Nie podałeś swojego dokładnego zasięgu cenowego.
Ja też jestem jak najbardziej za Bessą, ale skoro poza zasięgiem to poza zasięgiem.
Chyba nie bardzo będzie możliwe dobranie dalmierza z pomiarem światła wymiennymi obiektywami i przystępną ceną.
Od razu pominąłbym różnego typu Zorki. Natomiast co do niedrogiego i dobrego dalmierza to polecałbym.... Canony...a dokładniej Canonet..a jeszcze dokładniej Canonet model IIIG ( http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja,58.html ). I nie ma tu jakiegoś sprzętowego fanatyzmu, po prostu jest według mnie dobry: cichy..nawet za cichy, mały, lekki, z jasnym ibiektywem. Co prawda nie ma wymiennych obiektywów i innych wygód z systemu Leici albo Bessy.
Nic innego mi do głowy nie przychodzi w niskiej cenie. A może jak jednak tak chcesz ten wbudowany dobry światłomierz i żeby w przyszłości mieć inne obiektywy, to może jednak dozbierać na tą Besse i polować na Ebay'u. Bessa to naprawdę dobry sprzęt, dla niektórych (tu znów nie ma jakiegoś fanatyzmu) lepszy od Laica'i.
Tyle z mojej strony, z tańszych naprawdę polecam Canoneta. Ale może ktoś zaproponuje bardziej odpowiadające ci rozwiązanie.