Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: 24-70 is ?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar HA!SO
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Owszem, częstkroć przy fotografowaniu z ręki, kiedy jest kiepskie światło, a nie ufasz 2.8 byłoby wielce przydatne.
    Zgoda, byłoby przydatne - może zbyt subiektywne odczucie - ale w przypadku gdy wiem, że światło może być kiepskie to szykuje którąś z jaśniejszych stałek - jak nie wiem, to i tak mam jakąś zazwyczaj w torbie, bo przyda się albo nie ale dla sportu trzeba się nadźwigać jak osioł .
    W efekcie przy 24-70 - IS nie jest mi potrzebny (zaznaczam, że to subiektywne podejście, bo rozumiem, że ktoś nie ma/nie nosi innych szkieł)

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    ... i to jest najistotniejsze.
    Dokładnie. Gdyby tak się stało, chętnie bym wymienił go na mkII i wcale niekoniecznie z ISem.
    To nie podlega dyskusji, choć patrząc na różnice innych szkieł w wersji I i II w większości przypadków nie są to zmiany radykalnie zmieniające jakość optyki za które warto dopłacać więcej niż kilkaset złotych (nie testowałem - wnioskuję to z testów dostępnych w sieci)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HA!SO Zobacz posta
    Zgoda, byłoby przydatne - może zbyt subiektywne odczucie - ale w przypadku gdy wiem, że światło może być kiepskie to szykuje którąś z jaśniejszych stałek - jak nie wiem, to i tak mam jakąś zazwyczaj w torbie, bo przyda się albo nie ale dla sportu trzeba się nadźwigać jak osioł .
    W efekcie przy 24-70 - IS nie jest mi potrzebny (zaznaczam, że to subiektywne podejście, bo rozumiem, że ktoś nie ma/nie nosi innych szkieł)

To nie podlega dyskusji, choć patrząc na różnice innych szkieł w wersji I i II w większości przypadków nie są to zmiany radykalnie zmieniające jakość optyki za które warto dopłacać więcej niż kilkaset złotych (nie testowałem - wnioskuję to z testów dostępnych w sieci)
    Ja rowniez twierdze ze do tej pory IS w 24-70 byl malo przydatny. Chcac zrobic zdjecie powiedzmy z 1/30 to na tym zakresie nie trzeba IS-a. Tzn jakby byl to w 0.5% przypadkow by sie przydal.. Sprawa wyglada zupelnie inaczej gdy do czynienia mamy z filmami .. Chyba nikt tutaj nie watpi ze nowe marki beda mialy filmy. Majac IS canon jest o jeden krok do przodu bo:

1. Sony ma IS ale nie ma filmow.
    2. Nikon nie ma IS ani filmow. Wypuscil dopiero rok temu nowa wersje bez IS wiec na nowy szybko nie ma szans.
    3. Canon ma filmy i IS.

Wprowadzenie takiego obiektywu ma sens w obliczu tego co nas czeka a nie tego co jest obecnie. Moim zdaniem taki obiektyw sie pojawi, inna kwestia czy teraz...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Ja rowniez twierdze ze do tej pory IS w 24-70 byl malo przydatny. Chcac zrobic zdjecie powiedzmy z 1/30 to na tym zakresie nie trzeba IS-a.
    Ten obiektyw to nie jest stałka 24 mm i ma też drugi koniec. Chcesz powiedzieć, że na 70 mm utrzymasz bez problemów 1/30 sekundy?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uprawnienia umieszczania postów