Witam wszystkich !!
Nie znalazłem podobnego wątku na forum więc proszę o wyjasnienie. Niedawno zakupilem lampe blyskową 430 EX II. Używam ja z Canonem 450D. Uważam jednak, ze zestaw zachowuje sie nieco dziwnie. Wykonując zdjęcia z preselekcją przysłony lub preselekcją migawki aparat ustawia mi czas naświetlania tak jakby nie widział lampy błyskowej. I tak np. przysłona 4,5 czas naswietlenia 1/8 s. Lub przy preselekcji migawki np. czas naswietlenia 1/100 natomiast przysłona najniższa np 4 (w zoomie) i dodatkowo mruga co oznacza, ze wystapi niedoswietlenie. Jednak gdy wykonam zdjęcie ekspozycja jest prawidłowa. W trybie automayucznym P aparat z włączoną lampą zawsze ustawia się na najniższa przysłonę i migawkę 1/60, bez mozliwości ingerencji w nastawy. nadmieniam, że palnik ma ustawienie standardowe a pomiat swiatła ustawiony jest w E-ttl II. W instrukcji do lampy jest informacja, ze w trybach tych dobierane są odpowiednio wartości migawki lub przysłony. Rozumiem więc, że sprzęt powinien uwzględniac moc lampy błyskowej. Jak wynika z moich informacji tak sie nie dzieje. Prosze o informację!!