Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: startowy analog

Początki nałogu

Domyślnie

Thorin-pewnie a jak cichutko i leciutko kłapie,jakie wytłumienie-rewelacja-jak w dalmierzowcu.To smarowanie mechanizmu lustra jest proste ale należy regularnie to robić co 5-6 lat.Takie OM Olympusa wali i szarpie jak ruski ckm.No troche przesadziłem.
    Czesc.Ch.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

no tak widze ze tylko chylic czola przed fachowcem, niewiem niestety nic na temat tejze serii Canona, ale przynajmniej jesli gadamy tu o technicznej stronie aparatow warto i o nich by wspomniec, ja swoja przygode z aparatami z recznie ustawiana ostroscia zaczalem i skonczylem na zenitach, to bylo narzedzie wielofunkcyjne na biwakach, otwieralo sie nim butelki, wbijalo sledzie do namiotow, czasem sluzyl podczas samoobrony, a czasem robil zdjecia, swoja przedziwna materialowa migawka, ktora miala przebieg /i tu mnie poprawcie jesli pomylilem, w kazdym razie inny niz w canonach/ poziomy. To dopiero wszystko w polaczeniu z lustrem ktore moglo sluzyc za wyrzutnie rakiet ziemia-powietrze dawalo piorunujacy efekt, a powazniej po przesiadce na 3000n myslalem ze to szczyt moich marzen, ale to dluzsza historia
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu

Domyślnie

A nie mial ten Zenit szmacianej migawki?
    Cześć.Ch.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

no wlasnie takowa posiadal, i posiada dalej
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam twardzieli!
    Jesli chodzi o mnie to robilem przed 7 laty zdjecia Eosem 50e.Jako,ze roznie bywa w zyciu po dwoch latach rozstalem sie ze sprzetem Canona,myslac,ze na zawsze.
    Poniewaz wilka ciagnie do lasu wrocilem do fotografii.Chcialem cos niby z wyzszej polki.Pozyczony Nikon F 100 wydawal mi sie idealnym aparatem jakiego potrzebowalem.Solennie mnie rozczarowal...50 tka pracowalo mi sie szybciej,choc to plastik byl(w porownaniu do 30-tki korpus i tak o niebo lepiej wykonany,sic!).
    Pozniej przyszedl kryzys i znow zakup nowego aparatu musialem odlozyc na lata...
    Zima zakupilem na gieldzie 600-tke.Kupujac body bylem tak zaaferowany powrotem do "systemu",ze nie zwrocilem uwagi na nie dzialajace podswietlenie LCD.Wyjechalem za miasto by pstryknac pare odwrotek(dla tych,ktorzy strzelaja slajdy bardzo jest przydatny pomiar 10% pokrywajacy sie z okregiem pola autofokusa).Zdjecia wyszly trafione w 10-tke.Niestety po tygodniu przerwy gdy wyciagnalem aparat z torby okazalo sie,ze bateria Energizer (data waznosci 2008 )jest pusta...Posiedzialem w necie i okazalo sie,ze to sie zdarza,a zwlaszcza jesli poleci podswietlenie.Koles w serwisie zmierzyl pobor i okazalo sie,ze zamiast mikroamperow zre mili...ampery
    Po feriach wale prosto do goscia na antresoli w "Stodole",a on udaje greka i nie chce przyjac reklamacji.Nie mialem nastroju na wywracanie mu stolika do gory nogami,wiec ostatecznie opuscilem 5 dych za miesieczne "uzytkowanie" i dostalem z powrotem moje 6 stow...Zrazilem sie do Canona...Mialem w koncu kupic sobie klasyczna Minolte X-700,ale znow wyniknal jakis problem z allegrowiczem,a ja znalazlem 630-tke za 200 PLN,tez na allegro.
    Facet przez telefon zachwalal body,a ja postanowilem zaryzykowac po raz
    milionowy e-nty w moim zyciu.Po trzech dniach trzymalem w reku troszeczke sfatygowane body,ale za to bez sladow przewalenia setek filmow(docisk filmu byl nie porysowany).Kolejny wyjazd i...dziala,swieci LCD,bateria zyje...pelna sielanka...az do chwili gdy zaczalem slyszec nienormalna prace migawki.Charakterystyczne slady na granicy listkow od jak sie pozniej okazalo parciejacej gumy hamulca migawki(nie zalezy to od eksploatacji,czy danego modelu,ale wieku,Eosy 5 tez to maja,).Znow wizyta w serwisie i wyrok: 200 za naprawe.Wiedzialem,ze dorazne czyszczenie nic nie da,a bedzie tylko analogiczne do zaklejenia czarna tasma palacej sie diody na desce rozdzielczej:"check engine" aby nie razila w oczy...
    "Wybecalowalem" krwawice i zalapalem sie za te kase jeszcze na czyszczenie srodka bo w wizjerze byl slad osadu jakby rzecznego...Poprzedni wlasciciel byl podroznikiem.
    W dalszym ciagu brakowalo mi nieporysowanej matowki i innego handgripu z mozliwoscia podlaczenia wezyka spustowego,ktorego tez nie mialem.
    Matowke dorwalem wkrotce na allegro,a wezyk i grip na e-bayu z Wielkiej Brytanii.
    Od tej chwili robie tym body(+ Sigma 24-135) doslownie wszystko i jesli wsadzilby mi do niego ktos 7 punktowy czujnik AF(przy pokazach lotniczych czasem jest nieoceniony) nie zamienilbym sie na wspolczesny "plastik".
    Jesli ktos fotografuje kilkanascie lat to wprawa pozwoli mu pracowac bez AF i mierzyc
    wszystko 18% skala szarosci.
    Polecam ten aparat bo gdy ktos sie w niego wjezdzi jak w stara dobra tylnonapedowa rajdowke,nie bedzie chcial sie przesiasc do "subaraka".Nie te wrazenia z jazdy i nie ten dzwiek w kabinie z syczacych czterech poziomych weberow pod macha...
    Pozdrowionka!
    Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 07-08-2005 o 12:50
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Początki nałogu

Domyślnie

Skaramanga-słyszałem,że eos5 ma inna migawkę,która nie klei,podobno 620 rownież(czas synchro 1/250)-natomiast reszta serii 600/1000/100//10 posiadaja te wade.Głowy za to nie daję.Moja piąteczka jest czyściusienka,no ale nie ma tylu lat i takiego przebiegu jak 600.
    Cześć.Ch.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

kurcze, az milo sie to wszystko czyta chcialbym miec takiego ojca to znaczy nie to zebym nie byl dumny z mojego starzika, wrecz przeciwnie jestem, ale gdy pytam go o czasy gdy aktywnie dziala w szkolnym kolku fotograficznym (to jeden z reliktow peerelu ktory powinni przywrocic) to Tata dziwnie milczy, a mieli tam szkolny sprzet, kilka aparatow i cala ciemnie, dzis ze swieca szukac szkol, poza fotograficznymi oczywiscie , ktore mialyby wlasna ciemnie... w mojej bylej podstawowce jest cos szumnie zwanego takim kolkiem, ale az zal patrzec dzieciaki lataja ze srebrnymi plastikowymi kompaktami i robia wystawy ze zdjec ktore nawet najgorszy amator balby sie na tym forum wystawic by dowiedziec sie co o nich gremium mysli... moze za duzo wymagam, ale ktos ostatnio podawal link do zdjec jakiegos 16 latka ktory publikowal w swiatowych periodykach przyrodniczych, znaczy da sie coz moze za kilka lat bede opowiadal z rozrzewnieniem jak to moim plastikowym trabantem probowalem zrobic cos lepszego niz Ci ktorzy mieli cczarne wersje zwane trabant xt rajdy fajna rzecz, lubie duzo bardziej sluchac o Alfach i o audi quattro ktore startowaly w zakazanej juz dzis ze wzgledu na wypadkowosc klasie b anizeli o nowosciach, i dlatego tez lubie poczytac takie wywody jak tutaj... moze gadam od rzeczy ale podoba mi sie wasze podejscie do tego wszystkiego az chcialoby sie rzec, daj mi zlota rybko szescsetke do lapy i dobrego nauczyciela na koniec wywodu mam jeszcze pytanie do Bebopa: juz po wymianie migawki ? ile zaspiewali ? w 300d tez beda chcieli podobna kwote ze jej wymiane? az sie boje ze cos sie w moim aparacie spieprzy...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów