Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 580EXII+CP-E4+enloop=kupa

Mieszany widok

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 580EXII+CP-E4+enloop=kupa

Koszmarnie zawiodłem się na tym zestawie i wydaje mi się, że winne są akumulatorki.
    Lampa+1 w sufit+cp-e4 a w nim 8xenloop+4x enloop w lampie i zadyszka po ok 180 zdjęciach??? (iso 640)

Co jest grane? W domu sprawdziłem napięcie aku i 4 aku z lampy miały 1280 mV a 4 z cp-e4 1320mV a kolejna czwórka tylko 950 mV (dla przypomnienia cp-e4 mieści 8 sztuk R6/AA).

Strzelałem po 2-3 zdjęcia, 5 sek przerwy i znowu 2-3 zdjęcia i po chwili miałem 1 naświetlone i 2 czarne, katastrofa

Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność? Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki

Jakieś pomysły?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozruszaj je, może to poskutkuje. Naładuj i rozładuj ze 3 razy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność?
    mysle ze jest to bardzo ale to BARDZO prawdopodobne :-)

Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki
    ja wlasnie formatuje komplet 8 Sanyo 2700mah - MZ to jedne z najlepszych akumulatorkow i tez bede ich uzwyac wlasnie z cp-e4 :-) .. dam Ci znac jak to u mnie wyglada ale nie wiem ile jeszcze potrwa proces formatowania (laduje bc-700 na 250mah po 4 szt. - trwa to wieki ale jak na razie kazda ma pojemnosc min. 2600mah :-) .. zostal jeszcze jeden komplet i bede mogl probowac )

Coś już napisał

Domyślnie

=ja wlasnie formatuje komplet 8 Sanyo 2700mah - MZ to jedne z najlepszych akumulatorkow i tez bede ich uzwyac wlasnie z cp-e4 :-) .. dam Ci znac jak to u mnie wyglada ale nie wiem ile jeszcze potrwa proces formatowania (laduje bc-700 na 250mah po 4 szt. - trwa to wieki ale jak na razie kazda ma pojemnosc min. 2600mah :-) .. zostal jeszcze jeden komplet i bede mogl probowac )
    Jak czytam ludzi którzy piszą że FORMATUJĄ akumulatory to cierpnie mi skóra na plecach i zastanawiam się jak oni je podłączają do komputera.
    Dla przypomnienia, formatować można co najwyżej dysk lub dyskietkę.
    Jeśli chodzi o akumulatory to jest to FORMOWANIE. W przypadku ładowania/rozładownia nowych akumulatorów następuje coś co nazywam "wydobywaniem" ich pojemności. Dotyczy to głownie nowych akumulatorów NiCD oraz NiMH. Z akumulatorami Li-pol i Li-ion jest zupełnie inaczej. Są gotowe od razu do użycia. Nie trzeba ich formować.
    Ostatnio edytowane przez macgyver9 ; 04-03-2009 o 09:51

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgyver9 Zobacz posta
    W przypadku ładowania/rozładownia nowych akumulatorów następuje coś co nazywam "wydobywaniem" ich pojemności.
    w takim razie.. wlasnie "wydobywam pojemnosc " kompletu 8 Sanyo 2700mah

nie no, w glowie sie nie miesci czego sie ludzie moga przyczepic
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 04-03-2009 o 11:34

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    nie no, w glowie sie nie miesci czego sie ludzie moga przyczepic
    chciałem raczej wyjaśnić, a nie czepiać się. Jeśli tak to odbierasz to przepraszam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgyver9 Zobacz posta
    chciałem raczej wyjaśnić, a nie czepiać się. Jeśli tak to odbierasz to przepraszam.
    tak to odebralem bo nie uzyles emotek.. jesli zle Cie zrozumialem to tez przepraszam :-)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja swoich Enelopoów rozładować lampą nie mogę a po wyjęciu z pudełka są naładowane prawie do pełna - wiem bo wsadziłem jest do BC-700 na Discharge...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność? Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki

Jakieś pomysły?
    Bo takie akumulatorki zyskują 100 % sprawność dopiero po 3 krotnym cyklu:
    - rozładowanie do zera (możesz użyć np. latarki i zostawić włączoną)
    - ładowanie na max.
    - zostawienie 12h w ładowarce po zakończeniu ładowania.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    - zostawienie 12h w ładowarce po zakończeniu ładowania.
    E? A co to za metoda? Nie pisz tak ogólnikowo, bo ja na przykład mam "tanią" ładowarkę, która nie przerywa obwodu po naładowaniu się aku. Chyba że chodzi ci o zostawienie baterii w ładowarce odłączonej od prądu, ale tego też nie rozumiem. Proszę o wyjaśnienie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów