Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: 1D/s MarkIII new fw - in addition to the sub mirror fix issued earlier by Canon ;)

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm, dzięki za odpowiedź.
    Pytałem się, gdyż próbuję w jakiś, pewnie ułomny, sposób znaleźć odpowiedź na pytanie: czy bawić się w tego fixa, czy sobie darować.

AF w 1Dm3 nie jest idealny i się nauczyłem co, kiedy i gdzie może zawieść, więc nie mogę wysłać tylko dlatego, że czasami AF nie łapie...

Zrobiłem jednak przed chwilą z ciekawości testy typu zdjęcia seryjne butelki po piwie (heheh, a cóż innego?) w średniawych warunkach świetlnych przy stosunkowo dużej dziurze i niedużej odległości (dla mocniejszego zaakcentowania ewentualnego odlotu) - zarówno w sytuacji, kiedy nie zmieniam położenia aparatu (i butelki :P), jak i wtedy, kiedy robiąc serię próbuję się oddalać/przybliżać do wielce fotogenicznego nieruchomego obiektu.
    Na jakieś 150-200 fotkuff jakieś 4-8 odleciało lekko z ostrością. Wydaje się to do zaakceptowania, choć szczerze mówiąc mogłoby być lepiej - w końcu zdjęcia butelki po piwie z kontrastową nalepką nie powinny być wyzwaniem dla, jakoby genialnego, systemu AF w tym aparacie

Generalnie jednak, w tzw. życiu, w cięższych warunkach zdarza się Markowi pomylić - i to nie raz, nie dwa, więc dumać nad tą "naprawą" będę dalej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dziwne - nie widzę opcji "edycja postu", więc piszę następnego.

Przepraszam w ogóle za zamieszanie i OT, ale porobiłem jeszcze kilka testów (heh, człowiek się po nocach nudzi :>) i ilość zdjęć OOF dosyć mocno wzrosła do poziomu nawet i 20-25% procent.
    Zastanowiło mnie to i wpadłem na pomysł wykonania takiego samego testu przy pomocy 40D z tym samym szkłem, oświetleniem itd i dla ułatwienia na środkowym punkcie AF.
    No cóż, 40D poradziło sobie na...jednym z kilkudziesięciu zdjęć. Reszta jest poza granicą akceptowalności. W związku z tym skalując różnicę w wynikach pod różnicę w klasie sprzętu, uznaję że wszystko jest w miarę ok :E

Przepraszam za to zamieszanie, ale po prostu praktycznie nic nigdy nie testowałem, więc jak już zacząłem, to musiałem to oznajmić światu :E
    Ostatnio edytowane przez jagular ; 22-04-2009 o 00:29 Powód: Automerged Doublepost
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Uprawnienia umieszczania postów