Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Jakie testy mam zostawić?? Jak chcesz pooglądać moje zdjęcia to w podpisie mam link do galerii na digarcie.
    Na zdjęciach z 24L, 35L i 50L bardzo często widać gołym okiem większą GO w narożnikach i do tego nie potrzeba żadnych testów.
    Pooglądałem i nic nie widzę. Swoje pooglądałem i też nie widzę. Chętnie zobaczę jakiś przykład "z życia", gdzie jest widoczne to czym mówisz. Używam na codzień 24/1.4 i 35/1.4 i nigdy nie zwóciłem na to uwagi. Gdzie to widać przy np takiej fotce?

Tylko jak napisałem że się GO zwiększa w kierunku narożników to się zaraz "znawcy" i "spece od optyki" odezwali robiąc wielkie zdziwione oczy i trzeba im było udowodnić.
    Nie znam się na tym - oceniam to co widzę na swoich fotach. Może się zwiększa, ale dla mojego rodzaju fotografi to bez znaczenia.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Pooglądałem i nic nie widzę. Swoje pooglądałem i też nie widzę. Chętnie zobaczę jakiś przykład "z życia", gdzie jest widoczne to czym mówisz. Używam na codzień 24/1.4 i 35/1.4 i nigdy nie zwóciłem na to uwagi. Gdzie to widać przy np takiej fotce?
    Nigdzie nie powiedziałem że "na każdej fotce" to widać. Takie przerzucanie się samplami niczego nie wyjaśni, zawsze można pokazać przykład gdzie widać i gdzie nie widać. Jak ktoś nie chce zauważyć to nie zobaczy a przyparty do muru może stwierdzi "mnie to nie przeszkadza że coś tam widać", "zostaw testy bo na normalnych zdjęciach nie widać" etc. Nie mam absolutnie zamiaru na siłę kogoś przekonywać ani na siłę szukać niedoskonałości optycznych na każdym zdjęciu po to żeby tobie czy komuś coś udowadniać.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nigdzie nie powiedziałem że "na każdej fotce" to widać. Takie przerzucanie się samplami niczego nie wyjaśni, zawsze można pokazać przykład gdzie widać i gdzie nie widać. Jak ktoś nie chce zauważyć to nie zobaczy a przyparty do muru może stwierdzi "mnie to nie przeszkadza że coś tam widać", "zostaw testy bo na normalnych zdjęciach nie widać" etc. Nie mam absolutnie zamiaru na siłę kogoś przekonywać ani na siłę szukać niedoskonałości optycznych na każdym zdjęciu po to żeby tobie czy komuś coś udowadniać.
    Ani ja nie twierdziłem, że powiedziałeś, że wszędzie widać. Podniosłeś ten temat, więc jak rozumiem widziałeś/masz zdjęcia na których to widać "gołym okiem".

Na zdjęciach z 24L, 35L i 50L bardzo często widać gołym okiem większą GO w narożnikach i do tego nie potrzeba żadnych testów.
    Ja takich zdjęć nie mam, a chciałbym zobaczyć jak to wygląda i stąd moja prośba.

Nie musisz mnie na siłę przekonywać, czy udowadniać - bo nie ma do czego - będę tych szkieł używał nadal. Chcę się tylko zoorientować o co Ci chodzi z tą GO w real life foto.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 02-04-2009 o 12:21
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ani ja nie twierdziłem, że powiedziałeś, że wszędzie widać. Podniosłeś ten temat, więc jak rozumiem widziałeś/masz zdjęcia na których to widać "gołym okiem".
    Tak, tylko pokazujesz jakiegoś wybranego przez siebie sampla i chcesz żebym tam na siłę czegoś szukał :-)
    W wolnej chwili poszukam dobrych sampli, nie mam teraz czasu na przekopywanie różnych galerii. Wiele razy tu na forum zwracałem uwagę przy okazji różnych prezentowanych zdjęć, możesz sobie też sam poszukać.

Nie musisz mnie na siłę przekonywać, czy udowadniać - bo nie ma do czego - będę tych szkieł używał nadal
    Problem to chyba wynika z faktu że jak ktoś kupił 24L i obrazek z niego mu się podoba to krytyczne uwagi i wytykanie niedoskonałości szkła odbiera jak atak na siebie i zaczyna bronić dokonanego wyboru jak niepodległości :-)
    A ja nie mam zamiaru nikogo namawiać żeby przestał tego obiektywu używać ani sugerować że jak komuś się to szkło podoba to znaczy ze się nie zna czy coś w tym stylu :-). Mnie się taka winieta nie podoba, i wyrażam tylko swoją opinię na temat tego obiektywu pod kątem swoich wymagań i przy uwzględnieniu ilości pieniędzy jakie trzeba na to wydać. Naprawdę zupełnie mnie nie interesuje czy komuś innemu się obrazek z 24L podoba czy nie i nie zamierzam tutaj ustalać jakiejś prawdy obiektywnej zakończonej wnioskiem "24L jest super" albo "24L jest do bani" bo każdy ma prawo do swojego zdania :-).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj, lubimy takie rozmowy

W wolnej chwili poszukam dobrych sampli, nie mam teraz czasu na przekopywanie różnych galerii.
    Ale oczywiście, nie spiesz się. Kiedyś przy okazji.....Poczekam. Cierpliwy jestem :-) Ewentualnie od czasu do czasu przypomnę...

.... możesz sobie też sam poszukać.
    No kiedy właśnie nie wiem czego mam szukać. Tzn, wiem, ale gołym okiem nie widzę i dlatego proszę o pomoc.

Problem to chyba wynika z faktu że jak ktoś kupił 24L i obrazek z niego mu się podoba to krytyczne uwagi i wytykanie niedoskonałości szkła odbiera jak atak na siebie i zaczyna bronić dokonanego wyboru jak niepodległości :-) .
    Eeee, oklepane i nie prawdziwe. Problem polega na tym, że ktoś palnął coś na wyrost nie za bardzo jest wstanie teraz z tego wybrnąć. Gdybyś się przez chwilę zastanowił pisząc, że wzrost GO w rogach 24, 35 i 50L widać gołym okiem, to byś wiedział, jak niezmiernie trudno jest znaleźć taką sytuację zdjęciową, w której jest to prawda (za wyjątkiem płotu z front focusem).

Akurat szkieł C to ja nie zamierzam bronić, bo stosunek emocjonalny to ja mam do stałek Leica. np summicron-m 35/2.0 ver 4 :-). Przy nich Canon, to robi po prostu przyzwoite narzędzia
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Eeee, oklepane i nie prawdziwe. Problem polega na tym, że ktoś palnął coś na wyrost nie za bardzo jest wstanie teraz z tego wybrnąć.
    Na razie to ty coś palnąłeś i próbujesz z tego wybrnąć. Żądasz żebym koniecznie osobiście tobie udowodnił swoje racje i podał przykłady a jak nie mam na to ochoty to ma to oznaczać że nie mam racji
    Zresztą już powoli się wycofujesz z tego skoro przyznajesz że jednak coś jest na rzeczy i taka sytuacja może wystąpić choć o nią "niezmiernie trudno".
    Gdybyś się przez chwilę zastanowił pisząc, że wzrost GO w rogach 24, 35 i 50L widać gołym okiem, to byś wiedział, jak niezmiernie trudno jest znaleźć taką sytuację zdjęciową, w której jest to prawda (za wyjątkiem płotu z front focusem).
    Na tym złośliwie wyśmiewanym przykładzie z płotem masz świetnie pokazane jak winieta 2EV w rogach zwiększa GO. A teraz upierasz się że mam koniecznie ci udowadniać że 24L, które ma winietę 4 razy większą też daje taki efekt. Powinieneś sobie to już z podanego przykładu wydedukować...

EDIT: A ta sytuacja zdjęciowa o którą "niezmiernie trudno" to np. człowiek stojący w odległości kilku metrów na tle ściany czy czegokolwiek co jest od lewej do prawej krawędzi kadru i prostopadle do osi optycznej.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 02-04-2009 o 20:57

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Arkan a może byś tak wrzucił parę fotek z 24/1.4II vs 35/1.4 ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Na razie to ty coś palnąłeś i próbujesz z tego wybrnąć. Żądasz żebym koniecznie osobiście tobie udowodnił swoje racje i podał przykłady a jak nie mam na to ochoty to ma to oznaczać że nie mam racji
    Zresztą już powoli się wycofujesz z tego skoro przyznajesz że jednak coś jest na rzeczy i taka sytuacja może wystąpić choć o nią "niezmiernie trudno".

Na tym złośliwie wyśmiewanym przykładzie z płotem masz świetnie pokazane jak winieta 2EV w rogach zwiększa GO. A teraz upierasz się że mam koniecznie ci udowadniać że 24L, które ma winietę 4 razy większą też daje taki efekt. Powinieneś sobie to już z podanego przykładu wydedukować...

EDIT: A ta sytuacja zdjęciowa o którą "niezmiernie trudno" to np. człowiek stojący w odległości kilku metrów na tle ściany czy czegokolwiek co jest od lewej do prawej krawędzi kadru i prostopadle do osi optycznej.

Dżises Krajst ! Ile Ty gadasz Z taką gadaną to możesz kursy foto dla ślepych prowadzić - wszystko im opowiesz EV-y, 4 razy większe, na tle ściany itd.... Skoro to takie jasne i oczywiste oraz powszechne to daj mi link DO ZDJĘCIA!. Jeśli Ci się nie chce to kończymy temat, bo ja robię i oglądam foty a nie o nich opowiadam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Arkan a może byś tak wrzucił parę fotek z 24/1.4II vs 35/1.4 ?
    Obiecuję, że zrobię coś w weekend i wrzucę. Aczkolwiek mam chyba lekki problem z AFem w ds3. Ale spróbuję.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 02-04-2009 o 22:33 Powód: Automerged Doublepost
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdybyś się przez chwilę zastanowił pisząc, że wzrost GO w rogach 24, 35 i 50L widać gołym okiem, to byś wiedział, jak niezmiernie trudno jest znaleźć taką sytuację zdjęciową, w której jest to prawda (za wyjątkiem płotu z front focusem).
    Masz mistrzu, specu od optyki ten "niezmiernie trudny" przypadek

Fota jest z szajsowatego 50L .Widać że gość na środku jest wyraźnie bardziej rozmazany niż siedzący dalej od niego po bokach przy prawej i lewej krawędzi zdjęcia.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Masz mistrzu, specu od optyki ten "niezmiernie trudny" przypadek

Fota jest z szajsowatego 50L .Widać że gość na środku jest wyraźnie bardziej rozmazany niż siedzący dalej od niego po bokach przy prawej i lewej krawędzi zdjęcia.
    MMM, zlituj się - przysyłasz link do fotki obrobionej w PSie i to ma być ten przykład? Skąd wiesz czy facet cropował, blurował i cholera wie co jeszcze robił w ramach obróbki? Tyle czasu szukałeś i przysyłasz obrobionego jpga o wymiarach znaczka? Porażka... ala doceniam starania. Faktycznie: facet w środku jest zblurowany bardziej niż ten z brzegu Jest to tym bardziej dziwne, że siedzi wyraźnie przed tymi z brzegu... PS rulez (co zresztą widać po metryce pliku)
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów