Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Piłka nożna

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie Piłka nożna

Zacząłem fotografować piłkę nożną, byłem wczoraj na meczu Polonii Bytom z Wisłą Kraków (dzięki akredytacji Naszaliga.pl). W linku galeria wybranych zdjęc ze spotkania:

Naszaliga.pl

Mam canona 400d i 70-300 4-5,6 IS USM. Trochę mi ciężko złapać ostrość w odpowiednim momencie, to już zdążyłem zauwazyć Przeglądnąłem kilkaset fotek na Eurosporcie i innych galeriach, powoli mi kilka rzeczy świta ale nie umiem ich zwerbalizować Jeśli znajdzie się na tym forum specjalista od futbolu to prosze o rzeczową ocenę tych zdjęć, czy coś ze mnie będzie czy mam się zająć zdjęciami u cioci na imieninach

Do następnego meczu jest trochę czasu więc cos nieco się dowiem a i może poćwiczyć będę mieć czas.

ps. Po wczorajszym meczu już wiem że na 100% musze kupić rozkładany stołeczek, po 20 minutach stania i trzymania aparatu zaczeły mnie plecy boleć.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Dopiero zaczyna Awatar adams_bart
    Miasto
    Radom / Kraków

Domyślnie

jak dla mnie to zdjęcia są fajne dobre ujęcia... moim skromnym zdaniem ale ja nie być ekspert
    5D + GRIP + 50/1.8 + 17-40/4

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ja doradziłbym zmianę obiektywu na jaśniejszy, oczywiście jeżeli cię stać. 5.6 na długim końcu to za ciemno. Im jaśniej tym niższe ISO może być stosowane, czyli mniej szumów. Z zoomów można polecić 70-200 f/2.8, Canona lub ostatecznie Tamrona.

Odnoszę wrażenie, że u ciebie ot po prostu piłkarze sobie biegają. Przydałoby się więcej walki, więcej szarpania. Śmiesznie to zabrzmi, ale aby na zdjęciach było widać wysiłek.

Drobny przykład z dzisiaj: http://www.chemik.police.pl/m_galeri.../80/index.html

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Mnie się zdjęcia podobają, choć mocno zaszumione, więc podpisuję się pod wypowiedzią C80, jaśniejszy obiektyw=niższe ISO.
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Slomkowski
    Guest

Domyślnie

Jest jeszcze sigma 70-200/2.8 Bardzo popularny w kregu szczecinskich foto sportowych.
    Na fotach, faktycznie jak ktos wspominal, wiecej walki by sie przydalo.

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

robiłąm kosza z sigmą, brat (lechu84) tez nią robi na Lechu, całkiem fajnie sobie radzi.. zresztą, ma wątek w galerii sportowej na CB..

co do zdjęć - przydałoby się odszumić i już by lepiej wyglądało... momenty fajnie złapane... a pomponiarom by sie przydały lepsze pompony ^^

Domyślnie

To juz kolejny mecz, chyba czwarty. Prosze o obiektywne stwierdzenie czy się coś poprawiło od pierwszej galerii:

Naszaliga.pl

Bo nawet mi się to spodobało, podpytywałem kilku fotografów, mówili ze to niejest wielka filozofia takie fotki, a że mam możliwość "zamiany" 70-300 f/4-5.6 IS USM na 70-200 2.8 L z małą dopłatą to może się skuszę.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    (...)a że mam możliwość "zamiany" 70-300 f/4-5.6 IS USM na 70-200 2.8 L z małą dopłatą to może się skuszę.
    Hmm to ciekawe. Jeżeli naprawdę ktoś Ci oferuje aż tak tanio 70-200/2.8 (tym bardziej teraz) to ja bym uważał. To jest szkło reporterskie i często zdarzają się bardzo zajechane egzemplarze... Wiesz wysyła się szkło do serwisu na "kosmetykę" czyli smarowanie i justowanie i po tym zabiegu pochodzi Ci dobrze przy takim średnim użytkowaniu pewnie z pół roku nawet a potem się zacznie rozjeżdżać... 70-200 znajomego który foci żużel jest "sztucznie podtrzymywane przy życiu" tylko dzięki regularnym wizytom na żytniej w celu smarowania i kalibracji/co druga - trzecia wizyta justowanie, a z zewnątrz wygląda bardzo ładnie(tym bardziej jak na 7letnie szkło używane w repo żużlowym )Taka mała dygresja. Jak nie znasz dobrze sprzedającego/historii szkła to bym uważał.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Hmm to ciekawe. Jeżeli naprawdę ktoś Ci oferuje aż tak tanio 70-200/2.8 (tym bardziej teraz) to ja bym uważał. To jest szkło reporterskie i często zdarzają się bardzo zajechane egzemplarze... Wiesz wysyła się szkło do serwisu na "kosmetykę" czyli smarowanie i justowanie i po tym zabiegu pochodzi Ci dobrze przy takim średnim użytkowaniu pewnie z pół roku nawet a potem się zacznie rozjeżdżać... 70-200 znajomego który foci żużel jest "sztucznie podtrzymywane przy życiu" tylko dzięki regularnym wizytom na żytniej w celu smarowania i kalibracji/co druga - trzecia wizyta justowanie, a z zewnątrz wygląda bardzo ładnie(tym bardziej jak na 7letnie szkło używane w repo żużlowym )Taka mała dygresja. Jak nie znasz dobrze sprzedającego/historii szkła to bym uważał.
    To jest osoba która "na wyrost" kupiła tą eLkę.

A coś o zdjęciach ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Zdjęcia fajne, dobre momenty. Sam robię piłkę od jakiegoś czasu ale liga amatorska - dla drużyny znajomego i tam mi brakuje takich bardziej efektownych akcji(wślizgi np. nie są dozwolone - od razu są gwizdane) itp. a tutaj takie akcje są i dobrze! O to chodzi w końcu
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów