Pokaż wyniki od 1 do 10 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Masz mistrzu, specu od optyki ten "niezmiernie trudny" przypadek

Fota jest z szajsowatego 50L .Widać że gość na środku jest wyraźnie bardziej rozmazany niż siedzący dalej od niego po bokach przy prawej i lewej krawędzi zdjęcia.
    MMM, zlituj się - przysyłasz link do fotki obrobionej w PSie i to ma być ten przykład? Skąd wiesz czy facet cropował, blurował i cholera wie co jeszcze robił w ramach obróbki? Tyle czasu szukałeś i przysyłasz obrobionego jpga o wymiarach znaczka? Porażka... ala doceniam starania. Faktycznie: facet w środku jest zblurowany bardziej niż ten z brzegu Jest to tym bardziej dziwne, że siedzi wyraźnie przed tymi z brzegu... PS rulez (co zresztą widać po metryce pliku)
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    MMM, zlituj się - przysyłasz link do fotki obrobionej w PSie i to ma być ten przykład? Skąd wiesz czy facet cropował, blurował i cholera wie co jeszcze robił w ramach obróbki?
    Jak widzisz palnąłeś bzdurę i teraz ciężko ci się z niej wycofać skoro wypisujesz taki głupstwa.
    Przykład jest bardzo dobry, a zakładanie że ktoś tam zblurował sobie akurat tylko środek a boki mniej jest po prostu śmieszne :-).

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Tyle czasu szukałeś i przysyłasz obrobionego jpga o wymiarach znaczka?
    Niczego nie szukałem bo podałem już wcześniej dobry przykład i naprawdę mam ciekawsze rzeczy do roboty niż zajmowanie się teraz każdym marudzącym userem z CB, który się uparł żeby mu coś udowadniać. Foto mi się przypadkiem nawinęło i dlatego odświeżyłem wątek.
    A rozmiar 800px to nie znaczek więc już nie pisz takich rzeczy bo znowu robi się to śmieszne :-) Zresztą przy większym rozmiarze pewnie padłby argument że na małej odbitce nie będzie tego widać

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Dal tych, dla ktorych opisywane zjawisko ma ogromne znaczenia, mozna sprobowac np.:
    To nie chodzi o to że ma to jakieś "ogromne" znaczenie, ale jeśli można kupić lepszy obiektyw z mniejszą winietą od użytego w przykładzie 50L to go kupiłem i mam Canona gdzieś a zapłaciłem 3 razy mniej :-)
    Cropowanie z szerszego kadru jest mało sensownym rozwiązaniem bo przy większej odległości potrzebnej aby taki szerszy kadr uzyskać GO się w całym kadrze zwiększa.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 13-04-2009 o 23:36

Uprawnienia umieszczania postów