Witam Panowie(i Panie):-)
Chodzi mi pewna rzecz po głowie a mianowicie konstrukcja tytułowych szkieł TS. Chodzi mi zarówno o budowę jak i sposób działania.. Widziałem co prawda kilka sampli i wiem na czym to polega, ale nie wiem dlaczego tak się dzieje, a o to mi w zasadzie chodzi.. W jaki sposób jest korygowana perspektywa? w jaki sposób przesuwa/pochyla sie oś optyczną i jakie ma to konsekwencje dla obrazu..? (domyslam się, że chodzi o zmianę płaszczyzny ostrości iw konsekwencji tą sztucznie wygladającą GO, ale chciałbym szerzej:-))
IMHO bardzo pomocne w tym wypadku byłyby podobne wykresy jakie zamiescił tu bagnet007.
I tylko żeby nie przyszło wam do glowy, że ja chce jakiegoś TS'a sobie kupić
Druga sprawa jest już banalna i wystrczyłaby chyba odpowiedź w jednym poście, ale zastanawiam się jak to jest z tymi przysłonami. pomiedzy f/1.0 a f/2.0, f/4 a f/8 czy obojetnie jaką wartośc f/1500 a f/3000 zawsze jest różnica 2EV. Moje pytanie dotyczy tego, czemu wartość większa/mniejsza o 1EV od mniejszej/wiekszej podanej nie leży dokładnie po środku (dla podanych przykładów f/1.5, f/6, f/2250) tylko dzieli skalę w stosunku 40% do 60%?:rolleyes: rozumiecie o co mi chodzi?
Pozdrawiam