Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1
    .

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no dobra, ja to wszystko rozumiem. ale to nadal wraca do punktu wyjsciowego - do stwierdzenia, ze sa cechy ukladow optycznych, ktore wplywaja na zwiekszenie winiety i sa cechy (czasem te same), ktore zwiekszaja GO. ale te dwa stwierdzenia nie implikuja, ze z winietowania wynika wieksza GO. i to sa caly czas zupelnie inne wnioski.

zgadzam sie z teza, ze w przypadku obiektywow o duzej swiatlosile wysoce prawdopodobne jest silne winietowanie i wieksza GO po bokach kadru - tym bardziej, im bardziej obiektyw szerokokatny. to wynika, jakby nie patrzec, z praw optyki - dokladnie tak jak to opisujecie. ale samo z siebie winietowanie nie zwieksza GO. ot, przez kompletnie idiotyczny dowod niewprost: zalozyc sobie filtr typu winietujacego na obiektyw i tym sie roznia zjawiska skorelowane od implikujacych sie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    ^^^

A tak to wyglada od frontu:
    Mialo byc tak:

Winietowanie zwiekszy GO na brzegach tylko w przypadku, gdy powstanie w wyniku zmniejszenia sie otworu wzglednego obiektywu. Czyli podczas zmniejszenia sie, w zaleznosci od kąta, apertury wejsciowej lub wyjsciowej.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ..ot, przez kompletnie idiotyczny dowod niewprost: zalozyc sobie filtr typu winietujacego na obiektyw ..
    Tu nie jestem pewien, czy poprzez mechaniczne zmniejszenie apertury wejsciowej nie spowodujemy zwiekszenia sie GO w obszarze zaciemnionym (nie mowie o kompletnym zakryciu)

EDIT: Juz jestem pewien Spowodujemy.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 03-04-2009 o 12:17 Powód: Automerged Doublepost
    .

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Proś trolli żeby się zamknęli a nie mnie. ...
    :-( kultura osobista też nie jest Twoją mocną stroną.. Dla mnie EOT.
    Pentax K-5 II, Leica M9

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    EDIT: Juz jestem pewien Spowodujemy.
    dobra, zalozmy dla dowodu nie wprost, ze tak jest.

to teraz filtr polowkowy. szary. albo tez jednolity szary

i pytanie drugie: czy skala GO liczy sie w tym momencie tak jak dla faktycznego swiatla docierajacego do danego fragmentu kadru - tzn. jesli lens f/1.4 i w rogach mu winietuje do -2EV, to GO jest jak dla f/2.8?

nadal nie widze jak spadek swiatla ma tu powodowac wzrost ostrosci, bo w tym momencie filtr szary powinien GO teoretycznie zwiekszac. a praktycznie nie zwieksza - wiem, bo uzywam
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No dobra. A dla odmiany jakieś foty z II i FF? Wklei ktoś?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    :-( kultura osobista też nie jest Twoją mocną stroną.. Dla mnie EOT.
    Proszę nie EOT tylko Eo/OT - wpadnij z samplami, proszę. Dzidzia wymiata!
    the silence is deafening

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

dobra, zalozmy dla dowodu nie wprost, ze tak jest.

to teraz filtr polowkowy. szary. albo tez jednolity szary

i pytanie drugie: czy skala GO liczy sie w tym momencie tak jak dla faktycznego swiatla docierajacego do danego fragmentu kadru - tzn. jesli lens f/1.4 i w rogach mu winietuje do -2EV, to GO jest jak dla f/2.8?

nadal nie widze jak spadek swiatla ma tu powodowac wzrost ostrosci, bo w tym momencie filtr szary powinien GO teoretycznie zwiekszac. a praktycznie nie zwieksza - wiem, bo uzywam
    To chyba oczywiste że szary filtr głębi nie zwiększy. Można podać pewnie jeszcze kilka sposobów jak uzyskać winietę a nie zwiększyć GO w rogach.
    Ale temat dotyczył jasnych winietujących szkieł, i w tym przypadku (24L,35L) i nie tylko, rogi będą miały większą GO. Najbardziej łopatologicznie i zrozumiale przedstawił to dr11

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    To chyba oczywiste że szary filtr głębi nie zwiększy. Można podać pewnie jeszcze kilka sposobów jak uzyskać winietę a nie zwiększyć GO w rogach.
    nie no... ja probuje tylko dojsc do tego jak to wyglada. dlaczego szary filtr winietujacy mialby zwiekszyc GO to nie potrafie wykminic, choc dr11 uwaza, ze owszem. i z checia przeczytalbym to uzasadnienie, bo wkraczamy w rzeczy kompletnie nieintuicyjne.

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Ale temat dotyczył jasnych winietujących szkieł, i w tym przypadku (24L,35L) i nie tylko, rogi będą miały większą GO. Najbardziej łopatologicznie i zrozumiale przedstawił to dr11
    zgoda, tylko ja bym chcial dojsc do tego co jest faktyczna przyczyna tego wszystkiego.

doraznie rozumiem, ze przyczyna wzrostu GO jest ograniczenie krazka rozproszenia przez mniejszy kat padania swiatla na matryce/film przez uklad optyczny. i to jest ta sama przyczyna, dla ktorej pojawia sie winietowanie. tyle rozumiem.

i to jest mniej wiecej ten sam punkt, jak implikacje, ze gdy wybucha pozar to ludzie opuszczaja dom i przyjezdza straz pozarna. i ja bym jeszcze chcial, zeby mi ktos udowodnil, dlaczego prawda jest, ze skoro ludzie opuszczaja dom to przyjezdza straz pozarna. bardziej obrazowo tych (nie)implikacji nie umiem wytlumaczyc
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

nie no... ja probuje tylko dojsc do tego jak to wyglada. dlaczego szary filtr winietujacy mialby zwiekszyc GO to nie potrafie wykminic, choc dr11 uwaza, ze owszem. i z checia przeczytalbym to uzasadnienie, bo wkraczamy w rzeczy kompletnie nieintuicyjne.
    Uzasadnienie widze takie, ze ustawiam przeslone np 1.4 i robie zdjecie. Nastepnie zmniejszam aperture wejsciowa i robie kolejne. Pojawia sie winieta i zwieksza sie GO. To po prostu widac na zdjeciu.
    Polecam wykonac sobie w kartoniku otwor, nie szpilka, tylko wiekszy i przyslonic nim obiektyw. Jest to jeden z przypadkow zmniejszania sie apertury wejsciowej obiektywu (tak jak nalozenie zbyt waskiej oslony przeciwslonecznej). Jesli otwor wielkoscia rowna sie srednicy przedniej soczewki to promienie padajace prostopalde na matryce przechodza niewzruszone (obraz w centrum ma f/1.4). Im dalej od centrum tym robi sie ciemniej, apertura maleje (lokalne f rosnie) i wzrasta GO.
    Tyle teorii. Wyjasnienie formalne, w praktyce, jak wspomnial Arkan, nie nalezy sie tym zbytnio przejmowac, tylko focic i patrzec na efekty
    Czekamy wiec na efekty ver. II :-D
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 03-04-2009 o 14:42
    .

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów