Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 91

Wątek: Poradnik jak pożyczyć obiektyw od SIGMA PROCENTRUM

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    EWybacz, nie mam na to czasu. Zapis jest dość jednoznaczny. Opakowanie stanowi element produktu. Opakowanie rozcięte i nierozcięte to dwa zdecydowanie różne stany. Po rozcięciu opakowania produkt nie znajduje się w takim samym stanie.
    Jeżeli produkt jest zapakowany w ten sposób, że jego sprawdzenie wymaga uszkodzenia opakowania (np. zgrzewany worek foliowy), to można to zrobić bez konsekwencji. Vitez ma rację.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

Pracuję w Europejskim Centrum Konsumenckim
    juz sama ta nazwa kojarzy mi sie z instytucjami ktore biora kase za nic
    fundacje rozne albo te oslawione efsy gdzie mozna sobie pojechac na "szkolenie" 1h wykladu i do wieczora na nartach - do uczciwej roboty kurde a nie mierzyc banany czy sa odpowiednio dlugie

sigma to niech sie zajmie pozadna kradzieza specyfikacji body-szklo bo jak do dzis to robia klienta w bambuko twierdzac ze cos wiedza w temacie, a juz najwiekszym chamstwem jest zadanie wiekszej ceny za szlo do canona nic do nikona i nie danie hsm-u o takich sprawach jak ignorowanie klientow ktorzy zakupili szkla poza polska a chca tu naprawic nie wspomne

co znaczy zwykly uczciwy konsument w pl? bo jak na dzien dziesiejszy porownac sobie ceny szkiel na zachodzie i tu oraz place to nie wiem jak w ogole mozna byc uczciwym

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Nie Kuba, nie jest to naginanie prawa. Jest to po prostu cwaniactwo bez znajomości elementarnych podstaw prawa handlowego.[...]
    Prawo prawem, cwaniactwo cwaniactwem a MMM zrobił tylko to do czego każdy z nas ma cwaniackie prawo - pomyślał! - Macie mu za złe, że wykazał logicznie, że zakup ze zwrotem kosztuje klienta tyle samo co wypożyczenie z zastawem? Że wybrał najlepsze dla siebie jako klienta (z zamiarem zakupu) rozwiązanie wobec niedociągnięć technologii, kontroli jakości i systemu testowania oferowanych przez drugą stronę? A i tak pewnie najpierw zęby na tym zjadł zanim to tego doszedł. :neutral:

[...]A sposobów na zabezpieczenie sprzętu/opakowania przed wielodniowym testowaniem jest wiele
    Tylko który z producentów z nich korzysta??? :rolleyes:

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    [...}Zresztą, nie widziałem obiektywu szczelnie zapakowanego w folie. Producent zakłada zatem, że klient będzie towar sprawdzał. Bo to nasze prawo. Stąd argument z początku dyskusji nt. oryginalnego zapakowania uważam za nietrafiony.[...]
    Otóż to!

ps Nie bronię MMM. Nie jest moim ulubieńcem ani guru - zwykle nie jest nam po drodze i przyznaję że "ma charakterek". ;-) Ale nie wydaje mi się żeby należało zwalać na dowolnego klienta winy, które niewątpliwie stoją po stronie systemu sprzedaży.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dołączając się do wyrywania z kontekstu poszczególnych stwierdzeń MMM pozwolę sobie i ja wyciąć to co skrzętnie jakoś jest tu pomijane:

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ....
    ......Po prostu kupujemy normalnie obiektyw, sprawdzamy czy działa i jeśli coś nie gra zwyczajnie go odsyłamy.....
    i jeśli coś nie gra....

Uważam natomiast, że zbędne ostatnie zdanie wywołuje tu złe emocje:

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ....

......Po co płacić za wypożyczanie skoro do 10 dni można mieć za darmo i wszystko legalnie :-)
    Niektórym Kolegom pragnę również przypomnieć inwektywy ze strony przdstawiciela producenta w Polsce jakimi zostali obdarzeni w wątku o S50 kiedy protestowali przeciw sprzedaży produktu nie spełniajacego parametrów umowy między stronami.

Oceniając szerzej kontekst wątku MMM warto oderwać się może od S50 i zwrócić uwagę na inne, nieetyczne zachowanie przedstawiciela Sigmy w Polsce.
    Proszę porównajcie sobie info o innym "hitcie" (nagrodzonym TIPem a jakże, a jakże) czyli S17-35 na stronach:
    amerykańskiej
    niemieckiej
    i.....
    polskiej
    (Dla leniwych: w Stanach - wycofany, w Niemczech w ogóle go nie zamieszczają a polskie ochy ahy sami przeczytacie).

A może to MMM ma rację, że z takimi "partnerami" inaczej sie nie da ?

PS. Nie mam nic do Sigmy, sam parę razy ciepło wypowiadałem się o ich S18-200 OS (co zdaje się nie jest w dobrym tonie).
    Ale to nie jest rzetelny partner handlowy jeśli swój problem techniczny przerzuca uporczywie na kupujacego.

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    Proszę porównajcie sobie info o innym "hitcie" (nagrodzonym TIPem a jakże, a jakże) czyli S17-35 na stronach:
    amerykańskiej
    niemieckiej
    i.....
    polskiej
    (Dla leniwych: w Stanach - wycofany, w Niemczech w ogóle go nie zamieszczają a polskie ochy ahy sami przeczytacie).
    http://www.optyczne.pl/41.11-Test_ob...sumowanie.html

A co się dziwisz. "Ten test podsumuję wyjątkowo krótko. Osobiście, gdybym miał wybierać pomiędzy testowaną Sigmą a Canonem 17-40 mm f/4L, wybrałbym Sigmę. Za wyraźnie niższą kwotę oferuje nam ona lepsze światło, lepszą jakość obrazu, mniejsze winietowanie oraz bardzo małą dystorsję."
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    http://www.optyczne.pl/41.11-Test_ob...sumowanie.html

A co się dziwisz. "Ten test podsumuję wyjątkowo krótko. Osobiście, gdybym miał wybierać pomiędzy testowaną Sigmą a Canonem 17-40 mm f/4L, wybrałbym Sigmę. Za wyraźnie niższą kwotę oferuje nam ona lepsze światło, lepszą jakość obrazu, mniejsze winietowanie oraz bardzo małą dystorsję."
    Dobiłeś mnie
    Ale jak chcesz to mogę Ci ją sprezentować po kosztach wysyłki.
    Z tym, że uprzedzam, iz futerał zostaje u mnie. Jest rewelacyjny

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    Dobiłeś mnie
    Ale jak chcesz to mogę Ci ją sprezentować po kosztach wysyłki.
    Z tym, że uprzedzam, iz futerał zostaje u mnie. Jest rewelacyjny
    Nie dzięki, testy na optyczne.pl to istna komedia bzdur i niekompetancji czyli typowa polska amatorka komentowana przez szerokie rzesze "specjalistów". Czytam je wyłącznie w celach rozrywkowych. I tu mi się przypomina jak miesięcznik foto zrobił kiedyś konkurs, że każdy kto znajdzie błąd lub bzdurę na ich łamach dostanie klisze. I gość dostał 140 rolek, a to było chyba w 95 lub 97 z tego co pamietam. Gdyby identyczny konkurs oglosily optyczne oferując za 1 błąd na przykład kartę pamięci, ktoś miał by kilka terabajtów w kieszeni.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wybacz, nie mam na to czasu. Zapis jest dość jednoznaczny. Opakowanie stanowi element produktu. Opakowanie rozcięte i nierozcięte to dwa zdecydowanie różne stany. Po rozcięciu opakowania produkt nie znajduje się w takim samym stanie.
    Ależ ja nic nie pisałem o rozcinaniu . Rozpakowany bez uszkodzenia opakowania (o ile się da), sprawdzony czy pasuje. Jak pasuje to OK, jak nie pasuje to zwracamy. A nie przyjechała paczka, nie mamy prawa jej tknąć bo nie przyjmą zwrotu .

Zresztą tu mam wsparcie widzę :

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    Pracuję w Europejskim Centrum Konsumenckim, (...)Z doświadczenia napiszę, że ustawa została stworzona po to by kupujący mógł zapoznać się z produktem, to znaczy rozpakować, sprawdzić działanie w możliwie najmniej inwazyjny sposób i ew. odesłać. Może naruszyć opakowanie, co to komu przeszkadza.
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 04-03-2009 o 18:23 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

No co? Kombinatoryka. Ustawodawca uchwalił prawo by chronić konsumenta decydującego się na zakup na odległość, a Polak kombinuje, jakby na tym zarobić.
    Zebyś Ty widział jak za granicą inne nacje kombinują, to byś uznał, że Polacy to wyjątkowo mało kombinatorski naród...
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nikogo nie namawiam do wypożyczania w celach zarobkowych pod pretekstem kupna. Wyraźnie od początku piszę że wypożyczanie od nich szkła z zamiarem przetestowania pod kątem zakupu jest moim zdaniem bez sensu i w dodatku jeszcze trzeba za to zapłacić. Powszechnie znana jest awaryjność i rozrzut jakościowy produktów Sigmy oraz problemy z AF szczególnie we współpracy z Canonem. Warto się przed tym zabezpieczyć i polskie prawo daje taką szansę przy zakupie na odległość, wystarczy tylko z niego skorzystać. Wskazuję że wg ustawy można sobie dobrać egzemplarz praktycznie bez ryzyka (za koszty przesyłki w przypadku zwrotu) i bez konsekwencji zwrócić jeśli sprzęt sprawia problemy.

Co ciekawe ci, którzy krzyczą najgłośniej o "cwaniactwie" i "oszustwie" sami handlują sprzętem foto i widocznie im nie w smak że ktoś uświadomiony mógłby skorzystać z tego przy zakupach u nich. Jak wam się panowie prawo w polsce nie podoba to proponuję przenieść biznes na Ukrainę czy Białoruś, tam prawa konsumenta są przestrzegane znacznie gorzej niż u nas.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów