Wow...taka lista?
W europejskich serwisach byłoby: pindolnięcie młotkiem w lustro, wytarcie ścierą od podłogi matrycy, kopnięcie korpusu dla pewności.
Ja...ja...też chcę być tak obsłużony :E
Wow...taka lista?
W europejskich serwisach byłoby: pindolnięcie młotkiem w lustro, wytarcie ścierą od podłogi matrycy, kopnięcie korpusu dla pewności.
Ja...ja...też chcę być tak obsłużony :E
Aparaty, obiektywy, lampy.
Panowie,
Warszawski Serwis Canona nadal (13.03.2009) nic nie wie o akcji dot. AF w Mark III. Przypadkiem dowiedziałem się, że zainteresowani kontrolą aparatu powinni zgłosić chęć swojego w niej udziału za pośrednictwem telefonicznej linii pomocy technicznej Canona. Nr podany jest na stronie:
http://www.canon.pl/Support/Consumer...e_numbers.aspx
Informacji na ten temat również nigdzie indziej nie znajdziecie. Póki co trwa zbieranie zgłoszeń. Od ich liczby będzie zależała decyzja Canona co do sposobu przeprowadzenia akcji na terenie Polski. Z wymiany opinii i głosów (na dpreview) tych, którzy już wzięli udział w akcji wynika, że warto wziąć w niej udział jeśli ma się zastrzeżenia do działania AF. Pozytywny efekt jest podobno wyraźnie widoczny i nie do przecenienia.
Pozdrawiam.
Czyli jest szansa na "remont" w Berlinie za pośrednictwem Canon PL...
No to co - nie rejestrujemy się?
Ja - będzie ze dwa tygodnie temu - zarejestrowałem się via Canon UK. I cisza...
EOS - conditio sine Kwanon...
Ja też tam się zarejestrowałem, ale ponieważ przez tydzień była cisza zadzwoniłem do Canona Polska i dowiedziałem się tego, co opisałem powyżej. Mam nadzieję, że widzą co robią. Mam tak dosyć tej niesprawności AF, że nie będę się wahał przed wysłaniem. Może nawet lepiej jeśli zrobią to w Berlinie?
http://forums.dpreview.com/forums/re...1211200&page=2Też się skusiłemI brought the 1Ds mk3 to the service center (JAS-Tekniikka) in my hometown on Monday, and got it back today. I also discussed about the adjustments and other general things with the technician. Summary (as I understood it):
- The upgrade is about storing new low-level tuning parameters for the AF system on the camera. These tunings are normally found using Canon's special tuning tool/software, but now Canon have upgraded the tool to provide better AF tuning parameters for the camera.
- Mechanical adjustments not needed, unless something was wrong to begin with. In my case, such adjustments were not needed.
- I was also informed that the mechanical mirror-related problems that plagued some of the 1D mk3's were corrected before the 1Ds mk3's mirror box assembly was mass produced, meaning that those problems are indeed unique to the 1D mk3. Previously, I also heard one of them mention that the original mechanical 1D mk3 fault could be seen with bare eyes when shooting a rapid burst and looking into the mirror box at the same time (maybe not while it was still mounted in the camera, though - I don't know).
I also asked about the fact that I have occasionally heard the mirror in my camera return a bit more slowly than usual... as if there were a slight delay between the shutter and the mirror flipping back. I was concerned about this being an indication of something being "almost" stuck in there. Anyway, they replied that there are multiple sensors inside the mechanism that would store error codes into memory in case something was wrong, but no such indications were found.Aparat ma wrócić jakoś na początku tygodnia.
puszki wysyła sie bezpłatnie do Wilich \DE po uprzednim zgłoszeniu w www.canon.de ..stąd otrzymujesz UPS Label i wysyłasz na ich koszt sprzet ..przebiega to bardzo sprawnie 3-4 dni ......a ze canon.pl dał ciała ..bez komentarzy![]()
pozdrawiam
Tomasz
W skrócie, "technik powiedział":
- kalibracja punktów AF z użyciem "nowego lepszego narzędzia"
- bez zmian mechanicznych
- poprzedni fix (mechaniczny) był tylko dla 1D (nie Ds), bo w tym drugim błędy w konstrukcji zostały wykryte odpowiednio wcześnie.
W ogóle na dpreview opinie raczej pozytywne... pozostaje trzymać kciuki.
Ostatnio edytowane przez muflon ; 22-03-2009 o 18:30
Innymi słowy, można się domyślać, że Canon.PL uzależnia zakup "nowego lepszego narzędzia" od liczby zainteresowanych.PL?
EOS - conditio sine Kwanon...