Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 136

Wątek: 1D/s MarkIII new fw - in addition to the sub mirror fix issued earlier by Canon ;)

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzwoniłem dziś do Canon DE (Willich) pod 0180 500 6022. Kazano mi wysłać body na adres FOTO-SERVICE-TEAM GREB GMBH Max-Planck-Str. 16 63303 Dreieich. Dziwnie. Po odwiedzeniu ich strony, nie napawa mnie to optymizmem http://www.foto-service-team.de/ . Może ktoś już tam wysyłał? Jak wrażenia? Myślałem że jak zadzwonię do Willich, będę mógł do nich wysłać body, a tu taka niespodzianka.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    [*]nikt - łącznie z Canonem - nie wie, które z aparatów znajdujących się już na rynku mają to szczęście, że ich podzespoły się w tych granicach mieszczą.[/LIST]
    Toteż reakcja Canona wydaje się całkowicie racjonalna. A to że nas wkurza, to również jest zrozumiałe.
    Z tego wynika jeszcze jedna rzecz. Taka nietolerancja może dawać różne efekty w różnych body. W jednych mniejsze w innych większe. Sprawą użytkownika będzie czy uzna, że jego aparat jest ok. czy nie. Zatem rozpiętość interpretacji jest olbrzymia, bo może ktoś mieć np. "zepsuty" aparat którym robi zdjęcia w takich warunkach, że problem się nie ujawnia. Potem go sprzeda komuś innemu (jako idealnie sprawny) i problemy się pojawią. To może wywoływać skrajne zamieszanie w opiniach ludzi na ten temat.
    Echh.... Canon narobił sobie i przede wszystkim ludziom zamieszania przez niedbalstwo :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Rzeczywiście - to, co w tej chwili się dzieje - nie są znane jakiekolwiek konkrety, karmi się ludzi marketingową papką bez konkretów, za to z dużą ilością słów w stylu "może", "część", "niektóre" itp, to jest nieco śmieszne.
    Aparat jest na rynku już ponad 2 lata. To jeden z flagshipów Canona...i takie jaja...ehh.

Z drugiej strony, napiszę trochę prywaty:

Jak już wcześniej pisałem, zdecydowałem się jednak 'zaryzykować' i posłałem Marka do serwisu w UK. Kolega Dzygit-Dublin mi gwarantował, że szybki czas realizacji tej sprawy "to tylko w Erze".
    Otóż Marek został dostarczony do serwisu w piątek rano. Dzisiaj rano, tj. w poniedziałek (święto na Wyspach!) dostałem info że sprzęt jest naprawiony i gotowy do wysyłki.
    Jeszcze nie mam Marka w rękach, więc sprawa nie jest zakończona, ale wygląda na to, że jednak nie tylko w Erze :P
    No chyba że Angole mają w takim głębokim poważaniu Zieloną Wyspę, że sprzęt z Irlandii jest olewany.
    W każdym razie to do tej pory kolana mi się gną z wrażenia dot. współpracy z tym serwisem. Wrażenia jak najbardziej pozytywnego.

Jak dostanę sprzęt i potestuję, napiszę czy i co jest lepciejsze/gorsze...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

januszK
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Dzwoniłem dziś do Canon DE (Willich) pod 0180 500 6022. Kazano mi wysłać body na adres FOTO-SERVICE-TEAM GREB GMBH Max-Planck-Str. 16 63303 Dreieich. Dziwnie. Po odwiedzeniu ich strony, nie napawa mnie to optymizmem http://www.foto-service-team.de/ . Może ktoś już tam wysyłał? Jak wrażenia? Myślałem że jak zadzwonię do Willich, będę mógł do nich wysłać body, a tu taka niespodzianka.
    Ja natomiast wysłałem dziś do Willich. Z niecierpliwością oczekuje rezultatów.

Początki nałogu

Domyślnie

A ja...dostałem z powrotem Marka.

Oprócz aparatu dostałem list, w którym Canon na klęczkach bardzo przeprasza za ten problem i w ogóle i że ojej i całkiem..., oraz listę tego, co w aparacie zrobiono - a tam...nic konkretnego, ot napisano, że przeprowadzono testy i poprawki o których była mowa w wiadomym ogłoszeniu No i że zaglądnięto do AF. Czyli nie wiem co dłubali

Minusik: mimo, że prosiłem, serwis nie wydobył mi paproszka z okolic pryzmatu.
    Plusik: mimo, że nie prosiłem, serwis mi wypucował matrycę.

A 'jak działa'? Wydaje się że lepiej, co nie znaczy jednak że jest kosmicznie pięknie - ale cała prawda wyjdzie w "życiu".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    A ja...dostałem z powrotem Marka.

Oprócz aparatu dostałem list, w którym Canon na klęczkach bardzo przeprasza za ten problem i w ogóle i że ojej i całkiem..., oraz listę tego, co w aparacie zrobiono - a tam...nic konkretnego, ot napisano, że przeprowadzono testy i poprawki o których była mowa w wiadomym ogłoszeniu No i że zaglądnięto do AF. Czyli nie wiem co dłubali

Minusik: mimo, że prosiłem, serwis nie wydobył mi paproszka z okolic pryzmatu.
    Plusik: mimo, że nie prosiłem, serwis mi wypucował matrycę.

A 'jak działa'? Wydaje się że lepiej, co nie znaczy jednak że jest kosmicznie pięknie - ale cała prawda wyjdzie w "życiu".
    witam

Ja swojego odebralem wczoraj , to samo co u kolegi list od canon ble ble ble.......... i zero szczegolow. Af nie ruszany no bo po co maja czytac listy ( jak bylo + 10 tak nadal jest ahaha super szkla maja tam )
    chyba wsio szlo na masowa sprzwdzanie i nic pozatym , czy cos wymienili nie wiem bo nic nie pisali , lustro i sensor czysty czyli ktos cos robil cos ....

Pozdrawiam Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

Dzygicie, coś może być na poważnie z tymi +10...
    Bo tak się składa, że odkryłem że mój 1D3 również obecnie musi przejść na to ustawienie.
    Czyżby maszynka w serwisie UK miała taką stałą wadę? :E
    To gdzie oni ją wyślą do kalibracji, do Japonii? Heheh...

Przy okazji, mały OT:
    Czy ktoś zna jakieś inne niż zdjęcia 'tabelki', lub zdjęcia obrazka z kółkowym wzorem wyświetlanym na monitorze, metody domowe na sprawdzenie FF/BF?
    Wiem że ta pierwsza opcja jest najbardziej popularna - ale jakoś niezbyt dokładna.
    Mam nadzieję że mnie za to pytanie moderatorstwo pokrzywą po pupce nie spierze :P

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli zastosujesz te wszytkie "dobre rady", to w domu więcej wycisnąć się nie da:
    • Ustaw ostrość i kontrast JPEG w aparacie na maksymalne wartości - to "działa" od razu na podgląd LV i w komputerze.
    • Ustaw przesłonę na maksymalny otwór (w zoomie na długim końcu).
    • Ustaw "One shot" i "Center point".
    • Załóż aparat na statyw i podepnij go do komputera z zainstalowanym EOS Utility, za pomocą którego guzików "<" ">" ustawiaj ostrość manualnie przy włączonym oknie powiększenia (ostatnia wersja ma nawet opcję 200%).
    • Jeśli nie masz pod ręką komputera - sprawdzaj na LV z powiększeniem x10, włącz MLU i opóźnienie 2s.
    • Weź kolorową gazetę jako cel i ustaw prostopadle w odległości ok. 20x ogniskowa.
    • Włącz lampy (byle nie świetlówki).

Baw się dobrze
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał

Domyślnie

witam... w najblizszym czasie czeka mnie wizyta na żytniej w celu czyszczenia matrycy w mojej DeSce.... i seryjnie nie wiem jush czy cokolwiek im napomknąć o tym regulowaniu AF, dzis widziałem tez jakis artykuł że z powodu jakiejs wady fabrycznej na matrycy mogą pojawiać się plamki po jakiejs cieczy... u mnie jakies plamki są ale co to za plamki nie mam pojęcia.... co to wogóle za posrana akcja że nie można normalnie bez strachu sprzętu do serwisu oddać... ale z drugiej strony ile razy zostawilem samochód w autoryzowanym serwisie, to jedną usterke zamieniali mi na inną... więc to jush chyba specyfika tego kraju.... tak czy inaczej... po przesledzeniu tego wątka, to chyba wysle aparat do uk na czyszczenie matrycy hehehehehehe
    i don' leave my home without my Canon

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów