Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nadal nie widze jak spadek swiatla ma tu powodowac wzrost ostrosci
    Do rozwazenia:

A) krotkowidz to wie - zmruzenie oczu powoduje zwiekszenie GO, dokladnie tak samo jak z przeslona
    B) a propo filtru polowkowego - to nie o taki spadek swiatla chodzi, to czy np. robisz ten sam motyw w dzien sloneczny, czy w dzien pochmurny, czy w nocy - na tej samej przeslonie - nie spowoduje zmiany GO

To by oznaczalo, ze w przypadku winiety - nie chodzi o zaciemnienie spowodowane "ciemniejszym" obiektem fotografowania, ale zaciemnienie, ktorego rezultaty moznaby porownac do zmniejszenia przeslony.

Tu jak sie domyslam jest rozbieznosc miedzy niektorymi z Was. Ja sam wnioskow nie wyciagam, to nie moja dzialka, ale moze to co napisalem pozwoli jakos bardziej wyjasnic owe rozbieznosci..?
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Nie rozumem po co ta dyskusja skoro MMM pokazał na przykładach ze GO rośnie w narożnikach(winietujących)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no dobra, ja to wszystko rozumiem. ale to nadal wraca do punktu wyjsciowego - do stwierdzenia, ze sa cechy ukladow optycznych, ktore wplywaja na zwiekszenie winiety i sa cechy (czasem te same), ktore zwiekszaja GO. ale te dwa stwierdzenia nie implikuja, ze z winietowania wynika wieksza GO. i to sa caly czas zupelnie inne wnioski.

zgadzam sie z teza, ze w przypadku obiektywow o duzej swiatlosile wysoce prawdopodobne jest silne winietowanie i wieksza GO po bokach kadru - tym bardziej, im bardziej obiektyw szerokokatny. to wynika, jakby nie patrzec, z praw optyki - dokladnie tak jak to opisujecie. ale samo z siebie winietowanie nie zwieksza GO. ot, przez kompletnie idiotyczny dowod niewprost: zalozyc sobie filtr typu winietujacego na obiektyw i tym sie roznia zjawiska skorelowane od implikujacych sie
    Jak dawno tutaj nie zaglądałem.. (-:
    Jeśli na prawdę chcesz zrozumieć problem, przeczytaj wątek od początku. Tłumaczenie było by powtórzeniem tego, co zostało już co najmniej kilka razy napisane, nie tylko w tym wątku.
    Zupełnie nie wiem, po co mieszać w to ogniskową, światło itd itp. To zjawisko dotyczy każdego szkła.. otworka również.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Gdybyś się przez chwilę zastanowił pisząc, że wzrost GO w rogach 24, 35 i 50L widać gołym okiem, to byś wiedział, jak niezmiernie trudno jest znaleźć taką sytuację zdjęciową, w której jest to prawda (za wyjątkiem płotu z front focusem).
    Masz mistrzu, specu od optyki ten "niezmiernie trudny" przypadek

Fota jest z szajsowatego 50L .Widać że gość na środku jest wyraźnie bardziej rozmazany niż siedzący dalej od niego po bokach przy prawej i lewej krawędzi zdjęcia.

Uzależniony

Domyślnie

Tak z innej beczki nt tego zdjecia. Bokeh na rogach jest dla mnie dziwny, gosc po lewej jest faktycznie ostrzejszy od tego w srodku, ale rozmycie jest dziwne, wyglada jakby zdjecie bylo poruszone. W srodku nie ma tego efektu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Tak z innej beczki nt tego zdjecia. Bokeh na rogach jest dla mnie dziwny, gosc po lewej jest faktycznie ostrzejszy od tego w srodku, ale rozmycie jest dziwne, wyglada jakby zdjecie bylo poruszone. W srodku nie ma tego efektu.
    To dlatego że GO w narożnikach zwiększa się nieprostopadle do osi optycznej. Popatrz na wyjaśnienie efektu "kocich oczek" to zobaczysz o co chodzi.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Masz mistrzu, specu od optyki ten "niezmiernie trudny" przypadek

Fota jest z szajsowatego 50L .Widać że gość na środku jest wyraźnie bardziej rozmazany niż siedzący dalej od niego po bokach przy prawej i lewej krawędzi zdjęcia.
    MMM, zlituj się - przysyłasz link do fotki obrobionej w PSie i to ma być ten przykład? Skąd wiesz czy facet cropował, blurował i cholera wie co jeszcze robił w ramach obróbki? Tyle czasu szukałeś i przysyłasz obrobionego jpga o wymiarach znaczka? Porażka... ala doceniam starania. Faktycznie: facet w środku jest zblurowany bardziej niż ten z brzegu Jest to tym bardziej dziwne, że siedzi wyraźnie przed tymi z brzegu... PS rulez (co zresztą widać po metryce pliku)
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Efekt opisywany przez MMM widac. Na ile jest on istotny? To juz chyba kazdy sam sobie oceni. Dal tych, dla ktorych opisywane zjawisko ma ogromne znaczenia, mozna sprobowac np.:
    - kadrowac szerzej, a w post processingu wycinac objete winieta obszary, najlepiej uzywajac matryc o wiekszej rozdzielczosci
    - w ogole nie przejmowac sie GO, nawet uzywac mniejszych przeslon, a pracowac nad glebie w post processingu w PS (jest mnostwo wtyczek do tego)

Wiem, ze zadne rozwiazanie nie jest idealne, oba maja jakies wady.

PS: Przykladowe wtyczki:
    http://www.alienskin.com/bokeh/examples-highlights.aspx
    http://www.alienskin.com/bokeh/examples-depth.aspx
    http://www.ononesoftware.com/detail.php?prodLine_id=35
    http://www.dofpro.com/overview.htm
    Pozdrawiam!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MMM, zlituj się - przysyłasz link do fotki obrobionej w PSie i to ma być ten przykład? Skąd wiesz czy facet cropował, blurował i cholera wie co jeszcze robił w ramach obróbki?
    Jak widzisz palnąłeś bzdurę i teraz ciężko ci się z niej wycofać skoro wypisujesz taki głupstwa.
    Przykład jest bardzo dobry, a zakładanie że ktoś tam zblurował sobie akurat tylko środek a boki mniej jest po prostu śmieszne :-).

Tyle czasu szukałeś i przysyłasz obrobionego jpga o wymiarach znaczka?
    Niczego nie szukałem bo podałem już wcześniej dobry przykład i naprawdę mam ciekawsze rzeczy do roboty niż zajmowanie się teraz każdym marudzącym userem z CB, który się uparł żeby mu coś udowadniać. Foto mi się przypadkiem nawinęło i dlatego odświeżyłem wątek.
    A rozmiar 800px to nie znaczek więc już nie pisz takich rzeczy bo znowu robi się to śmieszne :-) Zresztą przy większym rozmiarze pewnie padłby argument że na małej odbitce nie będzie tego widać

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Dal tych, dla ktorych opisywane zjawisko ma ogromne znaczenia, mozna sprobowac np.:
    To nie chodzi o to że ma to jakieś "ogromne" znaczenie, ale jeśli można kupić lepszy obiektyw z mniejszą winietą od użytego w przykładzie 50L to go kupiłem i mam Canona gdzieś a zapłaciłem 3 razy mniej :-)
    Cropowanie z szerszego kadru jest mało sensownym rozwiązaniem bo przy większej odległości potrzebnej aby taki szerszy kadr uzyskać GO się w całym kadrze zwiększa.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 13-04-2009 o 23:36

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Widać że gość na środku jest wyraźnie bardziej rozmazany niż siedzący dalej od niego po bokach przy prawej i lewej krawędzi zdjęcia.
    Winietowanie tego typu które daje kocie oczka rzeczywiście mogłoby produkować wiekszą GO.

Jednakowoż, trudno ten efekt odróznić od tzw. po polsku ****atury pola. :-|

Jasne obiektywy niekoniecznie są ostrzejsze w środku.

http://diglloyd.com/diglloyd/2009-01-blog.html

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów