Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 91

Wątek: Poradnik jak pożyczyć obiektyw od SIGMA PROCENTRUM

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    A sklep prowadzi ewidencje sprzedazy. Moze to wystarczy?
    A widziałeś sklep który jako dokument sprzedaży wręcza klientowi tylko i wyłącznie potwierdzenie z terminalu kart płatniczych?
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airborne Zobacz posta
    Dlatego, ze podczas sprzedazy nikt nie informuje o błędnym ostrzeniu ich obiektywow z Canonem, a przynajmniej o duzym takim prawdopodobienstwie. Osoby nie zorientowane w temacie (szczegolnie "kitowcy") sa nieswiadomi tego feleru i kupujac ich sprzet, jezeli zauwaza FF/BF, to musza rozstawac sie ze sprzetem na kalibracje. Pewnie gdyby wiedzieli wielu wybraloby inne szkla, tak jak osoby zorientowane. Chyba, że ktoś widzial w jakims sklepie z sigmami informacje, że w przypadku Sigmy z Canonem wystepuje duze prawdopodobienstwo błednego ostrzenia?
    Jak będziesz mieć problem z FF/BF w jakiejś Sigmie to najszybciej usłyszysz że to wina twojego aparatu :-)

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Ale jeśli ktoś kupuje coś, czego chce używać w ramach prowadzonej DG, to najczęściej chce to "wpuścić w koszty", a tego może dokonać posiadając dowód zakupu, jakim jest faktura (drobne rzeczy można księgować na DW, ale nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś tak zrobił z np. aparatem czy obiektywem za kilka tysięcy, który w niektórych przypadkach, w zależności od ceny, trzeba amortyzować). Przy takich cenach zwrócony VAT i obniżony PIT nie są pomijalne.

No chyba że ktoś weźmie obiektyw na paragon, jak będzie nieładny, to go zwróci, a jak mu się spodoba, to w ciągu 7 dni wystąpi o fakturę.
    BINGO!

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Cóż, chyba jednak jest - gwarancje są ważne z dowodem zakupu.
    Ja nie mówie o gwarancji, tylko o dochodzeniu praw np. z tytułu niezgodności tow. kons. z umową :-)
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Mateuniop
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Płacąc kartą również powinieneś otrzymać paragon lub fakturę. Poza tym na wyciągu z konta może nie być sprecyzowane jaką rzecz kupiłeś a jedynie kwota jaką uiściłeś.
    kc:
    Art. 74. [...]
    § 2. Jednakże mimo niezachowania formy pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych, dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony wyrażą na to zgodę, jeżeli żąda tego konsument w sporze z przedsiębiorcą albo jeżeli fakt dokonania czynności prawnej będzie uprawdopodobniony za pomocą pisma.

To i tak trochę "na zapas", bo czy w ogóle ktoś jest mi w stanie wskazać przepis ustawy, który nakłada na konsumenta reklamującego niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową obowiązek posiadania czegokolwiek na piśmie? Skąd Wy macie takie upodobanie do tych paragonów? Wygodnie jest go mieć, bo zazwyczaj ułatwia sprawę, ale jego posiadanie wcale nie jest warunkiem koniecznym.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mateuniop Zobacz posta
    Skąd Wy macie takie upodobanie do tych paragonów? Wygodnie jest go mieć, bo zazwyczaj ułatwia sprawę, ale jego posiadanie wcale nie jest warunkiem koniecznym.
    Nie jest warunkiem koniecznym - wyjaśnij to sprzedawcy. Niestety teoria o rzeczywistość to w tym przypadku zupełnie dwa odrębne i różne światy. Życzę powodzenia w załatwianiu reklamacji czy też sprawy związanej z "niezgodnością towaru z umową" bez dowodu zakupu w postaci paragonu czy też faktury.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dyskusja zeszła na wątek poboczny pt. "kto może zwrócić obiektyw, a kto nie?".

Proponuję aby zrobić coś z tytułem i pierwszym postem, bo to nadal wygląda na mały poradnik dla cwaniaczków.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    "Zgodnie z art. 221 k.c. za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową."
    Czyta dokładnie, jeżeli właściciel firmy budowlanej kupuje szpadel występuje jako przedsiębiorca. Jeżeli tenisówki jako konsument.
    Słyszałeś o pytaniach retorycznych ?) Ja wiem kiedy występuje jako przedsiębiorca, a kiedy jako konsument, ale kilka osób piszących przede mną miało jakby inny pogląd.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie czuję się zupełnie jak na forum prawniczym 8). Cichy ma rację - nie ma co kontynuować tego offtopa.
    Warto IMHO natomiast się zastanowić nad meritum. Bo sam mam poważne wątpliwości czy tego pierwszego posta nie odbierze ktoś jako zachętę do procederu darmowego wypożycznia sprzętu. I szczerze mówiąc małe znaczenie ma czy wypożyczać będzie tylko po to żeby zrobić zdjęcia cioci czy ślub. Chyba nie po to jest ten przepis ale może się mylę ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar ghash
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tydzień temu kupiłem Sigmę (17-35 f/2.8-4, które w październiku 2008 zostały wycofane i nigdzie nie dało się jej znaleźć) w Media Markt. Był ostatni i to jeszcze na wystawie....... na wystawie.........
    Jako że wyjścia nie miałem, to zapytałem pani (w pełni wiedząc, że jest tak można) czy mogę zakupić obiektyw, zabrać do domu i po paru dniach zwrócić jeżeli nie będzie mi pasował. Dwa razy pani powiedziała "tak".
    Więc nawet nie bawiłem się w sprawdzanie obiektywu w markecie, tylko zabrałem go do domu. W domu oczywiście okazuje się, że cholerny FF... Sigma oficjalnie mi powiedziała, że MUSZĘ wysłać im także moje body, co oczywiście nie jest sytuacją komfortową.

Sytuacja skończyła się tym, że poszedłem do Media, powiedziałem że obiektyw "nie podoba mi się" i po paru mocniejszych słowach zwrócili mi kasę. Oczywiście chcieli tylko mi wymienić na inny egzemplarz. Co oczywiście nie wchodziło też w rachubę.

Tak więc. Wypożyczyć obiektyw można w MM. Ale dla spokojnego swego ducha poproście o pisemne zezwolenie na ewentualny zwrot do x dni (generalnie raz mówią 7, raz 14 dni). I wtedy problemów generalnie brak.

Oczywiście nie jest to fajna sytuacja, gdzie trzeba oddać dobre szkło i udawać idiotę (mm - nie dla idiotów), że nam nie pasuje... Ale jest to jednak jakieś wyjście.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghash Zobacz posta
    Tak więc. Wypożyczyć obiektyw można w MM. Ale dla spokojnego swego ducha poproście o pisemne zezwolenie na ewentualny zwrot do x dni (generalnie raz mówią 7, raz 14 dni).
    Kupić można, nie pożyczyć. MM nie prowadzi wypożyczalni.
    Jak coś się pożycza to trzeba oddać - z zasady, bez pisemnych zezwolen.
    Jak coś się kupuje to po to żeby mieć to coś na własność, a nie oddawać.
    Chyba, że jest popsute od nowości - wówczas mozna oddać, a nie naprawiać.
    Dla mnie różnica pomiędzy kupnem a wypożyczeniem jest oczywista.
    Dodam jeszcze, że nie widzę opcji kupowania z zamiarem "zobaczymy, może sobie zostawię jak mi się spodoba, a jak nie to oddam".
    Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 05-03-2009 o 17:13
    Biegam, bo lubię

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów