Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
Sprawdziłem zoomem 4x przed płaskim lustrem (obejmując przy każdej ogniskowej całe lustro) - mieli rację - aparat w odbiciu pozostaje tej samej wielkości.
Tak, nietrudno to wytłumaczyć, choćby patrząc na ponizszy wykres:

Nie sugeruję przez to, że człowiek może sobie zmieniac ogniskową w oku.. zaznaczyłem tylko skrajne kąty przez które człowiek, patrząc na lustro zobaczy całą swoja sylwetkę (tutaj przyp. wertykalny). Widzimy faktycznie, że ta osoba jako jednyna będzie odwzorowana na odbiciu w tej samej wielkości, natomiast inne przedmioty (jak tutaj softbox) w róznych, w zależności, czy będa przed modelem, czy za. Nie wiem, czy to najszczęśliwsze określenie (zmieniają wielkośc odbcia), bo w zasadzie ich nie zmieniają, tylko możemy w lustrze zobaczyć ich większą lub mniejszą część (czego ograniczenie stanowi wielkość samego lustra).

Wniosek: W cytowanym fragmencie autor myślał jedak o powierzchniach płaskich albo nie brał pod uwagę soczewkowania powierzchni niepłaskich.
Aż mi się nie che wierzyć (jesli nasze rozumowania są słuszne), żeby autorzy tego nie sprawdzili (a co gorsze pomylili rozdziały, w których mieli to zamieścić).

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
facet i dzieciak stoja na piasku. Zajmuja tak prawie gorna 1/3 ekranu. I kamera "odjezdza" w tyl, ukazujac coraz wiecej - bardziej od nich oddalonego piasku, ale jednoczesnie oni nadal zajmuja gorna 1/3 ekranu...
My tu mówimy o odbiciach.. Poza tym, bez zmiany ogniskowej, sobie tego nie wyobrażam..:-)

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie