mechanika częściej-drożej i nikt się nie burzy.Pomiar światła jest w porzadku-jest tam jakiś "selektywny" 6 czy 9 % nie pamiętam,przydatny,pod kciukiem.Bardzo wygodny.Dobrze sie trzyma,można dokupić dwa rodzaje gripa.U mnie światełko w lcd w porzadku-nic nie żre baterii-nie wyjmuje a nawet nie wyłączę i nie zżera.Trochę ciężki.Na wakacje pod namiot,albo jako drugi do dłuższego obiektywu(selektywny pomiar jak znalazł)to dobry analog.Duza naprawdę matowka-jak boisko do piłki nożnej.Troszkę ciemnawa.
sytuacja jest taka - oba korpusy są już u mnie, oboma pstryknąłem testowy negatyw (cz-b). 600tka trzyma się dobrze. szybki AF, działa bez zająknięcia. niestety 100tka ma sporadycznie problem. na 36 klatek 6 było do kosza z prostej przyczyny: co pewien czas aparat zacina się na moment w chwili klapnięcia migawki. próbowałem wyczaić sprawę otwierając tył i klapiąc spustem. niestety po jakichś 100 strzałach dałem spokój. brudzą się listki (roletki) migawki (w obu - z tym że w 100tce bardziej). mam takie podejrzenie że 100tka przycina mi się właśnie na tych roletkach mechanicznie. zakleja się na moment czy co. ten moment to jakieś 2-3 sekundy, po czym odwiesza się i jest gut. aha - zawieszenie objawia się też miganiem ikonki baterii - tak jakby była zużyta (a nie jest). jak aparat zeskoczy już z tego zwisu to wszystko wraca do normy i robi bezproblemowo zdjęcia. do serwisu go? czy poczekać i rozkręcić go na paru negatywach? jak patrzę na negatyw to problemy wystąpiły głównie na początku negatywu czyli powiedzmy częstotliwość zwisów spada... może leżał parę lat w szafie... tak w każdym razie twierdzi właściciel.
EDIT: a ma ktoś może instrukcję do eos'a 100 nie rosyjską? w formie PDF'a, jak dla ludzi? ;-)
gra i buczy bebop
Bebop, mozesz sie nie czuc osamotnionyten typ chyba tak ma bo moja 100-tka miala identyczny problem, ten sam zwis wylaczal calkowicie aparat, pokazywalo zuzycie baterii mimo ze bateria byla nowa i jedynym sposobem bylo wylaczenie i zalaczenie aparatu spowrotem, IMO to chyba serwis tylko pomoze i to chyba rzeczywiscie wina migawki, bo tutaj w zadne uszkodzenie mechaniczne nie uwierze, taka sama sytuacja, usmarowane lamelki itd... popytaj jakichs fachowcow, ja sie nie znam, moge tylko mowic na oko, a na oko to chlop w szpitalu umarl
EDIT
BTW, od kogo kupowales sprzet ?moze byc ze to i nawet moja 100-tka
![]()
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Pytanie tylko czy sie oplaca serwisowac takie aparaty, skoro cena uzywanego korpusu rowna sie cenie naprawy ? Z drugiej strony jak jak cos sie ma i jest w miare sprawdzone to pewno lepiej wylozyc na serwis niz kupowac w ciemno kolejny korpus. Mam nadzieje, ze jak moja 600 sie sypnie, to wtedy beda juz za grosze nowe EOSy. Wymiana migawki w tym modelu jest nieoplacalna, chyba ze ktos ma dobre dojscie do taniego serwisu. Zle naswietlanie klatek to irytujaca sprawa, pamietam to z Zenita. Stracilem wiele cennych ujec. Moze w serwisie potrafia wyczyscic jakos migawke - bo ja bym sie tego nie tykal domowymi sposobami.
spytam w serwisie jak to wygląda cenowo. 600tkę mam sprawną (chociaż też trochę brudzi). generalnie nie zamierzam tymi aparatami robić dużo zdjęć - tak jak pisałem wcześniej - jeden kupiłem w celu szerokiego kąta i slajdu do 17-40L ;-)Zamieszczone przez Fotos
gra i buczy bebop