Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
24L fakt, winieta spora ale na 2.0 juz masz taka jak na 16-35@24mm 2.8 a na 1.8 tez nie jest zle
Wg testów to nie jest tak jak mówisz
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=1
Oba szkła mają przy 2.8 zbliżone winiety. 16-35 przy ogniskowej 24mm "korzysta" z tego że zbiera światło przez otwór dla 35/2.8 i dlatego przy 24mm winietuje niewiele.

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
oczywiscie mozna sobie zadac pytanie czy warto dawac za to 5000 zł? coz... to juz kwestia indywidualna, Ty uzywasz 16-35, na ktory sporo ludzi jedzie i uwaza go za shita, ktory kosztuje podobnie do 24L jak by nie patrzec...

Twoje agrumenty za wyzszoscia 16-35 nad 24L do mnie nie przemawiaja, mnie przy 16-35 trzyma tylko i wylacznie 16mm, ktore mi sie przydaje na weselach i czasami w reportazu,
Ale jakie są moje argumenty za 16-35 II? Przecież nic o nim nie pisałem :-). Nie wybrałem 16-35 II dlatego że jest lepszy optycznie od 24L, tylko dlatego że póki co dla mnie jest przydatniejszy, pozwoli nauczyć się korzystania z szerokiego kąta (24-35) i daje od biedy w miarę sensowne światło przy fotografowaniu ludzi. A że obrazki z 24L mi się nie podobają to inna bajka.