Jak widzisz palnąłeś bzdurę i teraz ciężko ci się z niej wycofać skoro wypisujesz taki głupstwa.
Przykład jest bardzo dobry, a zakładanie że ktoś tam zblurował sobie akurat tylko środek a boki mniej jest po prostu śmieszne :-).
Niczego nie szukałem bo podałem już wcześniej dobry przykład i naprawdę mam ciekawsze rzeczy do roboty niż zajmowanie się teraz każdym marudzącym userem z CB, który się uparł żeby mu coś udowadniać. Foto mi się przypadkiem nawinęło i dlatego odświeżyłem wątek.
A rozmiar 800px to nie znaczek więc już nie pisz takich rzeczy bo znowu robi się to śmieszne :-) Zresztą przy większym rozmiarze pewnie padłby argument że na małej odbitce nie będzie tego widać
To nie chodzi o to że ma to jakieś "ogromne" znaczenie, ale jeśli można kupić lepszy obiektyw z mniejszą winietą od użytego w przykładzie 50L to go kupiłem i mam Canona gdzieś a zapłaciłem 3 razy mniej :-)
Cropowanie z szerszego kadru jest mało sensownym rozwiązaniem bo przy większej odległości potrzebnej aby taki szerszy kadr uzyskać GO się w całym kadrze zwiększa.