Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 136

Wątek: 1D/s MarkIII new fw - in addition to the sub mirror fix issued earlier by Canon ;)

Początki nałogu

Domyślnie

Heh, to, co się dostaje "po przedłużeniu", to rzeczywiście może wprowadzać wątpliwości: "profesjonalne" kilka słówek do wydruku i tyle.
    Może jednak jest to odnotowane w jakiejś tajnej bazie danych Canona

Z ciekawostek: ja "przedłużałem" 3 razy (dopiero za 3cim razem cała procedura się odbyła bez błędów). Dostałem 3 potwierdzenia heheh. Może dostałem 3 lata dodatkowo?
    Aparaty, obiektywy, lampy.

bapo
    Guest

Domyślnie

tad, z tego co widzę, to żytnia albo robi "po omacku" tzn mirror box na wszelki wypadek albo wykryli u Ciebie Err99 związane z lustrem (poniżej wicej o tym) - co zresztą daje im niezły zastrzyk finansowy od Canona bo to dość drogo wyceniana procedura serwisowa płątna przez gwaranta. Mnie też raz chcieli wymienić MB ale sobie nie dałem bo to oznacza wybebeszenie całego body (to jest ta środkowa cześć kadłuba z całym mirrorem, AF assembly etc.

Dość dobrze się oriętuje w tych recall'ach bo sam z tym walczyłem (wcześniej miałem 2 1DIII - przedałem i teraz mam 1DsIII).

w 2007 był recall na submirror i dotyczył modeli produkowanych do października 07 (kod OV10xx) i serial z grubsza do 546xxx ale był0 3500 egzemplarzy z wcześniejszym numerem nie podlegających naprawie - ja takiego włąśnie miałem.

Potem była cisza do marca tego roku i niby wszystko było OK zwłaszcza 1 1DsIII kóry podobno wogóle nigdy nic. 4 marca Canon ogłosił 2 nowe recall'e na obie jedynki (1D i 1Ds). OPisali je nawszystkich stronach na świecie na polckiej też. Jedn dotyczy wady AF drugi dotyczy uporczywych Err99 i wieszającego się lustra w górnej pozycji w obu jedynkach.

Miesiąc po tym ogłoszeniu dzwoniłem na żytnią i oczywiście wielkie o co chodzi nic nie wiemy o żadnych recall'ach itp. Info na stronie Canona jest a oni robią oczy i głupa. W tym momencie dałem sobie spokój (to był początek kwietnia).

Ponieważ wyczytałem, że wszędzie w cywilizowanym świecie ludzie wysyłają jedynki do serwisó masowo i wracją odmienione (jakieś 80% ludzi twierdziło że jest dużo lepiej niż było i wreszcie super AF) a niektórzy też z powodu Err99 mieli wymieniany mirror box.

Zrobiłem mały research zakręciłem się i zadzwniłem do Elstree (serwis Canona w UK - nie otsourcing jak u nas tylko oryginalny Canon'owski o bardzo dobrej reputacji). Oczywiście o wszystkim wiedzili i nie robili głupa powiedzili, że codziennie dostają wiele jedynek i naprawy są na bieżąco wykonywane. Oczywiście honorują europejską gwarancję więc przyjęli mnie ale jedyny minus jest taki że wysyłka na mój koszt :-( bo nie mieszkam w UK. Dla ułatwienia dodam, że UPS w jedną stronę circa 1200PLN :-) Wysłałem w piątek, w poniedziałek już go robili, we wtorek 7.04 odesłali i we środę już miałem go przed 12.00 - błyskawica. AF w 1DsIII wydaje się lepszy - nie był zły ale nie skacze już po zalock'owaniu. Wymienili jakieś części w AF, wyregulowali i FW, który itak już miałem. Obsługa super - wszystko przyszło kompeltne i czyściutkie super opakowane - niebo a ziemia w porównaniu z żytnią.

Z tego co wiem to 1DIII a hardware codem poniżej 13 muszą mieć AF zrobiony. 1DsIII z hardware code 8 są ok z niższym musza być robione. HW code to ostatnie 2 cyfry kodu daty (yy) - znajdziesz go w komorze bateryjnej - OWxxyy. O - Oita (fabryka w Japonii), W - rok 2008, xx - miesiąc produkcji body, yy - rewizja body (hardwarecode).

Co do Err99 to głónie starsze mają wymieniany mirror box - przy moim powiedzili, zę sprawdzili i nie było potrzeby.

powodzenia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bapo Zobacz posta

Z tego co wiem to 1DIII a hardware codem poniżej 13 muszą mieć AF zrobiony. 1DsIII z hardware code 8 są ok z niższym musza być robione. HW code to ostatnie 2 cyfry kodu daty (yy) - znajdziesz go w komorze bateryjnej - OWxxyy. O - Oita (fabryka w Japonii), W - rok 2008, xx - miesiąc produkcji body, yy - rewizja body (hardwarecode).

Co do Err99 to głónie starsze mają wymieniany mirror box - przy moim powiedzili, zę sprawdzili i nie było potrzeby.

powodzenia
    Hm..Mógłbyś uściślić? HW jak piszesz to ostatnie dwie cyfry [yy].Hardware code 8 to 1 cyfra?[ y] czy też 08 [yy]? Sorki ,ale nie łapię.Pozdrawiam

bapo
    Guest

Domyślnie

sorry pisałme trochę haotycznie bo się spieszyłęm, już uściślam:

w puszce bateryjnej (na tej ściance co sa styki) jest nadrukowany kod (tylko na jedynkach i na obiektywach "L"). Kod ma następujący format:

OWxxyy

O- to nazwa fabryki w Japonii gdzie został wyprodukowany (O=Oita, U=Utsonomia)
    W - to kod roku (V=2007, W=2008, X=2009 itd.)
    xx - to kod miesiąca produkcji w danym roku
    yy - to HW code (i to ma różne nazwy a najcześciej oznaczane jest jako internal Canon code)

te 2 ostatnie cyfry (yy) oznaczają rewizję hardware'u (hardware release) która jest unikalna dla kazdego modelu tzn HW code z 1D3 ma się nijak do HW code z 1Ds3.

Mój 1Ds3 dla przykładu ma 04 (cały kod to OW0304) czyli produkcja w marcu 2008 a rewizja 04. Dopiero egzemplarze z HW kodem 08 nie wymagają ostatniej porawki bo sa produkowane już po tej zmianie (prawdopdobnie końcówka 2008 ). Z tego co wyczytałem na zagranicznych forach w kilku miejscach się to potwierdzało 1D3 sa bezpieczne z HW kodem od 11 do 13 i dalej.

Tak swoją droga na beterii LP-E4, łądowarce itd tez znajdziesz kody nabite i też W oznacza rok produkcji baterii 2008 itd. Ja w ten sposób sprawdzam ile bateria przeleżała się w magazynach i zbyt starych (wiecej niż rok) nie biorę.
    Ostatnio edytowane przez bapo ; 27-04-2009 o 11:52

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

skąd te informacje o tych numerach?

ja szczerze powiem trochę zwątpiłem po tym weekendzie gdzie robiłem fotki na Speedway Grand Prix w Pradze. Nabralem wątpliwości czy wszystko jest ok w SERVO.

Co wiecie o serwisie Canona w Pradze? Mieszkając we Wroclawiu mam do Pragi 100 km bliżej niż do Wawy i w dodatku po znacznie lepszych trasach. Robił ktoś kiedyś tam sprzęt?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

bapo
    Guest

Domyślnie

co do numerów to dużo czytam na kilku zagranicznych forach skupionych wokół jedynek i czasem kontaktuje się z kanadyjskim dziennikarzem fotograficznym, który całą sprawę problemu z jedynkami nagłośnił i wyszukał (Rob Galbraith - http://www.robgalbraith.com/ na jego stronie jest obszerny artykuł o tym sprzed roku - zatrzymał sie na submirror fix i na razie nie testował dalej ale podobno ma wrócić do tematu jak będzie miał czas) i trochę mi podpowiedział. Ale nikt jeszcze nie wydarł oficjalnej dokumentacji serwisowej na ten temat z Canona. W sumie dziwne bo nie jest też aż takie hermetyczne środowisko aby nikt nie skopiował takiej czy innej "tajnej" notatki na extranecie serwisowym Canona, która jest do użytku wewnętrznego i dokładnie wyjaśnia co i jak serwisantom - ale jak na razie nie wyciekło to do netu.

Co do serwisu w pradze, to ktoś opisywał kiedyś, że wysłał tam jedynkę do kalibracji i wróciła OK. Serwis jest tam outosuroce'owany tak jak nasza żytnia ale wydaje się być trochę lepszy przynajmniej po ich włąsnej stronie i filmach promocyjnych. Znajdziesz je tu:

http://www.awh.cz/web/AWHSP.nsf/webframeen?OpenFrameset

januszK
    Guest

Domyślnie serwis w Berlinie

W październiku 2007 kupiłem 1D Mark III i jak się niedługo okazało z felernej serii. W styczniu następnego roku trafił na Żytnią z miernym skutkiem i ponownie w styczniu już tego roku jeszcze raz na Żytnią. Pierwsza wizyta w serwisie dała nową gumkę, następna nowy układ lustra, a efekt pracy w trybie all serwo niezadawalający. W związku z tym ponownie zarejestrowałem się na stronie internetowej gdzieś tak w marcu i oto nagle dziś odebrałem telefon z serwisu Canona w Berlinie. Przekazałem im informację, że w dalszym ciągu są problemy z AF, że już skończyła się gwarancja itp. Proponują wysłanie aparatu na mój koszt, natomiast naprawa i wysyłka zwrotna będzie na ich koszt. CZY KTOŚ Z WAS COŚ TAKIEGO PRZEŻYŁ ?. Mam pewne obawy, wysyłam w ciemno bez żadnych gwarancji powrotu sprzętu. Co Wy na to ?

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszK Zobacz posta
    W październiku 2007 kupiłem 1D Mark III i jak się niedługo okazało z felernej serii. W styczniu następnego roku trafił na Żytnią z miernym skutkiem i ponownie w styczniu już tego roku jeszcze raz na Żytnią. Pierwsza wizyta w serwisie dała nową gumkę, następna nowy układ lustra, a efekt pracy w trybie all serwo niezadawalający. W związku z tym ponownie zarejestrowałem się na stronie internetowej gdzieś tak w marcu i oto nagle dziś odebrałem telefon z serwisu Canona w Berlinie. Przekazałem im informację, że w dalszym ciągu są problemy z AF, że już skończyła się gwarancja itp. Proponują wysłanie aparatu na mój koszt, natomiast naprawa i wysyłka zwrotna będzie na ich koszt. CZY KTOŚ Z WAS COŚ TAKIEGO PRZEŻYŁ ?. Mam pewne obawy, wysyłam w ciemno bez żadnych gwarancji powrotu sprzętu. Co Wy na to ?
    Witam,
    mozesz spokojnie wysłać sprzęt, to powazny serwis i bardzo skuteczny . Ma bardzo dobra opinię na forach u sąsiadów za Odry
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek L Gitzo 5541LS

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ok - ludzie wysylaja, ale dlatego, ze cos im nie tak czy dla zasady?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ok - ludzie wysylaja, ale dlatego, ze cos im nie tak czy dla zasady?
    Z tego co piszą na dpreview to poprawa jest zauważalna i bezdyskusjyjna nawet u tych, którzy dotąd się nie skarżyli, także może dlatego warto 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów