Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: portret w czasie zachodu słońca

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie portret w czasie zachodu słońca

Witam

Przeczytałem ostatnio w książce Scotta Kelby'ego "Sekrety mistrza fotografii" o portrecie robionym podczas zachodu słońca.Chodzi o to żeby postać nie była tylko "czarnym konturem" -jeśli zrobimy zdjęcie bez lampy i żeby postać nie była przejaskrawiona "wyprana z naturalnych kolorów" jeśli tej uzyjemy.
    Co radzi Kelby?:
    1) wyłączyć lampe
    2)skierować obiektyw w tło (niebo)
    3)wcisnąć spust migawki do połowy (ewentualnie włączyć blokade ekspozycji-AE)
    4)właczyć lampe i wycelować w postać
    5) zrobić zdjęcie

Proste...ale
    Próbowałem zrobić to moim 450d ( nie w warunkach zachodzącego słońca).
    Zamknałem wbudowaną lampe,skierowałem obiektyw w inne tło,właczyłem przycisk "*"(w canonie AE),skierowałem obiektyw na inne tło i uruchomiłem przyciskiem wbudowaną lampe.W wizjerze pojawił sie znaczek "*"(czyli wydaje sie wszystko ok)Jednak tuż po tym jak wysunałem wbudowaną lampe automatycznie zmienił sie czas naświetlania...
    Czy to tak ma być?

Czy może ten tekst dotyczy tylko zewnetrznej lampy błyskowej?

Coś już napisał Awatar optick
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A w jakich trybach pracowałeś ? Rozumiem, że ostatni zabieg w MANUAL ?

W Trybie manualnym nic nie powinno sie Tobie przestawić

No i na koniec powinieneś ustawić też siłę błysku .. powiedzmy zmniejszyć o dwie działki i ustawić błysk na drugą kurtynę .. (tego z wbudowaną chyba nie zrobimy, chodź zmianę siły błysku chyba tak)
    Ostatnio edytowane przez optick ; 28-02-2009 o 12:47
    EOS 500D szkła: Auto Revuenon 50/1.4; 135/2.8; 28/2.8 lampka 580 EX II statyw FOMEI Magnesium PRO 400 glowica FOMEI MHO10 + UV i polaryzacyjne
    KIEV19 50;/f2

Domyślnie

Czas naświetlania może się zmienić jeżeli ustawiłeś krótszy niż 1/200.
    Spróbuj tak:
    Ustaw tryb manualny.
    Skieruj aparat na tło za obiektem i ustaw prawidłową ekspozycję.
    Otwórz lampę wbudowaną.
    Ustaw pomiar lampy wbudowanej na wielosegmentowy.
    Zrób zdjęcie.
    Jeżeli postać będzie przepalona/niedoświetlona - skoryguj ekspozycję lampy.
    Ostatnio edytowane przez krzysztofr ; 28-02-2009 o 13:11

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

hmm robiłem to w trybie Av.teraz w manualu niestety nie włacza sie AE (tzn jak wciskam "*" nie wyswietla sie w wizjerze...:/ musze chyba doczytać jeszcze instrukcje...

Domyślnie

Bo w trybie manualnym wszystkie parametry ustawia się ręcznie (iso, przesłona, migawka)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    Bo w trybie manualnym wszystkie parametry ustawia się ręcznie (iso, przesłona, migawka)

tak o tym wiem

czyli rozumiem że dokonuje pomiaru powiedzmy w trybie Av (zapamietuje parametry) i przelaczam sie do manuala i ustawiam wczesniej zmierzone wartości.(tylko po co w tym wypadku blokada ekspozycji..)skoro i tak musze zmienic potem tryb fotografowania.(wartosci zapamietane w trybie półautomatycznym nie zostana zapamietane przesz aparat-jesli tuż po pomiarze przełacze sie na manuala?
    Rozumiem że w trybie M nie można ustawić AE za pomocą przycisku "*"?
    Sorry za te "trudne" (dla niektórych śmieszne) pytania dopero sie ucze :-D
    Ale kto nie pyta nie błądzi:-D

Domyślnie

Nie musisz przełączać do Av. W przypadku korzystania z lampy lepiej używać trybu manualnego, gdyż daje pełną kontrolę nad zdjęciem.
    Na dole wizjera masz drabinkę ekspozycji (od -2 do +2). Parametry ustawiasz tak aby migający wskaźnik wskazywał 0 (środek drabinki).
    Ogólnie zacznij od iso 100 i czasu naświetlania 1/200, przesłonę domknij tak żeby ekspozycja była prawidłowa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez optick Zobacz posta
    i ustawić błysk na drugą kurtynę ..
    A to niby w jakim celu przy portrecie? Chyba, że fotografujemy przy użyciu lampy obiekt (osobę) w ruchu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Chodzi o to żeby postać nie była tylko "czarnym konturem" -jeśli zrobimy zdjęcie bez lampy i żeby postać nie była przejaskrawiona "wyprana z naturalnych kolorów" jeśli tej uzyjemy.
    Najprostszym rozwiązaniem problemu jest lampa z założonym filtrem CTO (lub jakąś słabszą wersją, np 1/4 lub 1/2).

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Nie wiem co tam Pan Kelby napisał. W ostatnie wakacje robiłem podobne portrety w scenerii zachodzącego słońca. Generalnie tak jak wcześniej Koledzy radzili - zmierz ekspozycję dla tła, najlepiej w trybie manualnym; ustaw stosowną kombinację przysłony i czasu dla tej ekspozycji, pamiętając by czas nie był krótszy niż czas synchronizacji dla błysku w Twoim korpusie (może się okazać nawet przy ISO 100, że liczba przysłony będzie relatywnie duża rzędu 11, 13). Otwórz lampę, wprowadź ujemną korektę dla błysku, zaczynając od -2, wykadruj i zrób zdjęcie, a najlepiej całą serię, zmieniając wartości korekty dla błysku, a nawet korygując +/- wartości ekspozycji dla tła (światła zastanego). W serii kilku, kilkunastu zdjęć któreś na pewno okaże się optymalne.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów