Pokaż wyniki od 1 do 10 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Główny wpływ na głębie ostrości ma wielkość przysłony a właściwie tzw. stożek którego podstawę tworzy otwór przesłony a wierzchołek pojedynczy piksel matrycy.
    No właśnie, i teraz wyobraź sobie że im dalej od środka soczewki tym stożek ma mniejszą podstawę bo część światła która tą podstawę stożka buduje po prostu w ogóle nie dociera do obiektywu ze względu na mały rozmiar soczewki wejściowej lub jakieś inne czynniki wynikające z konstrukcji obiektywu.

Każdy 'punkt' światła na matrycy jest tworzony przez zogniskowane w tym miejscu światło. W przypadku nieostrości, światło, które tworzy krążek może się znajdować częściowo poza zasięgiem soczewki obiektywu i to jest całe wyjaśnienie tej zagadki.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 27-02-2009 o 23:19

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    im dalej od środka soczewki tym stożek ma mniejszą podstawę bo część światła która tą podstawę stożka buduje po prostu w ogóle nie dociera do obiektywu
    Hmm.. Rzeczywiście, coś w tym jest..:-) W takim razie wg Twojego tłumaczenia, przednia soczewka działa jako swego rodzaju większa przysłona, która w zależnosci od jej wielkosci zmniejsza, lub zwiększa ilość światła docierającego do obiektywu. ok, mniej więcej by się zgadzało, ale..
    biorąc pod uwage fakt, że światło, które juz przeszło przez soczewkę, musi potem jeszcze przejśc przez tą "wlaściwą" przyslonę, zostać poddane interferencji, to nie ma większego znaczenia, czy sczewka z brzegów kadru zebrała więcej swiatla, bo i tak bedzie (powinno być) to interpretowane jako mniejsza ilośc swiatła, czyli zwykłe niedoświetlenie, tyle że jedynie z brzegów kadru..

PS: Dobra MMM, po podanym przez Ciebie zdjęciu już chyba wymiękam w tym temacie..ale i tak jeszcze raz musze to przeanalizować..:-)
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 27-02-2009 o 23:41
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No właśnie, i teraz wyobraź sobie że im dalej od środka soczewki tym stożek ma mniejszą podstawę bo część światła która tą podstawę stożka buduje po prostu w ogóle nie dociera do obiektywu ze względu na mały rozmiar soczewki wejściowej lub jakieś inne czynniki wynikające z konstrukcji obiektywu.
    To - wydaje się - jest nieco niefortunne sformułowanie.
    Sam rozmiar soczewki działa jak przysłona - całkowicie, a nie tylko częściowo, odcinając światło (zmniejszając podstawę stożka).
    Może lepiej byłoby powiedzieć, że promienie padające od obiektów z brzegów kadru odbijają się na przeciwległych powierzchniach soczewki, a nie załamują?
    Stąd te elipsy na zdjęciu. Zresztą jak inaczej by można wytłumaczyć, że zmniejszanie otworu przysłony eliminuje winietę?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Może lepiej byłoby powiedzieć, że promienie padające od obiektów z brzegów kadru odbijają się na przeciwległych powierzchniach soczewki, a nie załamują?
    Może i masz rację,ale jesli już tutaj jesteśmy, to ma ktoś może wykres (taki dokładny, szczegółowy) jak przebiega światło w obiektywie (razem z ogniskoweniem itp) dla danego przedmiotu? Bo z tego co przedstawiają zamieszczane schematy, to często pokazane jest to tylko pobieżnie, (linie symbolizujące wiązkę swiatła, ogniskową i matrycę), nie da się z tego wywnioskować z jakiego obszaru np światło jest "zbierane", jaką rolę odrgywa przysłona (bo prawie wcale jej się na takich schematach nie uwzględnia)i tym podobne pierdółki..:-) wiem, że znowu o jakieś banały z kosmosu proszę, no ale opieranie wiedzy na tak niedokładnych schematach, jakie się zamieszcza w necie nie jest zbyt pewne w dziesiejszych czasach:-)

PS: W przypadku winietowania dwóch podanych szkieł, dla mnie również różnica jest kolosalna..:-)
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 28-02-2009 o 00:05
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Może i masz rację,ale jesli już tutaj jesteśmy, to ma ktoś może wykres (taki dokładny, szczegółowy) jak przebiega światło w obiektywie (razem z ogniskoweniem itp) dla danego przedmiotu? Bo z tego co przedstawiają zamieszczane schematy, to często pokazane jest to tylko pobieżnie, (linie symbolizujące wiązkę swiatła, ogniskową i matrycę), nie da się z tego wywnioskować z jakiego obszaru np światło jest "zbierane", jaką rolę odrgywa przysłona (bo prawie wcale jej się na takich schematach nie uwzględnia)i tym podobne pierdółki..:-) wiem, że znowu o jakieś banały z kosmosu proszę, no ale opieranie wiedzy na tak niedokładnych schematach, jakie się zamieszcza w necie nie jest zbyt pewne w dziesiejszych czasach:-)

PS: W przypadku winietowania dwóch podanych szkieł, dla mnie również różnica jest kolosalna..:-)
    Lata świetlne temu dodałem na CB coś takiego:

Może się Wam przyda w rozważaniach, choć odrobinkę źle rozrysowałem dla fisheye'a.

Domyślnie

DjVu potrzebne.
    Fajnie Bahrd, ale ja prosiłem o jeden wykres, a nie 200-stu stronicową książkę.. Mimo to, dzieki, napewno przyda się w przyszłości, choć nie studiuję optyki na poziomie inżynierskim;-)

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Lata świetlne temu dodałem na CB coś takiego:
    O cos takiego mi chodziło.. Wychodzi tu przy okazji pierwszy, podstawowy błąd, który powtarza się na schematach, zamieszczanych w necie o których mówiłem; że punkt skupienia promieni swietlnych zaznacza się na matrycy, a przecież to bzdura.. Co ciekawe, Twoje rysunki (o ile wystarczająco dobrze rysowane) potwierdzają po części teorię MMM, o mniejszym krążku rozproszenia na brzegach kadru, ale nic nie wskazuje tu na winietę..:wink:

Przymykanie przysłony zaczyna efektywnie działać w brzegu kadru od pewnej wartości, wcześniej ograniczane jest jedynie światło w centrum kadru.
    No tak, logiczne, bo przymykanie zacznie redukowac winietę, dopiero, gdy centrum kadru osiągnie jej poziom jasności [winiety]
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 28-02-2009 o 00:46

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    O cos takiego mi chodziło.. Wychodzi tu przy okazji pierwszy, podstawowy błąd, który powtarza się na schematach, zamieszczanych w necie o których mówiłem; że punkt skupienia promieni swietlnych zaznacza się na matrycy, a przecież to bzdura.. Co ciekawe, Twoje rysunki (o ile wystarczająco dobrze rysowane) potwierdzają po części teorię MMM, o mniejszym krążku rozproszenia na brzegach kadru, ale nic nie wskazuje tu na winietę..:wink:
    Winietę widać po tym, że w miejscach bokehu (czerwone linie) światło pada na mniejszą powierzchnię. Jest to równoznaczne z tym, iż w punktach skupienia (czarne linie) również dotrze mniejsza ilość promieniowania.

Powiem to prosto z mostu: o fizyce w sensie wzorów, teorii.. nie mam bladego pojęcia Do swoich wniosków dotarłem bawiąc się manualami

Mamy już prawie sobotę, więc chyba najwyższa pora do spania. Dobrej nocy

Domyślnie

Dlatego gdzieś wyżej napisałem, że to niefortunne sformułowanie
    Dobra, znalazłem, dzieki!:wink:

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Winietę widać po tym, że w miejscach bokehu (czerwone linie) światło pada na mniejszą powierzchnię.
    Taa.. właśnie po przeanalizowaniu sobie tego dokładnie uświadomiłem sobie, że zaprzeczyłem faktowi nazywając go bzdurą, samemu przy okazji mowiąc bzdurę.. Gdy patrzyłem na te wykresy, nie wiem czemu, ale utkwilo mi w głowie, że wszystkie przedmioty (bez względu na ich wielkość) są zobrazowane na matrycy jako jeden punkt (tak to mniej więcej wygląda:grin. Ale dośc gadania, jutro się tym zajmiemy..

Uprawnienia umieszczania postów