Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 580EXII+CP-E4+enloop=kupa

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 580EXII+CP-E4+enloop=kupa

Koszmarnie zawiodłem się na tym zestawie i wydaje mi się, że winne są akumulatorki.
    Lampa+1 w sufit+cp-e4 a w nim 8xenloop+4x enloop w lampie i zadyszka po ok 180 zdjęciach??? (iso 640)

Co jest grane? W domu sprawdziłem napięcie aku i 4 aku z lampy miały 1280 mV a 4 z cp-e4 1320mV a kolejna czwórka tylko 950 mV (dla przypomnienia cp-e4 mieści 8 sztuk R6/AA).

Strzelałem po 2-3 zdjęcia, 5 sek przerwy i znowu 2-3 zdjęcia i po chwili miałem 1 naświetlone i 2 czarne, katastrofa

Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność? Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki

Jakieś pomysły?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozruszaj je, może to poskutkuje. Naładuj i rozładuj ze 3 razy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność?
    mysle ze jest to bardzo ale to BARDZO prawdopodobne :-)

Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki
    ja wlasnie formatuje komplet 8 Sanyo 2700mah - MZ to jedne z najlepszych akumulatorkow i tez bede ich uzwyac wlasnie z cp-e4 :-) .. dam Ci znac jak to u mnie wyglada ale nie wiem ile jeszcze potrwa proces formatowania (laduje bc-700 na 250mah po 4 szt. - trwa to wieki ale jak na razie kazda ma pojemnosc min. 2600mah :-) .. zostal jeszcze jeden komplet i bede mogl probowac )

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja swoich Enelopoów rozładować lampą nie mogę a po wyjęciu z pudełka są naładowane prawie do pełna - wiem bo wsadziłem jest do BC-700 na Discharge...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność? Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki

Jakieś pomysły?
    Bo takie akumulatorki zyskują 100 % sprawność dopiero po 3 krotnym cyklu:
    - rozładowanie do zera (możesz użyć np. latarki i zostawić włączoną)
    - ładowanie na max.
    - zostawienie 12h w ładowarce po zakończeniu ładowania.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    - zostawienie 12h w ładowarce po zakończeniu ładowania.
    E? A co to za metoda? Nie pisz tak ogólnikowo, bo ja na przykład mam "tanią" ładowarkę, która nie przerywa obwodu po naładowaniu się aku. Chyba że chodzi ci o zostawienie baterii w ładowarce odłączonej od prądu, ale tego też nie rozumiem. Proszę o wyjaśnienie...

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

ładowarki procesorowe (takie już za stówę) mają program rozładowywania.... wartoo kupić sobie taką zabawkę...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Jak zostawisz akumulatory w ładowarce jak już są naładowane to ładowarka jeszcze je ładuje ale już bardzo małym prądem.
    Dlatego Warto tak robić zwłaszcza przy pierwszych ładowaniach. Możę nie 12h ale chociaż kilka godzin.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wydaje mi się, żeby KAŻDA ładowarka działała w ten sposób. Te na prawdę tanie raczej nie mają żadnej inteligencji i po prostu zamieniają prąd zmienny z gniazdka na prąd stały którym te baterie są ładowane. Włożone przez dłuższy czas mogą doznać przeładowania, popsuć się, wybuchnąć, ...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

dziwna sytuacja. od kiedy kupilem eneloopy, to uzywam tylko ich i przestalem sie rozgladac za quantum battery packami do moich sunpakow. eneloopy bardziej poreczne i zestaw 6 sztuk w glowicy sunpaka 555 styka na caly dzien robienia zdjec. a sa to mocne manualne lampy.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów