Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 91

Wątek: Poradnik jak pożyczyć obiektyw od SIGMA PROCENTRUM

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    Dochodząc do meritum, faktura zwykle przydaje się w sytuacji wynikającej z ogólnej zasady prawa cywilnego sformułowanej w art. 6 Kodeksu Cywilnego w brzmieniu "Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne."
    Ale jeśli ktoś kupuje coś, czego chce używać w ramach prowadzonej DG, to najczęściej chce to "wpuścić w koszty", a tego może dokonać posiadając dowód zakupu, jakim jest faktura (drobne rzeczy można księgować na DW, ale nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś tak zrobił z np. aparatem czy obiektywem za kilka tysięcy, który w niektórych przypadkach, w zależności od ceny, trzeba amortyzować). Przy takich cenach zwrócony VAT i obniżony PIT nie są pomijalne.

No chyba że ktoś weźmie obiektyw na paragon, jak będzie nieładny, to go zwróci, a jak mu się spodoba, to w ciągu 7 dni wystąpi o fakturę.

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    Nie jest jednak konieczna by udowodnić, że ktoś jest przedsiębiorcą, podobnie jak paragon wcale nie jest konieczny do złożenia reklamacji.
    Cóż, chyba jednak jest - gwarancje są ważne z dowodem zakupu.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Mateuniop
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Możesz to rozwinąć? Idąc tym tokiem rozumowania mogę reklamować dajmy na to obiektyw w dowolny sklepie foto Według mnie konieczny jest dowód zakupu.
    Ja Ci rozwinę - do reklamacji na podstawie niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie jest konieczny paragon - może być dowolny inny dowód zakupu - na przykład wyciąg z konta bankowego z zarejestrowaną transakcją przy użyciu karty płatniczej.

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mateuniop Zobacz posta
    Ja Ci rozwinę - do reklamacji na podstawie niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie jest konieczny paragon - może być dowolny inny dowód zakupu - na przykład wyciąg z konta bankowego z zarejestrowaną transakcją przy użyciu karty płatniczej.
    Hmm... na wyciągach z karty nie jest napisane, co kupiłem, tylko gdzie i za ile.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Tyle tylko iż w przypadku zakupu osobistego i płatności gotówka dowodem zakupu w zdecydowanej większości przypadków (pomijam fakturę) jest paragon i w takiej sytuacji jest on niezbędny do reklamowania towaru.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-03-2009 o 11:42
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Płacąc kartą również powinieneś otrzymać paragon lub fakturę. Poza tym na wyciągu z konta może nie być sprecyzowane jaką rzecz kupiłeś a jedynie kwota jaką uiściłeś.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A sklep prowadzi ewidencje sprzedazy. Moze to wystarczy?
    .

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Płacąc kartą również powinieneś otrzymać paragon lub fakturę.
    Oczywiście, ponieważ potwierdzenie które otrzymujemy podczas płatności kartą jest tylko i wyłącznie potwierdzeniem obciążenia naszego konta konkretną kwotą.
    EOS + Speedlite

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    I myślisz, że specjalnie dla klienta, który rok temu coś tam kupił, będą się przekopywać przez archiwum i przewijać rolki z kasy fiskalnej lub nurkować w fakturach?

IMHO mało prawdopodobne... To kupujący musi udowodnić, że jest nabywcą.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Jeśli kupiłeś na paragon to życzę powodzenia. Poza tym to Ty jako zgłaszający roszczenie masz obowiązek udowodnić że kupiłeś dany towar.

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Możesz to rozwinąć? Idąc tym tokiem rozumowania mogę reklamować dajmy na to obiektyw w dowolny sklepie foto Według mnie konieczny jest dowód zakupu.
    Nie jest konieczny jeżeli potrafisz w inny sposób udowodnić, ze kupiłeś tam jakiś sprzęt. Napisałem, obowiązek dowodowy spoczywa po stronie kupującego. Może to być cokolwiek co dowodzi, że kupiłeś w tym sklepie ten sprzęt. Nawet na paragonie nie ma numerów seryjnych Wystarczy gwarancja z pieczątką.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów