Pokaż wyniki od 1 do 10 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    DjVu potrzebne.
    Fajnie Bahrd, ale ja prosiłem o jeden wykres, a nie 200-stu stronicową książkę.. Mimo to, dzieki, napewno przyda się w przyszłości, choć nie studiuję optyki na poziomie inżynierskim;-)

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Lata świetlne temu dodałem na CB coś takiego:
    O cos takiego mi chodziło.. Wychodzi tu przy okazji pierwszy, podstawowy błąd, który powtarza się na schematach, zamieszczanych w necie o których mówiłem; że punkt skupienia promieni swietlnych zaznacza się na matrycy, a przecież to bzdura.. Co ciekawe, Twoje rysunki (o ile wystarczająco dobrze rysowane) potwierdzają po części teorię MMM, o mniejszym krążku rozproszenia na brzegach kadru, ale nic nie wskazuje tu na winietę..:wink:

Przymykanie przysłony zaczyna efektywnie działać w brzegu kadru od pewnej wartości, wcześniej ograniczane jest jedynie światło w centrum kadru.
    No tak, logiczne, bo przymykanie zacznie redukowac winietę, dopiero, gdy centrum kadru osiągnie jej poziom jasności [winiety]
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 28-02-2009 o 00:46
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów