Ja juz kiedys pisalem, ze czasem stosuje jako sztuczke Mirror lockup. Czasem pomaga przy dlugich czasach.
PS. Gawryl: nie pij tyle![]()
Tak, dobrze myślisz, odpowiednik 640Zamieszczone przez gawryl
Ale to było przypadkiem - nie zauwazyłem wyłączonego IS i przez kilka minut robiłem lądujące samoloty bez. No i jedno zdjęcie nawet wyszło fajne :-D Niedługo wystawię, jak tylko się uporam z obróbką fotek z Airpower'05 (może jutro).
jakaś nagroda bedzie za rekord?
<-- PanoramiX Krzysztof Skłodowski --->
Wirtualne Panoramy QTVR 360 Fotografia Reklamowa
Znasz moje zwyczaje na airshow. Domyśl się ;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
no to wynik całkeim niezły.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ostanio robiłem portrecik 28-135 IS i przy 135mm nie włączyłem IS (zapomniało się, gdy zdjąłem ze statywu) i z 12 zdjęć z ręki - wszystkie na czasie 1/10 5,6 ISO 400 - wyszły 3 ostre - i to te na których najbardziej mi zależało, więc jest OK :-) .
A tak pozatym na włączonym IS to 1/10 - 1/8 i na 5 zrobionych - 3 ostre (135mm).
Rekord jakiego nie udało mi się do tej pory wyśrubować to 1/2 - 80mm i 1/45 - 200mm.
Cały czas próbuje (może więcej trzeba tankować ???, no i mam chude łapki) pozatym że wychodzą śmieszne rzeczy (narazie tylko do szuflady).
D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)
w Grecji mialem okazje zwiedzac przyklasztorna jaskinie w ktorej mieszkal jakis tam ich swiety (Pantalonos czy jakos tak). w srodku byly jakies tam cepeliaste weze swiecace (cos jak na choinke), ale i tak ciemno ze oko wykol. przy ISO 400 walilem z lapy czasy rzedu 0,3" przy 18mm. z podgladu RAW-a na ekraniku LSD wyglada, ze cos z tego bedzie uzyteczne, tzn. pewnie nie ostre jak zyleta ale w rozmiarze ekranowym 800x533 powinno jak najbardziej byc OK. wszystko okarze sie tak naprawde przy wywolywaniu tych RAW-ow, ale jestem dobrej mysli :-)
To jest tylko przyblizona wartosc, moze i Wam sie to sprawdza, ale ja musze wziasc poprawke i jedna-dwie dzialki krotszy czas zeby zdjecie wyszlo ostre (jak na moj gust).Zamieszczone przez gr86
z 17-40 udaje sie utrzymac czasem nawet 1/2.. ale to rzadkosc. Ogolnie 1/6 bez najmniejszego problemu
przy 50'tce (ktora wczoraj rozwalilem w drobny mak po ladowaniu na asfalcie z 1.7m razem z body) 1/20s
dluzsze ogniskowe - hmm... raz zrobilem 1/20 przy 200mm w knajpie... wyszlo nie poruszone.. wiecej tak extremalnie sie nie bawilem![]()