Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Zablokowany

Domyślnie

MMM - masz 24II, że oburzasz się na winietę mkI? Nie chce mi się wierzyć, że tak jasne szkło nie winietuje. A uwierzę jak sam sprawdzę lub sprawdzi to ktoś w inny sposób niż oceniając na podstawie sampli z sieci. Taka ocena jest g warta.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    MMM - masz 24II, że oburzasz się na winietę mkI? Nie chce mi się wierzyć, że tak jasne szkło nie winietuje.
    Każde szkło winietuje, tylko że jak widać da się to zrobić lepiej niż wymyślił Canon i za mniejsze pieniądze. Czasem warto zdjąć klapki z oczu z napisem "L".
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=1

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nic nie rozumiem... ci co maja 24/1.4 chwala go i ubostwiaja. ci co nie mieli wyszukuja kazdy slabszy piksel na zdjeciach cegiel i wybrzydzaja...

zupelnie jak 17-40. dopoki czytalem roznych kretynow-teoretykow w sieci dopoty ten lens byl szczytem syfu. zanabylem, zapialem do 5D i najchetniej bym go nie zdejmowal, bo szklo jest po prostu i zwyczajnie wypasione.

ze ma cyferki gorsze w laboratoryjnych pomiarach? niech sobie fotografowie laboratoryjni placza... sam nie musze, na szczescie, pstrykac cegiel i plotow
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Każde szkło winietuje, tylko że jak widać da się to zrobić lepiej niż wymyślił Canon i za mniejsze pieniądze. Czasem warto zdjąć klapki z oczu z napisem "L".
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=1
    To zaprezentowane porównanie jest już nudne. Wystarczająco i dosadnie w innym (innych ?) wątku udowadniałeś wyższość Sigmy 50mm nad 50-ką Canona. Przecież nie tylko jakość optyczna jest jedynym kryterium w wyborze danego szkła. Dla wielu osób liczy się jeszcze szybkość AF, jakość wykonania (np.uszczelnienia), pełna i niezawodna kompatybilność z korpusami Canona, głośność działania w trakcie pracy obiektywu...
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Zablokowany

Domyślnie

MMM - a propos klapek na oczach. Potrzebowałem czegoś w średnim zakresie, bardzo jasnego do pracy. 50mm 1,4 okazał się zbyt mało pewnym narzędziem (AF) - po co miałem więc sięgnąć? Poradzisz? Ja nie widziałem innej alternatywy poza 35L i dlatego ją mam i chwalę. 85mm, które również mam nie ma czerwonego paska. Narzędzie 1,8 jest w/g mnie poczciwe i solidne. Nic nie każe mi kupować koszmarnie drogiej L. Miałem też 24L mkI - sprzedałem, bo była dla mnie za mało uniwersalna. Ale nie mogę powiedzieć na jej temat tyle złego co w sprawie 50 1,4 - i nie ma to związku z sygnaturką na kartonach....

Akustyk - w sprawie 17-40 (pisałem już o tym) mam dokładnie taką samą opinię jak ty. Lubię to szkło bardzo. I znam paru, którzy też lubią

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nic nie rozumiem... ci co maja 24/1.4 chwala go i ubostwiaja. ci co nie mieli wyszukuja kazdy slabszy piksel na zdjeciach cegiel i wybrzydzaja...
    Nie potrafisz zrozumieć że różni ludzie mają różne oczekiwania?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zupelnie jak 17-40. dopoki czytalem roznych kretynow-teoretykow w sieci dopoty ten lens byl szczytem syfu. zanabylem, zapialem do 5D i najchetniej bym go nie zdejmowal, bo szklo jest po prostu i zwyczajnie wypasione.
    Z tym wypasionym to ja bym może nie przesadzał :-), ale to niezły lens i sprawdzający się w zastosowaniach do których jest przeznaczony. Zrobiłem nim trochę zdjęć ostatnie to: www.digart.pl/zoom/2981569 i powodów do narzekań nie miałem.

Te narzekania to raczej nie były od jak to nieładnie nazwałeś "kretynów" a tych, którzy sobie kupili 17-40 jako zoom standardowy do cropa i się okazało że rewelacji nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj, lubimy takie rozmowy

Cytat Zamieszczone przez MMM
    W wolnej chwili poszukam dobrych sampli, nie mam teraz czasu na przekopywanie różnych galerii.
    Ale oczywiście, nie spiesz się. Kiedyś przy okazji.....Poczekam. Cierpliwy jestem :-) Ewentualnie od czasu do czasu przypomnę...

.... możesz sobie też sam poszukać.
    No kiedy właśnie nie wiem czego mam szukać. Tzn, wiem, ale gołym okiem nie widzę i dlatego proszę o pomoc.

Problem to chyba wynika z faktu że jak ktoś kupił 24L i obrazek z niego mu się podoba to krytyczne uwagi i wytykanie niedoskonałości szkła odbiera jak atak na siebie i zaczyna bronić dokonanego wyboru jak niepodległości :-) .
    Eeee, oklepane i nie prawdziwe. Problem polega na tym, że ktoś palnął coś na wyrost nie za bardzo jest wstanie teraz z tego wybrnąć. Gdybyś się przez chwilę zastanowił pisząc, że wzrost GO w rogach 24, 35 i 50L widać gołym okiem, to byś wiedział, jak niezmiernie trudno jest znaleźć taką sytuację zdjęciową, w której jest to prawda (za wyjątkiem płotu z front focusem).

Akurat szkieł C to ja nie zamierzam bronić, bo stosunek emocjonalny to ja mam do stałek Leica. np summicron-m 35/2.0 ver 4 :-). Przy nich Canon, to robi po prostu przyzwoite narzędzia
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Eeee, oklepane i nie prawdziwe. Problem polega na tym, że ktoś palnął coś na wyrost nie za bardzo jest wstanie teraz z tego wybrnąć.
    Na razie to ty coś palnąłeś i próbujesz z tego wybrnąć. Żądasz żebym koniecznie osobiście tobie udowodnił swoje racje i podał przykłady a jak nie mam na to ochoty to ma to oznaczać że nie mam racji
    Zresztą już powoli się wycofujesz z tego skoro przyznajesz że jednak coś jest na rzeczy i taka sytuacja może wystąpić choć o nią "niezmiernie trudno".
    Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Gdybyś się przez chwilę zastanowił pisząc, że wzrost GO w rogach 24, 35 i 50L widać gołym okiem, to byś wiedział, jak niezmiernie trudno jest znaleźć taką sytuację zdjęciową, w której jest to prawda (za wyjątkiem płotu z front focusem).
    Na tym złośliwie wyśmiewanym przykładzie z płotem masz świetnie pokazane jak winieta 2EV w rogach zwiększa GO. A teraz upierasz się że mam koniecznie ci udowadniać że 24L, które ma winietę 4 razy większą też daje taki efekt. Powinieneś sobie to już z podanego przykładu wydedukować...

EDIT: A ta sytuacja zdjęciowa o którą "niezmiernie trudno" to np. człowiek stojący w odległości kilku metrów na tle ściany czy czegokolwiek co jest od lewej do prawej krawędzi kadru i prostopadle do osi optycznej.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 02-04-2009 o 20:57

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Arkan a może byś tak wrzucił parę fotek z 24/1.4II vs 35/1.4 ?

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Na razie to ty coś palnąłeś i próbujesz z tego wybrnąć. Żądasz żebym koniecznie osobiście tobie udowodnił swoje racje i podał przykłady a jak nie mam na to ochoty to ma to oznaczać że nie mam racji
    Zresztą już powoli się wycofujesz z tego skoro przyznajesz że jednak coś jest na rzeczy i taka sytuacja może wystąpić choć o nią "niezmiernie trudno".

Na tym złośliwie wyśmiewanym przykładzie z płotem masz świetnie pokazane jak winieta 2EV w rogach zwiększa GO. A teraz upierasz się że mam koniecznie ci udowadniać że 24L, które ma winietę 4 razy większą też daje taki efekt. Powinieneś sobie to już z podanego przykładu wydedukować...

EDIT: A ta sytuacja zdjęciowa o którą "niezmiernie trudno" to np. człowiek stojący w odległości kilku metrów na tle ściany czy czegokolwiek co jest od lewej do prawej krawędzi kadru i prostopadle do osi optycznej.

Dżises Krajst ! Ile Ty gadasz Z taką gadaną to możesz kursy foto dla ślepych prowadzić - wszystko im opowiesz EV-y, 4 razy większe, na tle ściany itd.... Skoro to takie jasne i oczywiste oraz powszechne to daj mi link DO ZDJĘCIA!. Jeśli Ci się nie chce to kończymy temat, bo ja robię i oglądam foty a nie o nich opowiadam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Arkan a może byś tak wrzucił parę fotek z 24/1.4II vs 35/1.4 ?
    Obiecuję, że zrobię coś w weekend i wrzucę. Aczkolwiek mam chyba lekki problem z AFem w ds3. Ale spróbuję.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 02-04-2009 o 22:33 Powód: Automerged Doublepost
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów