Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: portret w czasie zachodu słońca

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zrobie taj jak radziliście.Dzieki wszystkim za odpowiedzi

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

I pochwal się efektami

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podobno jest jeszcze taka opcja. Trzeba podejść do fotografowanej osoby i zmierzyć światło tylko na twarzy, wcisnąć blokadę ekspozycji, przekadrować i powinno wyjść cacy. Tako rzecze Bryan Peterson.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

A nie można tego zrobić na pomiarze punktowym? Mierzę na niebo - blokuję (pilnując czasu, żeby nie zejść poniżej 1/200, lampa zewnętrzna z HSS powala nam o tym zapomnieć) i wyzwalać z fleszem przy pomiarze punktowym ustawionym na twarz ? Oczywiście korekta błysku w razie potrzeby.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Clutch Zobacz posta
    Co radzi Kelby?:
    1) wyłączyć lampe
    2)skierować obiektyw w tło (niebo)
    3)wcisnąć spust migawki do połowy (ewentualnie włączyć blokade ekspozycji-AE)
    4)właczyć lampe i wycelować w postać
    5) zrobić zdjęcie
    a nie prościej użyć trybu M?
    no chyba, że tekst dotyczył kompaktów bez M...

Czy może ten tekst dotyczy tylko zewnetrznej lampy błyskowej?
    w trybie M można to robić tak samo z zewnętrzną lampą jak i z wewnętrzną.

Rozumiem że w trybie M nie można ustawić AE za pomocą przycisku "*"?
    nie można - bo w trybie M nie ma AE (bo jest M :wink

za to w trybie M przycisk "*" dotyczy blokady ekspozycji lampy błyskowej (FEL, gdy jest włączona) i to jest właśnie cały bajer takich zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    A nie można tego zrobić na pomiarze punktowym? Mierzę na niebo - blokuję (pilnując czasu, żeby nie zejść poniżej 1/200, lampa zewnętrzna z HSS powala nam o tym zapomnieć) i wyzwalać z fleszem przy pomiarze punktowym ustawionym na twarz ? Oczywiście korekta błysku w razie potrzeby.
    oczywiście że punktowo, ale wyliczyłeś tu dwie blokady ekspozycji, a to se ne da pane havranek

najprościej, jak wszyscy radzą, użyć trybu M, który ustawiamy na tło (na niebo), a następnie użyć blokady FEL punktowo na twarz i oczywiście korekta lampy na 0...-1...-2 w zależności od upodobań i mamy jakiś efekt.

przykładowe zdjęcie, które właśnie wrzuciłem do wątku o dzieciach:

1/4000 (HSS) f/4.0 iso100 lampa zewnętrzna + stofen (chyba -2ev) szkło: EF 28mm f/1.8

pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Wszystko super, ale autorowi chodzi o fotografię podczas zachodu słońca dlatego:

- lepiej aby czas naświetlania był dłuższy niż 1/200s, aby uchwycić ładne światło zastane emitowane przez zachodzące słońce,
    - trzeba dostosować temp barwy lampy błyskowej do barwy zachodzącego słońca (filtr),
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Augustów

Domyślnie

To nie mogę pomiaru światła powiązać z bocznym punktem ustawiania ostrości? Pytam poważnie. Dotąd byłem przekonany, że mogę i dlatego zaproponowałem tą metodę. Mierzę na niebo, blokuję, ostrzę używając punktu AF pokrywającego się z twarzą (skórą). Moim zdaniem druga blokada nie jest tu potrzebna. Jeśli jestem w błędzie to mnie oświećcie.
    Zdjęcie zrobione dokładnie opisanym przeze mnie sposobem. Co prawda nie canon (wtedy jeszcze hybryda Minolta A1) i nie zachód, ale cień od gęstych drzew był potworny i pierwszy plan w porównaniu z tłem był praktycznie ciemnością.

Zmierzyłem światło na wodę w tle, przekadrowałem na postać na pierwszym planie mając na nią ustawiony punkt ostrzenia i pomiar punktowy. Wyzwoliłem migawkę z fleszem skierowanym w górę z założonym ekranem odbijającym. Wybaczcie siermiężną obróbkę (zdjęcie trochę zbyt mocno wygładzone), ale to był początek mojej drogi z PS.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Wybaczcie siermiężną obróbkę (zdjęcie trochę zbyt mocno wygładzone), ale to był początek mojej drogi z PS.
    Bardzo dobrze wykombinowane z tym doświetleniem.
    Co do obróbki, to bardziej przeszkadza mi kolor skóry - jeśli pozwolisz, to zamiast opisu pokażę korektę na fragmencie:

Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkowi Zobacz posta
    Bardzo dobrze wykombinowane z tym doświetleniem.
    Co do obróbki, to bardziej przeszkadza mi kolor skóry...
    Kolor skóry to szczegół z punktu widzenie głównego problemu. Oczywiście ważny, ale dyskusyjny. Problemem może tu być skalibrowanie monitora, a raczej brak tej kalibracji. Mój monitor nie jest skalibrowany i się nie upieram, pewnie masz rację. Na odbitce jest OK, ale to może być (i pewnie jest) zasługa laboludka.
    Nadal nie ma odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie: czy punkt pomiaru światła jest powiązany z punktem pomiaru ostrości w naszych canonach ?
    Niech wypowie się ktoś, kto jest pewien odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

Nadal nie ma odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie: czy punkt pomiaru światła jest powiązany z punktem pomiaru ostrości w naszych canonach ?
    punkt pomiaru ostrosci, tzn chodzi o ta wybrana jedna z 9 ciu kratek autofocusa ? tak sie chce upewnic

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów