juz sama ta nazwa kojarzy mi sie z instytucjami ktore biora kase za nicPracuję w Europejskim Centrum Konsumenckim
fundacje rozne albo te oslawione efsy gdzie mozna sobie pojechac na "szkolenie" 1h wykladu i do wieczora na nartach - do uczciwej roboty kurde a nie mierzyc banany czy sa odpowiednio dlugie
sigma to niech sie zajmie pozadna kradzieza specyfikacji body-szklo bo jak do dzis to robia klienta w bambuko twierdzac ze cos wiedza w temacie, a juz najwiekszym chamstwem jest zadanie wiekszej ceny za szlo do canona nic do nikona i nie danie hsm-u o takich sprawach jak ignorowanie klientow ktorzy zakupili szkla poza polska a chca tu naprawic nie wspomne
co znaczy zwykly uczciwy konsument w pl? bo jak na dzien dziesiejszy porownac sobie ceny szkiel na zachodzie i tu oraz place to nie wiem jak w ogole mozna byc uczciwym
Prawo prawem, cwaniactwo cwaniactwem a MMM zrobił tylko to do czego każdy z nas ma cwaniackie prawo - pomyślał! - Macie mu za złe, że wykazał logicznie, że zakup ze zwrotem kosztuje klienta tyle samo co wypożyczenie z zastawem? Że wybrał najlepsze dla siebie jako klienta (z zamiarem zakupu) rozwiązanie wobec niedociągnięć technologii, kontroli jakości i systemu testowania oferowanych przez drugą stronę? A i tak pewnie najpierw zęby na tym zjadł zanim to tego doszedł. :neutral:
Tylko który z producentów z nich korzysta??? :rolleyes:[...]A sposobów na zabezpieczenie sprzętu/opakowania przed wielodniowym testowaniem jest wiele![]()
Otóż to!
ps Nie bronię MMM. Nie jest moim ulubieńcem ani guru - zwykle nie jest nam po drodze i przyznaję że "ma charakterek". ;-) Ale nie wydaje mi się żeby należało zwalać na dowolnego klienta winy, które niewątpliwie stoją po stronie systemu sprzedaży.
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Dołączając się do wyrywania z kontekstu poszczególnych stwierdzeń MMM pozwolę sobie i ja wyciąć to co skrzętnie jakoś jest tu pomijane:
i jeśli coś nie gra....
Uważam natomiast, że zbędne ostatnie zdanie wywołuje tu złe emocje:
Niektórym Kolegom pragnę również przypomnieć inwektywy ze strony przdstawiciela producenta w Polsce jakimi zostali obdarzeni w wątku o S50 kiedy protestowali przeciw sprzedaży produktu nie spełniajacego parametrów umowy między stronami.
Oceniając szerzej kontekst wątku MMM warto oderwać się może od S50 i zwrócić uwagę na inne, nieetyczne zachowanie przedstawiciela Sigmy w Polsce.
Proszę porównajcie sobie info o innym "hitcie" (nagrodzonym TIPem a jakże, a jakże) czyli S17-35 na stronach:
amerykańskiej
niemieckiej
i.....
polskiej
(Dla leniwych: w Stanach - wycofany, w Niemczech w ogóle go nie zamieszczają a polskie ochy ahy sami przeczytacie).
A może to MMM ma rację, że z takimi "partnerami" inaczej sie nie da ?
PS. Nie mam nic do Sigmy, sam parę razy ciepło wypowiadałem się o ich S18-200 OS (co zdaje się nie jest w dobrym tonie).
Ale to nie jest rzetelny partner handlowy jeśli swój problem techniczny przerzuca uporczywie na kupujacego.
http://www.optyczne.pl/41.11-Test_ob...sumowanie.html
A co się dziwisz. "Ten test podsumuję wyjątkowo krótko. Osobiście, gdybym miał wybierać pomiędzy testowaną Sigmą a Canonem 17-40 mm f/4L, wybrałbym Sigmę. Za wyraźnie niższą kwotę oferuje nam ona lepsze światło, lepszą jakość obrazu, mniejsze winietowanie oraz bardzo małą dystorsję."![]()
-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów![]()
![]()
Nie dzięki, testy na optyczne.pl to istna komedia bzdur i niekompetancji czyli typowa polska amatorka komentowana przez szerokie rzesze "specjalistów". Czytam je wyłącznie w celach rozrywkowych. I tu mi się przypomina jak miesięcznik foto zrobił kiedyś konkurs, że każdy kto znajdzie błąd lub bzdurę na ich łamach dostanie klisze. I gość dostał 140 rolek, a to było chyba w 95 lub 97 z tego co pamietam. Gdyby identyczny konkurs oglosily optyczne oferując za 1 błąd na przykład kartę pamięci, ktoś miał by kilka terabajtów w kieszeni.![]()
-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów![]()
![]()
Ależ ja nic nie pisałem o rozcinaniu. Rozpakowany bez uszkodzenia opakowania (o ile się da), sprawdzony czy pasuje. Jak pasuje to OK, jak nie pasuje to zwracamy. A nie przyjechała paczka, nie mamy prawa jej tknąć bo nie przyjmą zwrotu
.
Zresztą tu mam wsparcie widzę:
Ostatnio edytowane przez Vitez ; 04-03-2009 o 18:23 Powód: Automerged Doublepost
Nikogo nie namawiam do wypożyczania w celach zarobkowych pod pretekstem kupna. Wyraźnie od początku piszę że wypożyczanie od nich szkła z zamiarem przetestowania pod kątem zakupu jest moim zdaniem bez sensu i w dodatku jeszcze trzeba za to zapłacić. Powszechnie znana jest awaryjność i rozrzut jakościowy produktów Sigmy oraz problemy z AF szczególnie we współpracy z Canonem. Warto się przed tym zabezpieczyć i polskie prawo daje taką szansę przy zakupie na odległość, wystarczy tylko z niego skorzystać. Wskazuję że wg ustawy można sobie dobrać egzemplarz praktycznie bez ryzyka (za koszty przesyłki w przypadku zwrotu) i bez konsekwencji zwrócić jeśli sprzęt sprawia problemy.
Co ciekawe ci, którzy krzyczą najgłośniej o "cwaniactwie" i "oszustwie" sami handlują sprzętem foto i widocznie im nie w smak że ktoś uświadomiony mógłby skorzystać z tego przy zakupach u nich. Jak wam się panowie prawo w polsce nie podoba to proponuję przenieść biznes na Ukrainę czy Białoruś, tam prawa konsumenta są przestrzegane znacznie gorzej niż u nas.