A dlaczego ma kosztować jakieś nerwy - ot update software zrobić i tyle...
Aparaty, obiektywy, lampy.
Dokładnie tak.
Ta, jasne, nie mają... patrząc po forach, to jeśli jest coś gorszego niż Żytnia, to właśnie serwis Nikona w PL ;-)
Skoro już jest o nerwach... to szczegóły są tu: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=31408647
Hmm, dzięki za odpowiedź.
Pytałem się, gdyż próbuję w jakiś, pewnie ułomny, sposób znaleźć odpowiedź na pytanie: czy bawić się w tego fixa, czy sobie darować.
AF w 1Dm3 nie jest idealny i się nauczyłem co, kiedy i gdzie może zawieść, więc nie mogę wysłać tylko dlatego, że czasami AF nie łapie...
Zrobiłem jednak przed chwilą z ciekawości testy typu zdjęcia seryjne butelki po piwie (heheh, a cóż innego?) w średniawych warunkach świetlnych przy stosunkowo dużej dziurze i niedużej odległości (dla mocniejszego zaakcentowania ewentualnego odlotu) - zarówno w sytuacji, kiedy nie zmieniam położenia aparatu (i butelki :P), jak i wtedy, kiedy robiąc serię próbuję się oddalać/przybliżać do wielce fotogenicznego nieruchomego obiektu.
Na jakieś 150-200 fotkuff jakieś 4-8 odleciało lekko z ostrością. Wydaje się to do zaakceptowania, choć szczerze mówiąc mogłoby być lepiej - w końcu zdjęcia butelki po piwie z kontrastową nalepką nie powinny być wyzwaniem dla, jakoby genialnego, systemu AF w tym aparacie
Generalnie jednak, w tzw. życiu, w cięższych warunkach zdarza się Markowi pomylić - i to nie raz, nie dwa, więc dumać nad tą "naprawą" będę dalej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dziwne - nie widzę opcji "edycja postu", więc piszę następnego.
Przepraszam w ogóle za zamieszanie i OT, ale porobiłem jeszcze kilka testów (heh, człowiek się po nocach nudzi :>) i ilość zdjęć OOF dosyć mocno wzrosła do poziomu nawet i 20-25% procent.
Zastanowiło mnie to i wpadłem na pomysł wykonania takiego samego testu przy pomocy 40D z tym samym szkłem, oświetleniem itd i dla ułatwienia na środkowym punkcie AF.
No cóż, 40D poradziło sobie na...jednym z kilkudziesięciu zdjęć. Reszta jest poza granicą akceptowalności. W związku z tym skalując różnicę w wynikach pod różnicę w klasie sprzętu, uznaję że wszystko jest w miarę ok :E
Przepraszam za to zamieszanie, ale po prostu praktycznie nic nigdy nie testowałem, więc jak już zacząłem, to musiałem to oznajmić światu :E
Ostatnio edytowane przez jagular ; 22-04-2009 o 00:29 Powód: Automerged Doublepost
A ogólnie, skoro już offtopuję na temat 40D w wątku o 1D/1Ds...
Porównywanie jakości działania AF w 40D do jakości AF w nawet niestabilnym i kontrowersyjnym 1Dm3 - że jakoby 40D to prawie 1D, jest jedną z większych bredni, jakie czytałem. Różnica na korzyść pro modelu jest wielgachna i absolutnie adekwatna do różnicy w cenie...
Wiesz tylko czy w takim razie ten Twój 40D jest ok, bo jak robi jedno ostre zdjęcie na kilkadziesiąt to stawiałbym że nie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jest ok, do tej pory zrobił kilka tysięcy ostrych zdjęć :P - jestem z tego sprzętu zadowolony - wprawdzie daleko mu w wielu dziedzinach do 1Dm3, ale z drugiej strony w pełni spełnia wymagania, jakie stawiam sprzętowi tej klasy i w tej cenie. To, moim skromnym zdaniem, najlepsze lustro Canona w rankingu miodność/cena.
Tylko coś mu mój test niezbyt posłużył, biedaczkowi![]()
A ja juz zaczynam mieć pierwsze obawy związane z oddaniem mojego 1D Mark III na Żytnią. Dzwonilem dzis, aby dowiedzieć się na kiedy będzie zrobiony ten "FIX", a oni zachowywali się jakby w ogóle nie wiedzieli o co chodzi. Teksty typu, że "diagnoza powinna być gotowa do jutra". Jaka do cholery diagnoza? Mają zaimplementować poprawkę, przygotowaną przez Canona odgórnie, a oni będą sprawdzać mi aparat i odeślą spowrotem, bo w koncu "dziala prawidlowo"?
Osobiscie uwazam, ze oddanie deesa do naszego serwisu jest poronionym pomyslem jesli nic konkretnego sie nie dzieje.
Nie wiedza co i dlaczego maja wymieniac/zmieniac, dlatego jesli nie ma konkretnych objawow, to nie ma to sensu.