Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: AF 1.8 czy Manual 1.4 ?

bisz
    Guest

Domyślnie AF 1.8 czy Manual 1.4 ?

Jestem świeży w branży, i na razie jedyne do czego doszedłęm to że na kicie daleko nie zajadę... Szukam jakiegoś stałoogniskowego 50mm i klania mi sie tutaj dylemat cenowy
    1.8 AF znajde za 300-400 PLN przy odrobinie szczescia natomiast manualne 1.4 widze juz nawet za 199 PLN chocby :

http://www.allegro.pl/item566734336_...gwarancja.html

Poza pytaniem 'czy warto', gdyz w sumie, po juz doswiadczonych frustracjach na AF w kicie, jestem sklonny zrezygnowac z tego na rzecz jaśniejszego manuala. Pytanie jest takie. Czy to co na aukcji jest, opisane dość zawile w kwestii do czego pasuje a do czego nie. Moje pytanie proste : czy pasuje do EOS 400d ?

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, w aukcji wydaje mi sie jest dosc jasno to napisane, bedzie dzialal poprzez przejsciowke/adapter Fd/EOS, taka przejsciowka moze byc z potwierdzeniem ostrosci badz bez potwierdzenia.
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pokaż swoje fotki, które zrobiłeś na kicie a koledzy z forum Ci powiedzą czy warto świeżemu w branży kupować 50mm i czy wykorzystałeś chociaż w 50% to szkło... Mam 30d + 50/1.4 i zamierzam się z zamiarem kupna jakiegoś taniego szkła(myślę o kicie) aby mieć coś zmiennoogniskowego i w późniejszym czasie zobaczyć czego mi brakuje w kicie... i otwarcie przyznaje, że jestem początkującym.
    EOS 30d + EF 50/1.4 USM + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tylko, że taka przejściówka: po primo wydłuża ogniskową, po drugie primo zmniejsza światło a po trzecie primo pogarsza jakość optyczną - działa jak telekonwerter. Więc zysk żaden. Jak już chcesz 50tkę 1.4 manualną to poszukaj czegoś na M42.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez focs Zobacz posta
    Witam, w aukcji wydaje mi sie jest dosc jasno to napisane, bedzie dzialal poprzez przejsciowke/adapter Fd/EOS, taka przejsciowka moze byc z potwierdzeniem ostrosci badz bez potwierdzenia.
    I dodatkowo przejściówka ma soczewkę, co skutkuje spadkiem jakości. Bez sensu. Po pierwsze z kita można całkiem sporo wycisnąć. Po drugie ta 50/1,8 jest całkiem ok. Nie bawiłbym się w żadne wynalazki, przejściówki itp. Ewentualnie pomyslałbym nad 1,4, ale podejrzewam, ze skoro napisałeś tego posta, to cena może byc zaporowa.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał

Domyślnie

Witam, przyłączam się do postu w takim razie bardziej opłaca się kupić AF 50 1.8 niż M 50 1.4 np ten http://www.allegro.pl/item559143782_..._manualny.html

bisz
    Guest

Domyślnie

To coprawda juz po przeskalowaniu no ale :

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adisb Zobacz posta
    Witam, przyłączam się do postu w takim razie bardziej opłaca się kupić AF 50 1.8 niż M 50 1.4 np ten http://www.allegro.pl/item559143782_..._manualny.html
    Zadałeś sobie chociaż trud przeczytania tego wątku oraz zrozumienia, co oznacza zakup obiektywu FD? W ogóle, czym Twoje pytanie różni się od pytania założyciela wątku?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna Awatar Mazaczo
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Moim zdaniem lepiej brac AF 50 1.8 bo bawiłem sie troche m42 i dosć cięzko jest wyostrzyc w punkt przy tak małym wizjerze jaki ma 400d .A co do kita to widziałem wiele pieknych zdjec z niego i trzeba go tylko umiejetnie wykorzystac.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jesli już ma byc manual to polecam Takumara 50 1.4 na gwint m42.W fd bym sie nie pchał.
    Ostatnio edytowane przez Mazaczo ; 02-03-2009 o 16:04 Powód: Automerged Doublepost
    5D/T17-35 2.8-4/C50 1.4 /C100 2.0/C70-200 4L/430EX II

bisz
    Guest

Domyślnie

Juz kumam o co chodzi z FD, no to faktycznie nie tędy droga.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów