Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: 580EXII+CP-E4+enloop=kupa

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie wydaje mi się, żeby KAŻDA ładowarka działała w ten sposób. Te na prawdę tanie raczej nie mają żadnej inteligencji i po prostu zamieniają prąd zmienny z gniazdka na prąd stały którym te baterie są ładowane. Włożone przez dłuższy czas mogą doznać przeładowania, popsuć się, wybuchnąć, ...
    Ladowanie nastepuje tylko wtedy kiedy wystepuje roznica potencjalow pomiedzy ladowarka a akumulatorkami. Jesli accu naladuje sie do prawie pelna, roznica sie zmniejsza, maleje prad ladowania (ktory oczywiscie jest ograniczany przez uklad ladowania podczas procesu ladowania). W momencie zrownania sie napiec wystepuje tylko prad podtrzymujacy, przez accu leci szczatkowy prad.

Ogolnie w tych czasach stosuje sie ladowarki procesorowe i wrzucanie swoich accu do technologicznie sprzed 10lat ladowarek to raczej nic dobrego na przyszlosc. Impulsowe, badajace roznice napiecia (delta V) moge polecic.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hardtmuth Zobacz posta
    i wrzucanie swoich accu do technologicznie sprzed 10lat ladowarek to raczej nic dobrego na przyszlosc.
    Jestem tego świadom, ale kasę zbieram w pierwszej kolejności na szkło i lapka. Ładowarka sprzed 10 lat działa, ma się dobrze. Ale baterie po 12h ładowania od zera - wyjmuję.

Coś już napisał

Domyślnie

=ja wlasnie formatuje komplet 8 Sanyo 2700mah - MZ to jedne z najlepszych akumulatorkow i tez bede ich uzwyac wlasnie z cp-e4 :-) .. dam Ci znac jak to u mnie wyglada ale nie wiem ile jeszcze potrwa proces formatowania (laduje bc-700 na 250mah po 4 szt. - trwa to wieki ale jak na razie kazda ma pojemnosc min. 2600mah :-) .. zostal jeszcze jeden komplet i bede mogl probowac )
    Jak czytam ludzi którzy piszą że FORMATUJĄ akumulatory to cierpnie mi skóra na plecach i zastanawiam się jak oni je podłączają do komputera.
    Dla przypomnienia, formatować można co najwyżej dysk lub dyskietkę.
    Jeśli chodzi o akumulatory to jest to FORMOWANIE. W przypadku ładowania/rozładownia nowych akumulatorów następuje coś co nazywam "wydobywaniem" ich pojemności. Dotyczy to głownie nowych akumulatorów NiCD oraz NiMH. Z akumulatorami Li-pol i Li-ion jest zupełnie inaczej. Są gotowe od razu do użycia. Nie trzeba ich formować.
    Ostatnio edytowane przez macgyver9 ; 04-03-2009 o 09:51

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgyver9 Zobacz posta
    W przypadku ładowania/rozładownia nowych akumulatorów następuje coś co nazywam "wydobywaniem" ich pojemności.
    w takim razie.. wlasnie "wydobywam pojemnosc " kompletu 8 Sanyo 2700mah

nie no, w glowie sie nie miesci czego sie ludzie moga przyczepic
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 04-03-2009 o 11:34

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    nie no, w glowie sie nie miesci czego sie ludzie moga przyczepic
    chciałem raczej wyjaśnić, a nie czepiać się. Jeśli tak to odbierasz to przepraszam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgyver9 Zobacz posta
    chciałem raczej wyjaśnić, a nie czepiać się. Jeśli tak to odbierasz to przepraszam.
    tak to odebralem bo nie uzyles emotek.. jesli zle Cie zrozumialem to tez przepraszam :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jestem tego świadom, ale kasę zbieram w pierwszej kolejności na szkło i lapka. Ładowarka sprzed 10 lat działa, ma się dobrze. Ale baterie po 12h ładowania od zera - wyjmuję.
    Mysle, ze lepsze od katowania stara ladowarka, bedzie made in china ladowarka za 30zl z allegro

Dopiero zaczyna Awatar tgrzyska
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witam,
    Moje spostrzeżenia z Eneloopami są następujące:
    Mam zestawik 4x GP 2500mAh już dosyć wyekploatowane - chodził w gripie do Eos'a 300, potem w speelight 220E, potem w 380EX, a od niedawna 580EX II. Ich pojemność wynosi ok. 1700-1800, zmierzone semiprofi ładowarką za 1kPLN. I wszystko gra. Walę serie i jest ok. Ponieważ jeden zestaw to mało postanowiłem kupić 4 x Eneloop ze względu na ich opinie, że są robione w Japonii itp. itd. - ogólnie marketing. I jakież było moje zdziwienie jak nagle lampa przestała działać w seriach - 3kl/s. Nawet zdjęcia robione "z palca" nie serie potrafiło lampy nie odpalić.
    Moje sugestie są takie, że te akku mają zbyt dużą rezystancję wewnętrzną i nie nadają się do czerpania zbyt dużych prądów. W końcu coś za coś - akku się nie rozładowują jak leżą, ale jednak coś jest z nimi nie tak.
    Jak zrobię więcej cykli ładowania/rozładowania - znowu się podzielę spostrzeżeniami. Zmierzę im też rezystancję wewnętrzną przy okazji i dam znać.
    30D, w drodze C10-22, 24-105/4L IS, Speedlite 580EX II, Lowepro Flipside 300 i się powoli rozwija... no i jeszcze jakaś małpka po drodze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ja w koncu na naladowanych sanyo 2700 zrobilem w domu maly test i kazde zdjecie z serii bylo z poprawna ekspozycja.. zdjecia robione przy slabym oswietleniu wiec lampa wystepowala w zasadziej jako glowne zrodlo swiatla..

Coś już napisał

Domyślnie

Uzywam 3 zestawow Duracell 2600 MAH i 15 minutowej ladowarki do lampy 580EXII.
    Nie ma takiej sily zeby mi zabraklo pradu .
    sztajmes

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów